Direktlänk till inlägg 5 maj 2015

Frågan är väl om det inte är hos våra kommunpolitiker man skall söka svaret för de allt sämre skolresultaten i Sverige .

Av tommy norum - 5 maj 2015 07:00


Bara konstatera att det är kaos i den svenska skolan. Ingen vill ta ansvar i vanlig ordning över utvecklingen.
Allianspartierna med Björklund i spetsen har hela tiden skyllt på Socialdemokraternas skolpolitik som boven i dramat för den utveckling som varit. Nu är det de rödgrönas tur att skylla på Alliansen  för den senaste tioårsperioden med sjunkande skolresultat. 

Rena sandlådan med andra ord där ingen av de politiska blocken vill ta ansvar för den rådande situationen

Frågan är väl om inte kompetensen hos de senaste utbildade lärarna har en stor del i  att det blivit som det blivit.  Vi har de senaste åren sett att det är bottenskrapet av högskolestuderande som söker sig till läraryrket där inträdeskvoteringen i stort sett är lika med noll. Vem som helst kan i nuläget bli lärare . Att det sedan den verkligheten till slut sätter sina spår och som kommer som ett brev på posten i en negativ inlärningsprocess för våra skolelever . Men hur vi skall bli av med dåliga lärare blir inte det lättaste att lösa. Knappast blir lärana med dålig kompetens bättre  av att de får högre  lön som en del förståsigpåare tror vara lösdningen på skolproblemet. 
Att sedan våra kommunpolitiker många gånger mer ser till budgeten än att förbättra skolresultatet är också en del av problemet med den svenska skolan. Lärarlösa lektioner, inga vikarier vid sjukfrånvaro, dålig arbetsmiljö , dåliga resurser till nyinkommna flyktingar där vi ser att ca 70 % har svårt att klara skolan för att komma in gymnasiet. Frågan är väl om inte våra kommunala skolpolitiker borde  skämmas över resultatet i svensk skola eftersom det är faktiskt de som har ansvaret att det ser ut som det gör runt om i landet.  
tn



OECD: Sverige står inför en allvarlig lärarkris

 SVT.se" data-length="3660" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2897788&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2897788&format=json&type=embed&contextSectionId=112" data-disabled="" data-available-on-mobile="true" data-id="2897788-224724" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2897788&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2897788&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false" data-start="disable">Se hela pressträffen där OECD-rapporten presenteras och kommenteras. TT
 

 Sverige står inför en allvarlig lärarkris – både när det gäller kvaliteten på lärarna och när det gäller lärarnas status. Det konstaterar OECD i sin granskning där de riktar svidande kritik mot det svenska skolsystemet. – Tidigare var Sverige ett föregångsland, så är det inte längre, säger Andreas Schleicher, direktör för OECD:s utbildningsdirektorat.


Pisachock 2.0 Än en gång frammanar OECD bilden av hur den svenska skolan transformerats från förebild till välfärdens svarta får. Nu ligger ansvaret hos den rödgröna regeringen att rädda skolan. Förmodligen kommer Jan Björklund för lång tid framöver att användas som syndabock för den svenska skolans förfall, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein i en analys.


”Kommunerna missköter uppgiften”

FP:s partiledare Jan Björklund konstaterade att kommunerna inte klarar av att sköta skolan, därför måste den bli statligt styrd igen.

– Rapporten är ett enda stort underkännande av den svenska kommunaliseringen av skolan, säger Björklund till TT.


Alla skyller på alla för att skolan ser ut som den gör  i dag. 

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

5 maj 2015 08:17

I en demokrati är det majoriteten som bestämmer vad som är sanning och hur slipstenarna skall dras.

Vad sakkunskapen anser bryr man sig inte om då man känner sina rättigheter till utsvävningar och önskedrömmar kränkta av verklighetens begränsningar.

Det politiskt styrda blir därför mera en krackelerande och fallfärdigt ruckel än en på kunskap och vedertagna fakta baserad byggnation.

Politiker i all ära, men när inte ens kunskapens institution får byggas på kunskap blir inte heller slutprodukten kunskap.

Så om nu någon i skolsystemet känner sig instängd och begränsad av verklighetens begränsningar bör denne genast utgå för att lämna plats för de som kan tänka sig att inordna sig under, och innanför, dessa begränsningar.

Om kommunen eller staten skall ha hand om skolan spelar därför mindre roll då det alltid i slutänden är tillgången eller frånvaron av de parametrar som möjliggör själva inlärningen som avgör om slutresultatet skall bli kunskap eller kaos.




.

 
Jenny

Jenny

5 maj 2015 23:26

Orkade inte ens läsa hela inlägget.Så enkelt att skylla på att det är lärarnas fel. Speciellt då de som precis som jag utbildat sig under den tid då kreti och pleti kan komma in på utbildningen. Kan det inte bero på att det finns för lite personal med tanke på hur stora klasserna är idag? För lite personal för att kunna möta varje elev där den befinner sig rent individuellt? Att skolorna får för lite pengar? Mindre klasser och mer personal säger jag.

http://www.mittofrivilligaliv.se

tommy norum

6 maj 2015 12:49

Det var väl precis det jag skrev att våra kommunpolitiker mer ser till budgetansvaret än till sitt ansvar för att eleverna får en bra inlärning. Läs hela inlägget nästa gång så kanske du inte behöver ha förutfattade meningar om vad som förmedlas i resten av inslaget. Men många dåliga lärare hör också till bilden när många elever får svårt att uppfylla studiekraven.
När eleverna klagar på att lärarna har svårt att lära ut och de många gånger saknar kompetens i de ämnen de lär ut då finns det ett problem i den Svenska skolan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards