Alla inlägg under mars 2013

Av tommy norum - 15 mars 2013 07:00



Ewa Arvidsson


Anhörigegruppen saknar en dialog med Ewa Arvidsson ( s) gruppledare KF, 1:e v ordf KS, v ordf BU, ordf VON  om socialstyrelsens beslut. 




Nog är det en skam hur våra politiker springer och gömmer sig bakom sina tjänstemän och inte vill föra en anständig dialog med den anhöriggrupp som representerar en del av de boende på Åmålsgårdens särskilt boende. Att med förtäckta ord försöker göra gruppen till bråkstakar när man inte dansar efter politikernas pipa , när man också fått bekräftelse på att de inte är ute i ogjort väder i deras syn på hur kommunen skött hela affären enligt Socialstyrelsen, är ett kvitto på att de inte lever upp till att vara hörsamma mot sina medborgare som de i ett förtroendeuppdrag fått i uppdrag att företräda.


Att man måste spara är nog alla medvetna om, elva miljoner påstås det i debatten, men på vilket sätt är väl frågan i det här fallet.


Men kan man fråga sig hur kan våra politiker i sin politiska styrning låtit denna överkonsumtion på vård

och omsorgs resurser få fortgå år efter år och som ligger långt över genomsnittet för kostnader i riket och där man lovat ut resurser som man sen i efterhand inser att det inte finns behov av  ?


Vilket ansvar har den nu sittande majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen på den situation som nu uppstått. Var fanns rösterna mot den utvecklingen ?  Vad jag förstår så var en av valfrågorna och därigenom den höjda kommunalskatten att göra sken av att några nerdragningar i vården var det inte frågan om när socialdemokraterna skulle träda in i maktens boningar.


Att man kör med vilseledande information eller ingen information alls utan kör på utan hänsyn varken till väljare eller de som drabbas av de förändringar som måste till för att få den kommunala ekonomin på fötter vittnar än en gång om dåligt ledarskap i sin politiska gärning.


Dialog, dialog med sina väljare är grundbulten i alla demokratiska församlingar för att få förståelse för sina idéer, lyssna och ta till sig är också något som måste till, inte bara på sina partibröder runt omkring sig,

Men att gömma sig på stadshuset när det blåser fräna vindar om de politiska beslut man tar eller inte vågar ta är ingen bra egenskap man besitter som en politisk ledargestallt.

Av tommy norum - 14 mars 2013 07:00


 


Ulf Godtman ordförande i Höghedens Slalomklubb säger i Pd att det är fel att lägga skulden på oss när inte slalomklubben och kommunen  kommer överens om tagen i hur man skall lösa kompressorinvesteringen.


Vad tillhör klubben och vad tillhör kommunen och hur detta skall regleras är väl stötestenen i hela affären ? .


Klubben anser sig äga pistmaskinen som exempel och den skall inte ingå i uppgörelsen enligt klubben . Samtidigt som vet att kommunen i budget överfört ca en halv miljon för just inköp av pistmaskin strax efter övertagandet.


Vad de pengarna har används till kan man ju fråga sig, och hur  bedöms detta när man ser över inventarielistan över vad som står på slalomklubben. Det finns också flera hundra tusen kronor  som ligger eller låg som en kostnad på Örnäs camping avseende Högheden.


Det har investerats i vattenintag för flera hundra tusen enligt uppgift en investering som samordnades med det kommunala vattenintaget. Om sen Höghedens skidanläggning behövde bidra till den investeringen låter vara osagt.


Så först skall man nog utreda vilka investeringar och underhåll som bokförts på andra kostnadsställen i den gamla samhällsbyggnadsförvaltningen , och om dessa kostnader faller in i ramen för det ekonomiska ansvaret för verksamheten som man kommit överens om enligt det avtal som förhoppningsvis upprättades efter övertagandet av slalomklubben.

Den som borde kunna svara på detta är väl den gamla ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden herr Thomas Olson ( F ) som förhoppningsvis var väl  insatt i ärendet.


Thomas Olson


Thomas Olson


En revision på Högheden som beställts skall nog också kombineras med en ordentlig revision på den gamla Samhällsbyggnadsförvaltningens olika kostnadsställen om man skall få en rättvis bild  av vad som investerats av skattepengar i Höghedens skidbacke men som  ligger gömda i andra verksamheter.


Börja med Örnäs camping genom att gå igenom alla fakturor som betalats över den verksamheten under årens lopp. Där lär ni hitta både det ena och andra i kostnader som placerats där utan att tillhöra campingen.. Den lilla granskning som jag gjorde genom att granska i bokföringen där jag begärde in  fakturor som genom sina stora summor inte stämde in i ramen för  verksamheten på campingen.  


Där fanns både ridhuset, Höghedens slalombacke, omklädningsrum , gymnastiksalar inredning  bokförda med  miljonbelopp utan att nämndens ledamöter reagerat.  Kostnader som med  fejkade namn belastade  campingens ekonomiska utfall med resultatet ett fejkat  underskott  under flera år.

Ett underskott som Ordföranden herr Thomas  Olsson ( f )  presenterade för fullmäktige som att campingens intäkter minskat på grund av sämre beläggning.


Rena lurendrejeriet  kan vi konstatera av en förtroendevald som fortfarande sitter i kommunstyrelsen och inte vill ta sitt ansvar och avgå med den meritlistan på oansvarig politiska ledning som han presterat under många år.      


Av tommy norum - 14 mars 2013 07:00


Detta skrevs i bloggen för tre år sen




Läste i PD i dag att Kjell Kaså skall hålla politikerskola i form av studiecirkel.

Vi kan ju hoppas att i den information som skall ingå i läroplanen även innehåller

kommunallag och de bestämmelser som fullmäktige har beslutat om , det som reglerar förhållandet att ta tillvara kommuninnevånarnas intresse.


Tyvärr har ju Centern under sin tid vid makten tummat både på det ena och det andra i de bestämmelserna. Man struntar i upphandlingar, man låter budgetar skena i väg utan fullmäktige beslut, man struntar i fullmäktigebeslut som reglerar hyressättning i fastigheter, man gör inga utvärderingar av investeringar, man konterar kostnader där de inte hör hemma. Man har etablerat en kultur där kommuninnevånarnas intresse kommer i andra hand.

Man kan ju hoppas att alla kommunens politiker anmäler sig till studiecirkeln , den kunskapen behöver de .



 

Läser vi dagens PD 14 mars 2013 där moderaterna Ulf Hanstål och Johan Paulsson i kommunstyrelsen lämnar en frän kritik för bristande ledarskap och efterlyser en utbildning för våra förtroendevalda i ledarskap och ekonomistyrning. Hanstål fick tydligen inte väcka frågan i kommunstyrelsen ser vi i PD utan fick nöja sig med en protokollanteckning. Att ta in folk från gatan utan en grundläggande utbildning för att sköta en kommun med ca 1000 anställda är väl nästan så långt man komma att nonchalera sitt förtroendeuppdrag inför sina väljare. Så tydligen tog man inte Kasås invit på allvar för tre år sen förstår vi nu efter alla turerna runt hur den politiska ledningen på sistone uppträtt både mot anställda och de som är beroende av kommunens tjänster.


  

Frågan är väl om man tagit till sig de ekonomiska förutsättningar som kommunen besitter i dagsläget ?

Ibland undrar man när man ser vilka prioriteringar på miljoner som rinner ut ur kommunkassan till ingen nytta    

Av tommy norum - 13 mars 2013 07:00






Torget i början av 1900 talet

Torget i början av 1900 talet



Torget i början av 1900 talet foto Ludvik Åberg





 

Av tommy norum - 13 mars 2013 07:00

See full size image

Sune Tholin fortsätter via sin tidning att sprida desinformation i Hamnterminalaffären.


Det verkar som om Sune Tholin blir mer och mer desperat i sina inlägg där han till och med nu använder ordet övergrepp mot en enskild kommuninnevånare i sin senaste krönika 

Och i ett sista försök att få förståelse för sin sak så namnger han nu ledamöterna i det arbetsutskott som var med och tog beslutet om hur turerna runt affären skall behandlas för att  i Pd hängas ut för att de inte har samma åsikt som Sune Tholin hur affären skall skötas.  

Att Hans Karlsson i en insändare försökte förklara att det var en enig kommunstyrelse inte enbart Michael Karlsson som var med om beslutet kontrar Sune Tholin med i ren sandlådedebatt att räkna upp arbetsutskottets ledarmöter där vad jag förstår Hans Karlsson har ett släktförhållande med en av ledamöterna.


För Sune Tholin gäller inte längre sakförhållandena i hela affären utan här kommer än det ena än det andra upp i hans krönikor utan att han vill informera om bakgrunden till att besluten togs.

Har inte en enda gång i PD fått en redogörelse för hur det gamla hyreskontraktet slog mot oss skattebetalare när man lovade bort ca en halv miljon om året i bidrag till en enskild medborgare .


När man tar bort sådana förmåner till en småföretagare då blir det i Sunes värld, som han skriver i sin krönika, ett övergrepp mot enskild kommuninnevånare .

Att sen den enskilde förtagaren blev erbjuden ett kontrakt men med en hyra som täcker kommunens kostnader men tackade nej utan ville ha fortsatta subventioner kanske också är intressant för PD:s läsare att ta del av.


Frågan är väl då hur lösningen som Sune Tholin förespråkar ser ut  ?

Är det fortsatta subventioner till en enskild småföretagare  på en halv miljon som skall gälla eller ?


Jag  tror nog de flesta kommuninnevånare och småföretagare i kommunen tycker att våra politiker skött hela affären rätt efter branden. Förövrigt så verkar Sune Tholin  i stort sett vara ensam om sina åsikter i PD kan man förstå i saknaden av insändare med namn som stöder hans sak .


Sune avslutar sin krönika med att  finns  kommunfolk som ropar efter Tommy Jingfors, det finns nog bara i Sunes fantasivärld.  Jag tror nog att Sune inte kan hitta en enda politiker eller kommuntjänsteman som med namn ställer upp och försvarar den förre förvaltningschefens sätt att förvalta våra gemensamma tillgångar på. 


Det finns facit på hur  han skött våra tillgångar. Och tyvärr så dyker det fortfarande upp kostnader där han grovt har åsidosatt sina skyldigheter i sin förvaltning. Där har också förre ordföranden folkpartisten  Thomas Olson med hela politikerklanen som satt i nämnden ett stort ansvar för det som skett.   


Thomas Olson

Thomas Olson  folkpartiet

Förövrigt den person som har ett mycket stort ansvar i hur hela hamnterminalaffären  gått till.

Mygel och undangömda kostnader  genomsyrar i stort sett alla projekt som Tommy Jingfors varit inblandad i och som nu skattebetalarna dyrt får betala med ytligare skattemedel för att få ett avslut på. Det är  ledningen i sån förvaltning som Sune Tholin försvarar i sina krönikor.

Att sen gemene man utan för Sunes Tholins bekantskapskrets frågar sig vad håller karln på med  och där till och med Pd läsare i ren demonstration  avsagt sin prenumeration på grund av detta, det verkar inte beröra honom nämnvärt har vi förstått .   

    


Av tommy norum - 12 mars 2013 12:13



                              Gamla kyrkan skall räddas stor rubrik i PD i dag.




Några pengar att avsätta till ändamålet finns inte i  kulturbudgeten utan här vill Kulturchefen Stefan Jacobson gå förbi sin egen budgeten och låta andra stå för kostnaderna.


Jag tror nog inte att vårt kommunalråd Michael Karlsson så snabbt skall uttala sig i att något måste göras innan han får räkningen på bordet och vem som sen skall betala den. Vi har sett nog av sådan beslut i våra investeringar där man först gått till beslut om investering utan en susning hur det kommer att drabba skattebetalarna i framtiden.

Kommunstyrelsen borde ju nu ha insett med facit i hand vad oövertänkta beslut får för konsekvenser för kommunens ekonomi när särintressen hos våra förtroendevalda varit drivkraften och där  ekonomiska realiteter  helt glömts bort.


Att Åkab kommer in i bilden är positivt då får troligtvis våra förtroendevalda ordentliga ekonomiska kalkyler att ta hänsyn till och i det perspektivet mer kunna avgöra hur man skall prioritera vad våra skatter skall gå till.

Att låta några bokdagar och bluesen under en vecka vara utgångspunkt för en investering som kanske kommer att kosta skattebetalarna flera hundra tusen i kapitalkostnader och underhåll  under året kanske man lite till mans borde fråga sig om det är rätt.


Det betyder att den skattesänkning som var utlovad från socialdemokraterna under förra valrörelsen kommer man längre och längre bort ifrån.  Kompressorer till högheden, avslutning av ridhuset och andra investeringar under den gamla samhällsbyggnadsförvaltningens härjningar, cirkulationsplatser i centrum, avlöna sparkade tjänstemän som kostar skattebetalarna miljoner. 


Att i det läget när vi ser att vård och omsorg behöver spara 11 miljoner  komma med en kulturplats för att tillfredställa en kulturmaffia som inte klarar av att på egna ben i den budget de är tilldelade är nog lite för maffigt att få förståelse för hos medborgarna.


Vi får väl se när räkningen kommer på bordet för vad investeringen kommer att kosta och hur våra politiker prioriterar var våra skatter skall gå till i fortsättningen .  Om inte annat så får våra väljare en ny chans om drygt ett år och ta ställning till vilket parti som på bästa sätt anses förvalta våra gemensamma resurser..        

Av tommy norum - 12 mars 2013 07:00

  

SVD  KULTUR

BERGLINS

SÖNDAG


 

      


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards