Alla inlägg under november 2012

Av tommy norum - 9 november 2012 07:00

 

Nu har doktor Krafft varit på besök i Åmål igen för att få igång Centrumhandeln  i  kommunen. 

Varje gång Krafft dyker upp och har synpunkter på den döende handeln så får skattebetalarna en räkning. I det här fallet nya  300 000 kr som kommunen skall satsa för att locka in konsumenter till Centrum.

Sen  kommer ombyggnad av  dessa minirondeller på ca 1 miljon som  våra tjänstemän och politiker  tror skall göra susen för att göra centrum attraktivt.

Och efter varje gång doktor Krafft kommer hit  så kan han konstatera att mer och mer lokaler står tomma eller har ersätts med andra verksamheter än traditionell  handel än när han sist gjorde ett besök i Åmål . Nu skall man se till att få hit minst 5 klädaffärer för kvinnor och se till att skyltningen blir bättre anser doktor Krafft utan att uppmärksamma att vi redan har det antalet av dammodebutiker i centrum utan att det gett ett enda spår av utveckling. 


Antingen pratar Doktor Krafft för döva öron när han är här och har åsikter om vilka förändringar som skall till för att få fart på handeln i kommunen eller så visar det sig väl att hans rekommendationer om de nu följs inte sätter några spår i centrumutvecklingen utan blir precis tvärtom där fler och fler affärer lämnar centrum när man inser att det finns ingen lönsamhet att driva handel i kommuner av Åmåls storlek.


Konsumenterna  föredrar heller  stora varuhus med   stort sortiment och framförallt som har mycket billigare varor att erbjuda.  Och som jag påstått tidigare om inte fastighetsägarna först ser till att få sina lokaler konsumentvänliga så finns det nog inte så stort hopp om en förändring i konsumenternas köpvanor.

Att år efter år pumpa in miljontals kronor med skattemedel på inrådan av fastighetsägarna och handeln  utan att de själva vill bidra fullt ut i processen  och där utvecklingen bara har gått åt ett håll där mer och mer lämnar in på grund av dålig lönsamhet. Är det då vettigt att fortsätta på den vägen ? 


Om man då tror att skyltning, minirondeller eller andra kosmetiska förändringar i stadskärnan skulle förändra den saken,  då är väl det ett bevis, som jag påpekat hur många gånger som helst , att sunt förnuft det är något som har saknats  i kommunens ledning i många år .  Varför inte gå till botten med problemen med en gång och gör en utvärdering och en ordentlig analys av vad som hänt i Centrum de senaste 10 åren. En mycket enkel inventering av lokalbeståndet säger av 75 lokaler i Centrum så är 50 st uthyrda till verksamheter långt ifrån traditionell handel eller står tomma.

 För ingen inbillar sig väl att begravningsföretag, fastighetsmäklare, banker eller en uppsjö av pizzerier, hårvård, gym har möjlighet att locka hit fler konsumenter ?  För det är precis det som fastighetsägarna har fyllt lokalerna med de sista 10 åren. Ibland undrar man om våra politiker och tjänstemän överhuvudtaget rör sig utanför stadshuset och tar del av verkligheten innan man får för sig spenderar våra skatter på , som det visar sig, hopplösa projekt med facit i hand. 


Att fortsätta på samma spår i centrumprojektet är det samma som att kasta pengarna i Åmålsån.   


Det är med sådana här lokaler( som nedan ) fastighetsägarna försöker  locka konsumenter till Centrum. Är inte fastighetsägarna med på tåget och investerar i konsumentvänliga lokaler då finns det nog ingen möjlighet att med ytligare skattemedel bana väg för ett centrum med ökad handel.

 I stort  sett alla lokaler som blivit tomma ersätts numera med andra verksamheter än traditionell handel. Nog bör väl våra tjänstemän och politiker som värnar om Centrum få bägge parter att ställa upp för att bryta trenden. Tyvärr så har fastighetsägarna visat ett väldigt ljumt intresse att i sina egna fastigheter vilja investera och skaffa hyresgäster som värnar om en centrumhandel värt namnet. 

Men att ropa på skattebetalarna om hjälp det  har man inga moraliska skrupler för men att själva vilja dra sitt stå till stacken, på det örat vill man inte höra har det visat sig.  


Att man sen med lätthet kan dokumentera  32 st lokaler som inte är anpassad till dagens krav på tillgänglighet gör ju inte saken bättre och som borde användas som påtryckningsmedel för att få en förändring till stånd innan man pumpar in mer av våra skattepengar i Centrum. Våra skatter skall användas till där de gör mest nytta för våra medborgare inte till att behålla värdet på fastighetsbeståndet i centrum utan att det ger ett enda spår av utveckling för kommunen.


                                                                

Av tommy norum - 6 november 2012 07:00

 

Frågan är väl om Michael Karlsson ( s ) skall ha något arvode överhuvudtaget med tanke på vad hans partikamrater ställt till med i pensionsfrågan. Det som kostat Åmål medborgare och skattebetalare över ett tiotal miljoner till före detta politikers arbetsfria inkomster under ett tjugotal år.  Att ni inte skäms .

Michael Karlsson  ( s ) var med i Aktuellt i går där han får kredit för att  han signerat ett pensionsavtal som efter sin avgång  börjar närma sig vad  vanliga löntagare kan räkna med när man slutar sitt arbetet.

Men skulle man hårddra det hela skulle han varken ha lön eller pension efter att  hans partivänner ställt till med pensionsavtal som kostat skattebetalarna miljoner i onödan och som är en bricka i Åmåls dåliga ekonomi.

Gerhard Jansson  ( s )  anställdes på sin tid som kommunalråd med ett anställningskontrakt som innehöll ett avgångsvederlag på två år när han slutar .  Men strax före sin avgång så ändrades detta  till att skattebetalarna skulle stå för pensionen till 65 år av de styrande ,där Socialdemokraterna var  de drivande för en förändring.

Här var den enskilde politikers ekonomi det som styrde inte solidaritet och rättvisa som man gärna ser sig som förespråkare för i politiken. Vi skattebetalar betalar  fortfarande för Gerhards Jansson  arbetsfria inkomster. 

Samma var det för vår nästa socialdemokratiska kommunalråd Jan-Evan Mollwing ( s )  som inte heller uppfyllde kraven vid hans tillträdelse men där hans partikamrater  såg till att ändra  beräkningsformen där man också fick räkna med tiden som ordförande i nämnderna  för att komma upp till rätten att få ut pensionen. Det samma gällde Ulla-Britt Johansson ( c ) när hon heller inte uppfyllde kraven för pension , men där  Socialdemokraterna inte kunde neka henne pension under samma förutsättningar som Jan- Evan Mollwings  ( s )


Så Michael Karlsson ditt parti har kostat skattebetalarna  över ett tiotal miljoner för att dina politikervänner skall få ta del av arbetsfria inkomster .  Att det sen finns socialdemokrater som på allvar påstår att man måste kunna erbjuda ordentliga pensioner för att de skall ställa upp i politiken,  det argumentet kan man kanske ha som  utgångspunkt för en diskussion , men att i efterhand gå förbi avtal som gällde vid tillsättandet av våra kommunalråd för att gynna sina partikamrater med arbetsfria inkomster i ett tjugotal år.

Vad säger Åmåls medborgare om ett sådant svek  ?  Den  diskussionen skulle det vara intressant att ta någon gång med våra politiker.

Så politikers  retorik om rättvisa och solidaritet det skall man nog ta med en nypa salt för det gäller i regel inte dom själva när vi ser vilka riksdagsledarmöter som utnyttjar pensionssystemet mest med arbetsfria inkomster utan att göra sig tillgängliga på arbetsmarknaden ,  det är socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartiets före detta riksdagsledarmöter. 

Det där att leva som man lär det är inget som politikerna vill ställer upp på har vi förstått.        

Av tommy norum - 4 november 2012 07:00

 

     

Tänk att man  skall behöva ta till det klassiska högerspöket för att skrämma väljarna att rösta på Socialdemokraterna .

Men vad skall man ta till när argumenten faller som käglor i stort sett alla förändringar man vill göra. Tänk att se och höra  att de privata aktörerna i de offentliga verksamheterna gör lika bra ifrån sig med samma  kvalite´ men betydligt billigare eller när man nu också i undersökningar ser att där man har privata aktörer inom skolan får upp kvalitén  på skolarbetet totalt i de kommuner som har bägge alternativen . Så nu  finns det snart bara högerspöket att ta till när argument efter argument faller för att stoppa privatiseringen. Att man sen lyckas hålla arbetslösheten på en nivå där många länder i Europa har tvåsiffriga % siffror i arbetslöshet så har faktiskt Sverige fått mer arbetstillfällen . Att sen inte Socialdemokraterna vill förstå att man inte lyckas få in de ökande skaror invandrare i arbetslivet utan vill heller tala om sysselsättningsgraden beräknat på antalet invånare, när man använder massarbetslöshet i retoriken.  Att sen den arbetande befolkningen har fått betydligt bättre med stora skattesänkningar gör inte saken bättre. Nu försöker man rikta in sig på pensionärerna där man i retoriken talar om orättvisor  där man i budgetarbetet nu är beredda att låta få dessa en hundralapp extra per månad mot alliansens 50 kr. Men då skall man inte glömma om vi fortfarande har haft Sosse styre så har inte bara de som arbetar förlorat 2 månadslöner där pensionärerna  fortfarande stått och stammpat på samma skatteuttag.  Så vad finns det att ta till om inte ta fram  det klassiska högerspöket ur garderoben .  Jag tror nog inte att  högerspöket skrämmer väljarna längre, det får nog mer politisk retorik grundat på verkligheten för att man skall lyckas få förståelse för den politik man vill föra.

.  

Så ett tipps till vårt kommunalråd Michael Karlsson (s) lämna ideologin bakom dig och utgå i ditt ledarskap att förbättra för medborgarna i kommunen på deras villkor inte på en idelogi som mer och mer verkar hamna längre och längre bort från verkligheten. Och tror man att förbud och inskränkningar i privata initiativ i den offentliga verksamheterna är lösningen på kommunens problem  då är man nog illa ute i framtiden för att få förståelse för sin politik.

 


Av tommy norum - 2 november 2012 07:00

 


Hur är det, har våra politiker fjärmat sig från sina väljare ? 

Ibland får man intrycket att det är olika särintressen som får en för stor del av våra gemensamma resurser . Vi har vår fritidssektor som i många år slukat skattemedel och där våra politiker heller har lyssnat på tjänstemän och politiker  som sett idrott och fritid som en prioriterad del i den kommunala verksamheten än satsningar på kärnverksamheten.

Vi har också fastighetsägare som med en intensiv lobbning tar mer och mer resurser utan att kunna visa på någon form av positivt  resultat. Det senaste är dessa rondeller som Centrumgruppen, där handlarna och fastighetsägarna har en central roll i tyckandet var våra skatter skall användas till för att i någon mån gynna deras intresse.

Man kan ju bara gissa var förslaget kommer ifrån av dessa  elektroniska tavlor som är under utredning om det inte är centrumgruppen  som har väckt detta. Kommunen har säkert lagt ner över 20 miljoner de senaste 10 års perioden på att göra fastighetsägarna till lags med kosmetiska åtgärder  för att locka hyresgäster till sina lokaler.

Resultatet av den satsningen är att affär efter affär lämnar Åmål på grund av dålig lönsamhet och där sen lokalerna hyrs ut till det som bara blir en  fortsättning  på den utveckling som det i dag är. Ändå lobbar man för mer kommunala satsningar till det som de anser sig ha lösningen på men fortfarande efter år av investeringar i centrum vi skattebetalare  inte sett röken av.

Själva har de inga skrupler när de i sina uppvaktningar kräver åtgärder från kommunen medan många inte bryr sig att anpassa sina lokaler till en modern anpassning .

Nu får banne mig kommunen sätta krav på en motprestation , där fastighetsägarna i första hand göra lokalerna kundvänliga, sluta hyra ut till tjänsteföretag i branscher som ligger långt utanför traditionell handel  vilket gör att centrum sakta men säkert håller på dö ut.  

Och jag tror om ni politiker aldrig så lite lyssnade runt lite bland  de som ni representerar- medborgarna - istället för att åka utrikes med  fastighetsägarna för att jaga idéer att lägga skattepengar på  som det visar sig med facit i hand  är lika med som att slänga pengarna i sjön .

Kanske skulle man för en gångs skull ta till lite sunt förnuft och börja titta vad som åstadkommits av alla satsningar, där den ena parten verkar strunta i att ta  ansvar för sin del av det hela fullt ut.   Vi har nog med hål att stoppa våra skatter i utan att behöva gräva nya som inte har ett dyft att göra med  en utveckling av kommunen varken i handel eller skapande för en nyinflyttning har det visat sig  med  facit i hand.


       

                           

Av tommy norum - 1 november 2012 11:38


 

Thomas Olsson ( fp ) har synpunkter på hur konsumenterna skall sortera sitt hushållsavfall i framtiden. Hur vore det om ni politiker först frågade konsumenterna i denna monopolverksamhet som uteslutande är avgiftsfinansierad hur de ser på saken. Vi har haft nog med politiker av Thomas Ohlsson sort i kommunen där han som ordförande i den gamla samhällsbyggnadsnämnden totalt struntade medborgarnas åsikter vad som man borde prioritera , han var politisk ansvarig i att det saknades  ordning och reda i förvaltningen, han var politisk ansvarig när man friskt bollade mellan konton för att dölja misstag i hur man förvaltat våra skattepengar, han var ansvarig för det hårt kritiserade avtalet med Dalbobåtar som innehöl subventioner,  han mörkade  sanningar inför fullmäktige när han som ansvarig politiker blev tillfrågad om Örnäs campings underskott som det visade sig i efterhand bestod  till stor del av kostnader i andra verksamheter.

Med det politiska arvet som Thomas  Olsson  ( Fp) lämnat efter sig i sin gärning, där vi titt som tätt blir påminda om eländet är det mig en gåta att han fortfarande har förtroende att sitta kvar och representera ett politiskt parti i kommunen.

Om inte folkpartiet  skall raderas helt från den politiska kartan i Åmål så får ni nog se till att ni skaffar kompetens som förstår sitt uppdrag. Thomas Olsson han i sin tid som ordförande i den gamla samhällsbyggnadsnämnden helt tappat förtroendet att vara kvar som politiker. Frågan är väl när väljarna och han själv börja inse detta.   



Av tommy norum - 1 november 2012 09:10

 

Kan vara bra för väljarna att följa hur våra politiker anser sig vilja lösa flyktingfrågan i kommunen. Här kan man verkligen skilja agnarna från vetet när vissa politiker verkar totalt ha tappat fotfästet i verkligheten genom sina uttalande i fullmäktige. 

Man kan ju undra vad som snurrar runt i hjärnan på Ulf Hanstål (m) när han enligt PD tycker att vi skall ta i mot fler än de trettio som fullmäktige antog med motiveringen att vi i tider av utflyttning och sjunkande befolkningstal behöver en inflyttning för att kunna möta framtiden. Vi behöver alla goda krafter vi kan få, sa Hanstål enligt PD. 

Om man nu är vald med mandat från en väljargrupp för att representera kommuninnevånarnas bästa i sin politik så vore det nog på tiden att man börjar röra sig utanför päronsalen och börja lyssna på dessa  innan man tar initiativ till en politik som kommer på sikt kan få förödande konsekvenser för kommunens ekonomi. 

Tror verkligen Moderaterna i fullmäktige att en ökad flyktingmottagning utöver de trettio skulle vara positivt för kommunen i en tid där företagen lämnar in i både i konkurser och flyr landet med en minskat arbetskraftsbehov i framtiden  ? . Vi läser i PD i dag att ytligare en industri i Åmål gått i konkurs, Welltec .

Där vi åtar oss att försöka få in dessa skaror både på bostadsmarknaden, få ordning på deras skolunderbyggnad med svensk undervisning, där flera troligtvis är analfabeter , och när sen bidragen minskar från Migrationsverket vi får ta hela ansvaret där troligtvis våra sociala myndigheters budgetar kommer att slå i taket  och möjligheten att få ordning på den kommunala ekonomin  kommer att minska drastiskt. 


Och detta i en kommun som har en av Sveriges högsta kommunalskatter. Har  kanske våra moderata kommunalpolitiker  lösning på problemet ?  I så fall tycker jag man också skall leverera den vi fullmäktigemötena i stället för att komma drömversioner om en verklighet som inte existerar. 

     

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23 24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards