Alla inlägg under maj 2012

Av tommy norum - 9 maj 2012 22:58


Det var  tunt med  realistiska förslag i visionsarbetet  som medborgare i Tyck om Åmål levererade för att kunna utvecklas till en kommun att kunna arbeta och bo i framtiden..

Höjd skatt, inglasning av gågatan, bygg ut Örnäs camping, varmbassäng på Örnäs, subventionerad  båttaxi i skärgården, satsa på turism, riv marinan, skridskobana på torget, önskemål om en krog och café stad, cykelbanor, utveckla landsbygden ,en promenad väg runt Nötön, utveckla centrum med mer utbud och nya affärer, byt namn från kommun till stad  mm mm.

Önskemål som knappast ökar kommunens chanser till att utveckla Åmål  positivt i framtiden..

Kommunens politiker har väl inte rosat oss medborgare med  politiska beslut som varit någon framgång för Åmåls tillväxt. Där har de egna intressena styrt var skattepengarna skall hamna i tron att det skulle ge en positiv utveckling av kommunen. Tyvärr har man gasat och spenderat  med utgångspunkt från sina orealistiska visioner om en ökad befolkningsmängd. Ett konstaterande som vi medborgare nu dyrt får betala med inskränkningar i den offentliga servicen och en av Sveriges högsta kommunalskatter.

Den enda realistiska man kan göra i nuläget är att i första hand anpassa kostnaderna efter de skatteintäkter vi har, beta av våra skulder för att trygga våra barns möjligheter att kunna bo kvar utan att behöva betala skulden efter våran överkonsumtion av offentlig service som våra politiker försett oss med.

 En moralisk självklarhet borde man tycka men som det pratas väldigt lite om i politikerkretsar. Kanske den bästa visionen är att nöja oss med det vi har utan att bli påprackade en massa mer eller mindre omöjliga  visioner som visat sig  med facit i hand hittills för oss längre och länger bort från en positiv utveckling i kommunen.. 


Kanske lite realism och sunt förnuft  mer borde ingå i det politiska arbetet i framtiden så kanske vi slipper dessa brandkårsutryckningar i framtiden där ekonomin måste saneras och där vi medborgare slipper betala en av Sveriges högsta kommunalskatter för ingenting. 




     

Av tommy norum - 8 maj 2012 10:34

Lite misstänksam blir man när Herman Pettersson och Kjell Wäster bägge hårt engagerade i Måkeberg AB försöker få med kommunen i ett nytt projekt som  direkt berör byggprojektets energi investering och framtida energikostnader.   Räcker det inte med  att projektet med bostadsbyggnationen på Måkeberg  när  kommunen har i stort sett givit bort marken gratis , engagerat sig både med kapital och tid, både i utredningar och direkta kostnader för miljonbelopp i detta högst privata byggprojekt. Skall man nu också gå in och stötta utredningar om eventuella investeringar i förnyelsebar energi i form av värmepumpar i Måkeberg i sken av att göra kommunen till någon föreföregångare på energiområdet som skall ge eko i Sverige.

Vill  Måkeberg satsa på förnyelsebar energi i form av värmepumpar i sin anläggning i samarbete med Stadskraft Värme AB som äger fjärrvärmeverket så låt de göra detta med eget kapital i en satsning som på sikt skall bli en lönsam investering för bägge parter .

Blanda inte in skattepengar i privata projekt som  bara har ett syfte att tjäna pengar i slutändan för ägarna med där kommunen bara är med i finansieringen.  Börja inte om från början nu  Michal Karlsson ( s )  i tron att skattepengar i privata projekt på något sätt gynnar kommunen i slutändan. Vi har ju skräckexempel i kommunen tidigare när politiker går in i näringslivet med kommunala pengar , projekt som kostat skjortan för oss skattebetalare utan att få igen något annat än en massa skulder när ägarna försvinner från marknaden.

Om nu Åmål skulle stoltera med en ny profil som Bengt Kasemo en av initiativtagarna till projektet anser så eftertraktat med inriktning på förnybar energi , är tyvärr inget som utvecklar kommunen mot nya arbetstillfällen på sikt utan det är nog mer till för att med kommunala pengar försöka göra sig ett namn på skatebetalarna i Åmåls bekostnad.   Michael Karlsson du har nog med hål att fylla i den kommunala budgeten , fortsätt inte och gräv nya hål..

Låt näringslivet stå på egna ben i sina projekt det ger både en långvarigare och mer gynnsam utveckling när projekten klarar sina investeringar med eget kapital.  Kanske skulle man nu göra en ordentlig revision på nerlagda arbeten i form av utredningar , timmar på kommunala tjänstemäns engagemang , framtida kostnader i olika former innan man går vidare och pumpar in nya pengar i projektet Måkeberg.


Vi har betydligt viktigare hål att stoppa våra skattepengar i än i snyltande kapitalägare som ser sin chans att få ta del av våra skattepengar i projekt som bara  gynnar den egna  plånbok i slutändan.           

Av tommy norum - 6 maj 2012 22:55

 Den första partiledardebatten blev väl ingen bra värdemätning för att väljarna skall få en klar bild av de två största partierna,  Socialdemokrater och Moderaters, lösning hur man skall lösa Sveriges problem på arbetslösheten.  Ibland får man bilden av att Socialdemokrater och Moderater har betydligt mer gemensamt i sin politik när det gäller energi ,skatter , privatiseringen än vad Socialdemokraterna har med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Kanske inte blir så lätt att i en regeringsbildning om vänsterblocket får majoritet få med sig Vänsterpartiet i en politik som vill  ha ordning och reda i ekonomin..


Vänsterpartiet med sin nye partledare Jonas Sjöstedt får nog finna sig som många gånger tidigare  bli satta på undantag om Socialdemokraterna skall få förtroende för sin politik i fortsättningen .Det nya storstadspartiet Miljöpartiet får nog också svårt att få gehör för sin högskattepolitik på energiområdet utom i storstäderna där man har en väl utvecklad subventionerad infrastruktur för personförflyttning.


 Ett förhållande som saknas i glesbygdskommunerna runt om i Sverige , ett faktum som nog kommer att sätta sina spår i partiets trovärdighet för många väljare i glesbygden. En partiledardebatt som kanske inte gav några stora sensationer för oss väljare från någon sida utan där frågetecknen mer cementerades till att fortfarande vara ett frågetecken för den politik som skall lösa den politiska knuten för ett samhälle utan arbetslöshet. Ett frågetecken som jag personligen tror att det inte finns några bra svar på i politiken.. Men för en politiker så gäller det att låta övertygande i sina lösningar för problemet. Frågan är väl om någon sida lyckades med den bedriften i dagens partiledardebatt. 

Av tommy norum - 3 maj 2012 15:41

  

 Har vi fått en Juholtare i Stadshuset ? Det verkar inte bättre alltefter som  tiden går så har Michael Karlsson (S) svårt att stå upp för den politik han säger sig vilja genomföra . Vindkraft, fri barnomsorg, turism, musikskolan, husets verksamhet mm. Verksamheter som han lovat förändringar i för att spara pengar men som han sen backar för. Konflikträdsla är ingen bra egenskap hos en politiker. Får se nu hur det går med den utlovade skattesänkningen framöver.  Inte lätt att  leva upp i sin roll som  kommunalråd , ledare av  alliansen , som skall vara den som driver politiken men som gång efter annan återgår till det som var utan att kunna presentera egna idéer och stå för dessa när det blåser till.


Denna backning i turismfrågan hoppas jag verkligen utgår från  en ordentlig utvärdering av våra nuvarande turistorganisation där det finns 3 olika aktörer som kommunen är med och bidrar med pengar för  marknadsföring.  Hur är det  ?  Fanns det ordentliga underlag för fullmäktige för att kunna gå till beslut i frågan. Eller är det som vanligt man går på känslan som sen visar sig sällan stämma överens med verkligheten. Då är man tillbaka på ruta ett där ordning o reda lyser med sin frånvaro fortfarande i hur man förvaltar våra skatter. 


Har man en målinriktad verksamhet inom turism med ordentliga utvärderingar för varje år som delges till  politikerna för att se om vi satsar på rätta saker eller fortsätter vi med denna låt gå mentalitet som härskat så länge i de kommunala förvaltningarna .

 Vad blev det av den storsatsningen på trolling som var ett av målen ?. Eller alla dessa mål som styrt investeringar i Örnäs camping utan ordentliga utvärderingar vad pengarna gett för resultat..

 Finns det fortfarande inget  intresse i fullmäktige att ta reda på det man satsat våra skattepengar i och vad det gett för resultat ?.

Eller är det fortfarande tuta och kör det som på sikt verkligen förstör i den kommunala ekonomin som gäller.

Skall bli intressant och ta del av beslutsunderlaget och den utvärdering som borde varit en självklar sak inför ett sådant viktigt beslut i den kommunala verksamheten. Eller räcker det med att förvaltningschefen påtalar konsekvenserna.

“ Detta innebär eliminering av hela personalresursen och därmed också inom besöksnäringen, turistbyråverksamheten och turistnäringen inom ramen för kommunal verksamhet.”.

Men frågan är väl om  konsekvensanalysen  innehöll  alternativa lösningar inom ramen av den samarbetsavtal som finns med Dalslands turism AB. En självklar sak om man skall leva upp till sina egna politiska beslut om ordning och reda i beslutsgången.

Den analysen har övriga kommuner i Dalsland  gjort och kommit fram till att det är det absolut det mest kostnadseffektiva sättet  att driva turistfrågorna är i ett samarbete. Men i Åmål är det viktigare att ha en egen organisation än att kunna erbjuda samma tjänst i en samarbetsorganisation betydligt billigare och kanske bättre.  Frågan är väl om våra politiker fortfarande inte har fattat sin roll i att ta vara på medborgarnas intresse i första hand och inte enskilda intressen där personliga relationer går före sunt förnuft..    


.    


   

Av tommy norum - 1 maj 2012 18:37

Stefan  Löfven höll sitt 1:a Majtal i Göteborg för ca 15000 åhörare. Hur många blev klokare på på vilket sätt Löfven har tänkt sig lösa arbetslösheten i framtiden ?

Man kan undra hur i all sin dar skall väljarna kunna ta ställning till vilken politisk inriktning som vänsterblocket skall stå för i nästa mandatperiod om de får majoritet i riksdagen ?

Här blir det verkligen frågan om man är beredd att köpa grisen i säcken . Alla 3 partierna på vänstersidan är ju beredda att på olika sätt förstärka stadskassan men med olika metoder som på ett eller annat sätt drabbar medborgarna med dyrare levnadskostnader.


Inte lätt för oss medborgare att ta ställning till det konceptet när vi börjar närma oss valdagen. Gammelsossarna har ju alltid varit skeptiska till samarbetet med kommunister eller vänsterpartiet som man nu kallar sig och har både med olagliga och lagliga medel försökt stoppat kommunisternas framfart efter andra världskriget.


Miljöpartiets politiska idéer är väl inget som en gammal räv som Stefan Löfven, ställer upp på , uppväxt i fackföreningsrörelsen , där metalls medlemmars förutsättningar för en tryggad anställning många gånger går stick i stäv med Miljöpartiets politik på bland annat energiområdet.


Att i nästa valrörelse försöka uppnå en plattform för en politik som väljarna köper utan att behöva känna sig grundlurade i efterhand blir kanske inte den lättaste uppgiften för Socialdemokraternas nye ledare Löfven. Att som i fornstora dar hänvisa till att det räcker med att kunna lita på socialdemokraternas politik för att få väljar röster, den tiden är förbi för länge sedan. Men ibland undrar man om inte många av de socialdemokratiska politikerna fortfarande lever kvar i den tron.


Det är nu alvaret börjar för Socialdemokraterna när man i debatter framöver skall försöka övertyga väljarna hur lite man är beroende av sina stöttande bröder i en eventuell regeringsbildning på egen hand. Ingen lätt uppgift som väntar i att försöka uppehålla resultatet i opinionsmätningarna när man börjar konfronteras med verkligheten i de framtida debatterna.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards