Direktlänk till inlägg 4 maj 2015

Medborgarförslag från Sven-Åke Runelid

Av tommy norum - 4 maj 2015 19:11



De riksdagsledamöter som föreslår att det organiserade tiggeriet skall kriminaliseras har troligen bara lyft frågan, för att ifrågasätta om det omfattande tiggeriet i Sverige blivit ett problem, som måste hanteras i laga ordning .
De politiker jag talat med i Åmåls kommun anser att tiggeriet är besvärande men de vill inte ta upp frågan eftersom man då riskerar att bli anklagad för att vara en cynisk obarmhärtig rasist.
Regler för penninginsamlingarfinns i ordningslagen, men en domare i Södertälje fick kalla fötter och lyckades kringgå lagen med motiveringen att passiv penninginsamling inte omfattas av ordningslagen.
Hur svårt kan det bli?
De människor som vistas inom kommunen och far illa eller saknar medel för sitt uppehälle skall hjälpas via socialtjänstlagen, i vilken det finns reglerat kommunens ovillkorliga skyldighet att ge dessa personer den hjälp de behöver för att kommavidare i livet. Hur hjälpen skall ges får bedömas från fall till fall.
I kommunen finns även lokala ordningsföreskrifter omfattande vilka regler som skall gälla inom kommunen. Ett exempel är §13 vilken innehåller förbud att inom ett begränsat område förtära alkohol. En paragraf som tillkom när medborgarna tyckte det var olustigt och besvärande att se människor supa inom de centrala delarna av Åmål.
Medborgarna känner sig nu besvärade av att se tiggare. En del ger pengar andra inte.
Rätt eller fel? Men eftersom det uppstår ett olustbetonat problemmöte för medborgarna så måste det regleras.
Vi kan inte mäta utslagna grupperingar av människor mot varandra men det bör vara lika villkor för alla .
Ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifternas §13, att även tiggeri inom det aktuella området skall förbjudas, ger åtminstone den möjligheten att med lagligt stöd ledsaga tiggarna till Socialkontoret.

Om inte de lagar som finns användes som lagstiftaren tänkt och ingen politiker vågar ta i frågan av populistiska skäl,  uppstår ett moment 22-liknade scenario likt katten kring het gröt.
Att hänvisa till Jesus bergspredikan och den barmhärtige samariten är visserligen mänskligt men i fel ordning
Därför lämnar jag in ett medborgarförslag för att väcka frågan om ingen annan vågar.


Sven-Åke Runelid

 






 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

4 maj 2015 20:29

Starkt Rune! Men ... varför inte mota Olle i grind?

Om nu alla som stormat in inom kommungränsen skall förses med livsuppehälle, sjukvård, skolgång och bostad står ju kommunen snart på bar backe. Utslängd av den gökunge som växt, och stadigt växer, sig för stor för boet och därför inte heller kan dela utrymmet med andra än sig själv. Och knappt det.

Därför borde ditt förslag ha innehållit ett krav på att den svenska gränsen stängs för alla instormande världsmedborgare som inte kan försörja sig själva.

Att släppa in alla världens fattiga dräper kommunens alla möjligheter att ta hand om även dessa instormande. Resultatet blir att kommunmedborgarna skuffas ur boet (den genom hårt slit uppbyggda sociala tryggheten) och gökungen själv kommer att svälta ihjäl då instormningen inte heller har någon gräns.

Du åberopar Jesu egna ord. Bra bild, men omöjlig. För Jesus sa också att det är inte tillbörligt att ta maten från barnen och kasta den åt hundarna. Åmåls kommun kan nämligen inte försörja hela världens alla fattiga. Som det redan nu är så räcker de ekonomiska resurserna inte ens åt de som är mantalsskrivna här.


.

 
Ingen bild

Se kalla fakta 5 maj

4 maj 2015 23:17

Bra Runelid, lämna in förslaget så får vi se vad som händer. Socialtjänstlagen innefattar inte EU migranter som får vistas 3 månader i landet för att studera eller arbeta.

Svartjobb när det inte betalas skatt och sociala avgifter anser jag och insamling av pengar kräver tillstånd. SoL lagen gäller bara i yttersta nödfall och inte när man frivilligt sätter sig utanför varje butik.

Kalla fakta tar upp det organiserade tiggeriet.

 
Ingen bild

sega råttan

5 maj 2015 21:02

Romerna som väl knappt ens är välkomna in på arbetsförmedlingen tycker jag har större rätt till socialhjälp än vad övriga svenskar som inte vill arbeta har..

tommy norum

5 maj 2015 23:14

Varför gömmer du dig bakom en signatur ? Vågar du inte stå för det du skriver ?

 
Sven-Åke Runelid

Sven-Åke Runelid

6 maj 2015 16:41

Medborgarförslaget har diarienummer KS2015/157 och avser ett tillägg i Lokala Ordningsföreskrifter §13:

Att även tiggeri skall förbjudas inom samma begränsade område som det är förbjudet att dricka alkohol.

Ordningslagens bestämmelser om penninginsamling eller Socialtjänstlagens skyldighet att hjälpa människor vid enstaka nödsituationer har bara indirekt med sakfrågan att göra.
Medborgarförslaget kommer att anmälas till Fullmäktige 27 maj

http://Medborgarförslag

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards