Direktlänk till inlägg 24 januari 2019

Hur fungerar egentligen Sveriges civila beredskap vid ett krig.?

Av tommy norum - 24 januari 2019 12:48


 

I all modern krigsföring så har det visat sig att i inledningen av en invasion så börjar man slå ut infrastrukturen i landet. Sverige är en av världens mest sårbara där i stort sett hela samhället i från arbetsplatser, transporter, och den civila infrastrukturen med bostäder helt är beroende av el för att fungera.



    

Det är nog en och annan som ifrågasätter våra politiker och försvarsledningens analyser om hur väl Sverige är rustat vid ett eventuellt krig ? 

 

Sverige har ett av världens mest sårbara civila samhällen i ett krig där infrastruktur och bostadssektor och hela det civila samhället i stort sett helt är beroende av el för att fungera. Kan ju knappast vara någon militär hemlighet att med ca 10 st. missiler avfyrade från andra sidan Östersjön skulle i stort sett kunna slå ut hela det civila samhället på nolltid i Sverige. 3 missiler med en träffsäkerhet på några 10 tal meter gör våra kärnkraftverk helt utslagna genom att sätta in en attack på deras ställverk. Då förvinner en stor del av elförsörjningen i ett nafs då Sverige har kärnkraft sedan 1970-talet genererat en stor del av landets elkraft, på senare år ofta runt 40 procent.

 

Om sedan vår fiende får för sig att med några missiler slå ut kraftnätet och ställverk från våra vattenkraftverk i Norrland så förvinner ytligare ca 40% av energitillskottet. Stackars stockholmare och andra som bor i städerna när både vatten, värme och toaletter blir obrukbara. I stort sett alla arbetsplatser i landet slås ut Att handla i affärerna blir omöjligt när de datasystem som styr kassorna och kortanvändningen slås ut. Om man överhuvudtaget tar sig in i affärerna när eldrivna dörrar, hissar blir obrukbara. Om man nu får för sig att ta bort kontanterna så kan man fråga sig hur lång tid det tar innan svenskarna ger upp och går med på vad som helst för att få samhället att fungera igen.

 

Vad sedan de ca 10 000 krigsdugliga soldaterna som Sverige förfogar över som om några år kanske kommer upp i till 20 000 om nu våra politiker kommer överens skall ha en chans att försvara oss där troligtvis försvarsviljan förvinner i samma takt som tekniksamhällets olika funktioner förvinner framför ögonen på befolkningen. Bränsleförsörjningen förvinner när vår bensin och diesel tappar lägger av på grund av el brist, El bilarnas saga tar definitiv slut i samma ögonblick som den första missilen träffat sitt mål.  Hur långt civilförsvarets rekommendationer att lägga en månadsranson på mat tillgänglig i hemmet  räcker i praktiken när varken värme, vatten eller toaletter fungerar där också matlagningen får ske med sprit eller gasol för att man skall klara livhanken om man inte före det har frysit ihjäl i sina bostäder.

 

Kanske är den här levererade analysen om hur vårt civila försvar uppfattas av mig får konsekvenser när nu vår regering har bestämt att myndigheter ska kunna identifiera och möta påverkanskampanjer . MSB lanserar därför en ny version av handboken och kommer under våren att utbilda personal vid de bevakningsansvariga myndigheterna i användandet av handboken.

 

Man kan ju fundera när en förhållandevis liten storm i ett begränsat område nyligen slår ut elen för 10 tusentals hushåll  och det tar 14 dagar för att återställa skadorna provisoriskt. 

Frågan är väl om det inte också behövs lite sunt förnuft i analyserna i hur civilbefolkningen skulle drabbas vid en eventuell invasion av främmande makt. Vi kan inte ha samma naiva inställning till vad kriget kommer att ställa till i det civila samhället som våra politikers inställningar till det mångkulturella samhället där man struntade i verkligheten, struntade i att leverera en integration, bostäder, och arbete till de nyinkomna, man struntade i att ge skolorna resurser, man förbisåg behovet av fler poliser, man anpassade inte resurserna till sjukvården. Alla dessa misstag i politiken har satt sina negativa spår i samhället.

 

Tyvärr så ser vi samma tendenser också till försvaret och framförallt civilförsvaret där man lämnar civilbefolkningen helt åt sitt öde att få klara sig själva så gott det går om nu kriget mot all förmodan skulle nå Sverige.. Men det är ett faktum som varken myndigheter eller våra politiker vill ta i sin mun.    

 

tn




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards