Alla inlägg under maj 2014

Av tommy norum - 7 maj 2014 07:00


 


Sune Tholin fortsätter att spy galla i sin krönika över de politiker och tjänstemän som vägrar inrätta sig i ledet om hur han anser affären med Dalbo-Båtar skulle sköts . Själv blev jag bannlyst under turbulensen när jag tog våra politiker och tjänstemäns parti.


Sune vägrade att prata med mig, jag väljer själv vilka jag vill prata med och du hör inte dit blev jag informerad om när jag försökte skapa kontakt när vi sprang på varandra på stan.

Emellertid lyckades jag få en liten dialog när vi för någon månad sedan möttes på tennishallen där jag då tog upp hur han ser på hur våra skattepengar skall användas. När jag konfronterade honom med att Dalbo-Båtar faktiskt fick första tjing på att hyra lokalen till ett pris som gjorde att skattebetalarna skulle gå skadelösa ur affären och som beslutet i kommunfullmäktige klart deklarerade för att kommunen skulle göra investeringen i byggnaden..


Inte hade han råd med den hyran blev svaret från Sune.

Att kommunen då gick ut för att skaffa en ny hyresgäst det hade varken Sune eller Dalbo-båtar räknat med utan man trodde sig vara herre på täppan för att kunna diktera villkoren på hyressättningen. Och med den bakgrunden hade synpunkter på kommunens marknadsföring där man framhärdade fastighetens användningsområde som om man sålde ut Dalbo-Båtars verksamhet i byggnaden.


Så i Sune Tholins värld där är tjänstemän och politiker som försöker rätta till helt lagvidriga uppgörelser som Centerpartiet på sin tid ordnade till, där skattebetalarna fått subventionera en enskild småföretagare med 10 tal miljoner under kontraktstiden om den fått fortsätta, de är ohedliga och skall hållas korta enligt Sune förstår man efter hur han behandlar dessa i PD: s spalter.


Skulle vara intressant om också de företagare som Sune Tholin i snart varje inlägg påstår har mandat att föra deras åsikter i affären i PD trädde fram så vi kan syne deras kort vad de vet om affären. Frågan är om inte dessa är lika dåligt pålästa i sakfrågan som Sune Tholin verkar vara när han skriver i sin krönika.


Att det sedan var en av Sunes vänner som ordnade till hyreskontraktet och som senare inte bara i den affären gjorde bort sig när han körde sitt eget race hur våra skattepengar skulle användas i den verksamhet han var ansvarig för. Att sedan våra politiker när socialdemokraterna fick makten också fick upp ögonen på detta , dock utan PD: s hjälp som i det längsta försökte mörka allteftersom både ena och andra kom upp på bordet som till slut gjorde att verksamhetschefen fick se sig om efter ett annat arbete till Sune Tholins förtret.


Så de som inte ligger bra till i Sunes värld av tjänstemän och politiker är de som försökt rätta till galenskaperna efter Centerns härjningar utan noll koll och är väl i första hand Socialdemokraterna Michael Karlsson som förstod allvaret i anklagelserna hur affären gått till och Gustav Wennberg som tydligen Sune påstår mörka verkligheten.. Magnus Dalsbo Åkabs VD som av politikerna fick uppdraget att ordna upp affären enligt både kommunallagen och enligt det fullmäktigebeslut som låg i botten för att investeringen skulle komma till, ligger också risigt  till,  när han i första hand såg till att han hade medborgarnas bästa för ögonen enligt det uppdrag han fått av politikerna och inte Sune Tholins uppfattning hur affären skulle skötas. . . . .

Av tommy norum - 6 maj 2014 07:00


   

  

Ja  bloggläsare blev ni något klokare vem som har bäst förutsättningar att ordna till jobben eller få ordning på skolan och vården och vad som bör göras på miljöområdet ? 


Når det gäller jobben så får jag nog säga att kommer socialdemokraterna till makten i tron att med sin så kallade jobbpolitik, som mest består i ett kunskapslyft till de som fuskat sig genom skolan med utebliven  gymnasiekompetens eller att forskning på nya produkter för industrin som skall sälja på världsmarknaden, är lösningem på problemet .


Nu är det väl så att våra företagare inte direkt skriker efter arbetskraft ute i Sverige som socialdemokraterna tycks tro när man lanserar sitt program om gymnasiekompetens för alla i tron att det skall vara en del av lösningen. De borgliga är väl mer inne på ett lärlingssystem för de som inte känner sig motiverade att tillbringa mer tid än nödvändigt i skolbänken. Vänsterpartiet sin vana trogna de löser arbetslösheten genom att anställa alla arbetslösa i de offentliga sektorn eller att öka bostadsbyggandet i de överhettad storstadsregionerna. Då får väl det bli med med import av arbetskraft som vänsterpartiet så tydligt tar avstånd för. Och det jobbskapandet kommer nog bara våra storstadsregioner till del medan övriga Sverige har fullt upp att få sina tomma bostäder uthyrda. 


Den enda som slog huvudet på spiken i arbetslöshetsfrågan var väl Sverigedemokraterna där de i sin analys påstod att Sverige har svårt att hålla jämna steg att skaffa arbeten till de tiotusentals invandrare som kommer varje år, där många kommer med ett kunskapsbagage  som gör att de inte har en chans att platsa på arbetsmarknaden.


Vi importerar arbetslöshet sa Sverigedemokraterna vilket fick miljöpartiet att gå i taket genom att i vanlig ordning gå in på hur man kan ha sådana åsikter om folk som behöver skydd i Sverige.


Socialdemokraterna och Moderaterna föll in i lovsången om hur bra invandringen är för Sverige.

Men i sak så har ju Sverigedemokraterna rätt, trots ca 250 000 nya arbetstillfällen i Sverige så har vi inte klarat av att hålla jämna steg med den ökade invandringen när nu Sverige har ökat i folkmängd med en bit över 350000 innvånare. Att detta sedan ställer till problem för väljarna att ta ställning till när den ena parten framhåller att vi har en ökad arbetslöshet sedan borgarna kom till makten medan den andra parten då framhäver att vi har ökat sysselsättningen under de borgliga åren med nästan en kvarts miljon nya arbeten , båda påståendena är sanna.

Att sedan Sverige ligger i topp med andel arbetande av befolkningen, vi ligger i topp bland kvinnor som deltar i arbetslivet det verkar inte imponera på den rödgröna sidan, Att vi sedan har en av Europas bästa ekonomier också vill man heller inte låtsas om.

   Har vi för många kockar runt den politiska grytan  ? 


Som vanligt kanske inte debatten fick så många väljare att byta sida utan det blev ett åsiktsutbyte i cementerade politiska åsikter och mål där jag tror att ingen har lösningen på varken arbetslösheten, skolan, miljön eller några andra svårknäckta samhällsproblem det har vi alldeles för många kockar som rör om i grytan utan en chans att ta fram en egen smak utan blir tvingade att kompromissa för att kunna servera innehållet till medborgarna .


För mig framstår den politik som förts under de åtta sista åren den rätta, skattesänkningar som ökat köpkraften hos medborgarna med nästa en månadslön och hållit anställda inom handeln kompakt där man till och med kunnat skönja en ökad sysselsättning under åren Där också  ökad inkomst  tillsammans med rotavdraget bidragit till ökade investeringar i boendet som kommit vår hantverkarstam till godo med en ökning av arbetstillfällen.  

 Men tror man att man löser arbetslösheten med ökade kostnader för företagen, ökade kostnader i miljöavgiffter och tror man att man löser arbetslösheten genom att anställa mer i den offentliga sektorn, ta bort privata initiativ i offentliga arbetsuppgifter då skall man rösta på de rödgröna.  


Klarar man av att öka sysselsättningen med den så kallade jobbpolitiken som de rödgröna presenterar med att hålla jämna steg med invandringen på kanske 300-400 tusen nyanlända + att man skall sänka arbetslösheten till ca 4% vilket då motsvarar yttligare ca 100000 nya jobb. Borgarna klarade av att med sin politk ge förutsättningar för nyskapande av ca en kvarts miljon nya arbeten under sin tid vid makten.  De rödgröna lovar dubblera den siffran med sin så kallade jobbpolitik.    


Jag tror det inte, jag tror inte ens man tror på det själva så lycka till ni som tänker rösta på de rödgröna. Jag  tror ni blir grymt besvikna på resultatet vid nästa val när vi kan ta del av facit vad de åstakommit på jobbsidan.    

Av tommy norum - 5 maj 2014 07:00


SVD  KULTUR



BERGLINS SÖNDAG




       

Av tommy norum - 5 maj 2014 07:00





 

Frågan är väl om inte våra politiker har lite för stor tro på sin egen del i jobbfixandet. Frågan är väl om det inte är personen högst upp i pyramiden på bilden som står för den delen. Ni som hörde på debatten i går kanske bör ta sig en tankeställare varifrån våra arbetstillfällen kommer i från.  Är det politikerna eller är det våra företagare som ordnar till arbetstillfällen  ?   

Av tommy norum - 4 maj 2014 07:00


 


Får skattebetalarna nu en ny ekonomisk smäll att ta hand om när det nu visar sig att Rösparksskolan fortfarande inte håller måttet när det gäller möglet ?


Vi får ge de föräldrar som tog tag i saken och krävde en miljöundersökning en eloge, när det visade sig att en del elever mådde dåligt när de befann sig i skolan. Det man är lite förvånad över är att det skall behövas en opinion på nätet för att få våra politiker och tjänstemän och vakna till och ta oroligheterna på allvar.


Frågan är väl om detta är toppen på ett isberg ?

Man kan ju undra hur det står till med övriga skolbyggnader om man går in och mäter med den förfinade mätutrustning som spårar mögelsporer långt innan människan reagerar, annat än de som är överkänsliga, som då också får svårt att bli trodda verkar det som när anhöriga ifrågasätter miljön.

Vi kan nog förvänta oss att också andra lokaler visar spår av mögel om man får för sig att göra en undersökning.

Frågan är väl hur länge det dröjer innan föräldrarna kräver undersökningar i alla kommunens skollokaler för att känna sig säkra att inte barnen blir utsatta för gifter i någon form.


Så nästa mandatperiod kommer kanske att innebära, för den som får förtroendet att styra Åmål , att inrikta sig på att använda det lilla ekonomiska utrymmet som blir kvar när man täppt till alla hål, som fortfarande finns kvar efter Centerns härjningar i ekonomin, till investeringar i nya lokaler.

Så att försöka infria löftet med heltid till alla kommunanställda blir nog lika svårt att hålla som vallöftet att återställa kommunalskatten till det som var när S kom till makten. Michael har ju en förmåga att tala först och tänka sedan. För inte så länge sedan så lovade han fri barnomsorg för att locka hit nya innevånare, var inte den senaste skattehöjningen för att återställa ordningen i äldreomsorgen med nyanställningar för att säkerhetsställa kvalitén. Vad jag vet så brottas den fortfarande med problem som trots påpekande från myndigheterna fortfarande inta är lösta, som t.ex sjukskrivningarna.

Man tycker sig ha råd att slänga ut 600 000 kr på restaurangen på Örnäs eller en miljon att avskeda en tjänsteman på grund av personkemin inte stämmer eller att slänga ut en miljon minst på städning av en industrilokal som sedan skulle byggas om ( ogjort arbete alltså) Allt detta helt bortkastade pengar till ingen nytta för medborgarna.

Och Michael Karlsson, att stå i talarstolen och gråta krokodiltårar och ondgöra sig över borgarnas sätt att sköta ekonomin när vi med facit i hand kan se att ni i stort sett i alla beslut som togs i kommunstyrelsen där ni var representerad av förra (s) kommunalrådet Gustav Wennberg var med på noterna.


Det man skall klandra Socialdemokraterna för är att ni inte tog er oppositinsroll på allvar med ett kommunalråd som skulle vara så påläst och ta hand om era politiska intressen.


Men icke sa Nicke när jag konfronterade Wennberg om den ökande pensionsskuldens problem som ex, så blev svaret, hör och häpna, vi prioriterar annat hur vi skall disponera våra skatter. Så ni har precis lika stort ansvar i att det blev som det blev för man har också i en oppositionsroll skyldighet att göra sin stämma hörd och komma med andra politiska lösningar för att få trovärdighet i sin politik inför valen.


Att Komma i efterhand och att säga ni inget visste de skvallrar väl om Socialdemokraternas inställning till sitt förtroendeuppdrag med tanke på att medborgarna också ställde upp och betalde för ett opposionsråd som tydligen heller inte tog sitt uppdrag på allvar och förmedlade hur det stod till med Åmåls ekonomi.


Att utomstående utan den inblicken i verksamheterna kan ifrågasätta styrningen så borde väl för guds skull också ett skattefinansierat kommunalråd kunna göra detsamma eller ? Så sluta med att gråta krokodiltårar för något som ni i ert förtroendeuppdrag skall ta initiativet till att vara informerade om. Att sedan inte ens ert oppositionsråd ansåg sig behöva söka information om sakläget kanske ändå säger en del hur illa ställt det var med den politiska kompetensen inom partiet.

     

Av tommy norum - 3 maj 2014 11:30


Film nr 1 av 5 som visar Lions loppmarknad på 1950 talet




Av tommy norum - 3 maj 2014 07:00

Våren är här med allt det för med sig. Själv har jag på äldre dar blivit intresserad av trädgården. inga blommor i rabatter de skall förpassas till krukor placerade ute i trädgården. Men uteplatser, plank, stensättning, kallmurar, lust och växthus hus , portar mm. För några år sedan blev det en damm i anslutning till ett sluttande berg som finns på tomten. Helst skall det se så naturligt ut som möjligt. Det började med en damm, sedan blev det ytterligare en liten damm med förbindelse via ett litet vattenfall till den första dammen. Sedan blev det en liten bro över den lilla vattenkanalen som rann ut i den senare dammen via en pump som cirkulerade vattnen mellan dammarna, Sedan kom det till en liten fontän i form av en fisk inköpt på loppis i Värmland som då fick en separat pump. Senaste projektet är ytterligare en liten konstjord bäck som via några små vattenfall når den större dammen. Tar det aldrig slut med krevaiteten kan man fråga sig ?


   

 

En gummiduk en hög med stenar i passande storlek så var projektet i gång efter att ha schaktat ut slänten med ett dike ner till dammen. En ny lite större pump förser nu vattenflödet från 2 håll i den stora dammen

     

Så här blev resultatet efter ca 30 timmars arbete. Får sedan ormbunkarna växa till sig när sommarvärmen sätter in  så kommer det hela se ganska naturligt ut .


En liten film om hur dammprojektet till slut gestaltar sig  .


När sedan näckrosorna kämpat sig upp över ytan och fiskarna kommit på plats så är det bara att sitta och njuta av den aktivitet av fåglar och andra djur som drar sig till omgivningen runt dammen. 

Av tommy norum - 2 maj 2014 07:00



   


Marinan i Åmål har äntligen öppnat, ett populärt ställe för barnbarnen när farfar dyker upp på helgerna och bjuder på glass. Husbilarna på andra sidan vid Måkeberg är populärt tillhåll för de bilburna turisterna. Frågan är väl har vi en turistorganisation som gör att de känner sig välkomna ? Båtägarna har vaknat till och hamnen fylls sakta men säkert av förhoppningsfyllda båtägare att förra årets vackra båtväder skall upprepa sig.


  

Not Quite har öppna sina dörrar för säsongen som bjuder på både teater , galleri, konsthall, butik, café & Bistro.


   

       

Utställningen som visar både industrihistoria och konsthantverk   

 

Caféet  var välbesökt innan man ens hade öppnat Not Quite officiellt  


 


Det gamla boningshuset vid dammen i Fengersfors är i sig själv någon form av konst kan nog en del tycka. Ett hus som nu i stort sett bara består av en del av väggar och murstockarna


   Efter ett besök på gammelgården i Bengtsfors så pågick 1:a Maj firandet för  kanske höst 100 personer med sång och musik. 

    

Socialdemokraternas 1:a Maj firande i Plantaget med huvudtalare Gert-Inge Andersson Regionråd , Trollhättan var väl inget större dragplåster ser vi på deltagarantalet i det kyliga men soliga Majvädret.

 


 

Den enda köbildningen var väl i korvkön som ringlade fram medan huvudtalarer höll sitt anförande.


 

Michael vårt kommunalråd med pappa Bengt-Åke Karlsson var förstås på plats och lyssnade på Gert-Inge Andersson

 

Kanske inte så lätt att elda massorna med höjda skatter och avgifter som väntar om vänstern vinner valet för att få till det med alla utgifter som skall finnansieras. Bara att konstatera att det verkar bli glesare och glesare i 1:Maj tågen. Kanske ett gått betyg för våra politiker från båda blocken att de under åren har ordnat till en ganska behaglig tillvaro för de flesta medborgare och där väl de flesta inte ser så stor skillnad mellan dessa nu för tiden som de tycker är värt att demonstrera för. Att sedan 1: Maj talare runt om i Sverige försöker elda upp massorna och peka på de små skillnader som finns så är nog inte medborgarna mer dumma att de förstår att bägge har de ett gemensamt mål i sin politik men med olika metoder komma fram till målet. Bägge vill sänka arbetslösheten, bägge vill ha en bättre skola, bägge blocken vill komma tillrätta med sjukvården osv. osv. Nu kanske vi får pröva en annan politik till målet om vänsterblocket får som de vill om  de vinner valet. Personligen tror jag inte större delen av medborgarna kommer att märka någon större skillnad.





Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards