Direktlänk till inlägg 7 februari 2016

Kan vi lita på att PD:s nyhetsrapportering ?

Av tommy norum - 7 februari 2016 07:00



   PD med Ove Rydh spm ansvarig utgivare har mycket att lära om vad konsekvensneutralitet  betyder i nyhetsförmedlingen. 




När man läser lördagens PD så finns det mycket att önska för att ge läsarna en rättvis bild om läget när det gäller regionens beslut att lägga ner Närhälsan i Åmål. Att inte Ove Rydh som ansvarig utgivare  har förmågan att ställa frågor till politikerna med utgångspunkt från verkligheten och de fakta som föreligger är oroande och speglar  PD:s dåliga kompetens på området.

 


Om man nu vill få läsarna att tro att tidningen skulle vara en garant för en oberoende granskning av vad som sker i Åmåls politikervärld så förblir man besviken när det visat sig att man har inte lärt sig någonting efter alla fadäser med mörkningar och ljug runt hamnterminalaffären och skyddandet av en förvaltningschef som var kompis till PD:s ägare på sin tid.

 


Läser man Ove Rydhs intervju med Åmås kommunalråd Michael Karlsson så kan man ju fråga var granskningen ligger när man låter hans uttalande få stå omotsagda. Nog borde väl Ove Rydh också ställa följdfrågor som t.ex påståendet att det handlar om politisk prestige mer än sunt förnuft från den grönblås sida när man lägger ner Närhälsan och ersätter den med en privat. Nog borde väl Ove Rydh kunna leverera en följdfråga i vad sunt förnuft betyder i den här frågan om det är frågan om sunt förnuft att låta en vårdcentral år efter år utan att klara av sitt verksamhetskontrakt fullt ut fortsätta som om ingenting har hänt som Socialdemokraterna tycker i frågan.

 


Regionen har pumpat in miljoner under åren utöver den budget de har till förfogande utan att man lyckats få ordning på Närhälsan. PD fortsätter att ge Socialdemokraterna fritt spelrum för sin ideologi i intervjun om vårdcentralen skall vara kvar i offentlig regi där han lyckats få in avvecklingskostnaderna som han höftar till med 40 miljoner för de 5 vårdcentraler det är frågan om, en summa som är helt tagen ur luften.

 


Men det anmärkningsvärda i den analysen är hans slutsats att för den summan skulle man kunna utveckla centralerna som berörs. Men vad Ove Rydh glömde att fråga om och som är den springande punkten i att beslutet har tagits för en nerläggning det är hur många miljoner som lagts ner på dessa centraler under åren för att just utveckla dem för att kunna stå på egna ben utan att lyckas.

 

Då är avvecklingskostnaderna på 40 miljoner en struntsumma i sammanhanget om man i fortsättningen slipper hålla Närhälsan under armarna med ständiga skattetillskott för att de skall klara att leva upp till vårdavtalet de har med regionen. Men trots miljonstöd utöver listnings intäkter så klarade man inte att leva upp till sina skyldigheter.

 


Här pratar Michael Karlsson om sunt förnuft i sammanhanget när han samtidigt vill fortsätta att pumpa in miljoner i en verksamhet som bevisligen inte fungerat på flera år. Görs det lika dåliga analyser över kommunens finanser och verksamheter av Socialdemokraterna då ligger vi medborgare risigt till i framtiden. Att sedan Ove Rydh försöker ironisera i sin kolumn med påståendet att i hans värld är det regionen som tar in pengarna för att sedan pytsa ut dem till t.ex vårdsektorn så att alla medborgare får en likvärdig service. Det som offentliga sektor klarat av i så många år skall nu de privata fixa på ett kick.

 


Men nog borde väl PD:s reporter vara så påläst och förstå att den offentliga sektorn är ett samlingsnamn för skattefinansierade verksamheter och har inget med vilken driftform som utför tjänsterna. Offentliga sektor klarar fortfarande av sina uppgifter men nu med mer och mer  hjälp av privata aktörer som kan göra det lika bra och bättre för mindre skattepengar har det visat sig.  Så om det nu är en privat eller offentlig driven verksamhet i den skattefinansierade offentliga sektorn driver verksamheterna så är det våra valda politikers sak att se till att vi får så mycket bra vård som möjligt för våra skattepengar inget annat är deras uppgift.

Att det sedan finns politiska krafter som tycker att ideologin som skall styra vårdvalet, kosta vad det kosta vill då får väl det blir väljarna som får avgöra vad man tycker om den saken till slut.   

Men nog tycker man att PD:s reportrar borde visa mer intresse för att ge läsarna en fullständig bild varför Närhälsan läggs ner och ifrågasätta s och v politikernas propagandaspel i PD med följdfrågor som ger en läsarna chans att själva avgöra hur man vill ha det i framtiden.

Om nu PD skall lyckas leva upp till sina visioner att tidningen skulle vara en garant för en neutral granskning av politiker och politiken så har man tydligen mycket att lära fortfarande på PD 

 

Man  kan inte förmedlar sina egna åsikter utan att bry sig om den konsekvensneutralitet som borde spegla all journalistik. Kanske det värsta av allt om de tror sig göra någon en tjänst i sitt agerande när de inte låter läsarna ta ställning med utgångspunkt från allt källmaterial som finns om nyheterna.  


tn

   

   






 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

7 februari 2016 10:06

Du skriver: "Men nog tycker man att PD:s reportrar borde visa mer intresse för att ge läsarna en fullständig bild varför Närhälsan läggs ner och ifrågasätta s och v politikernas propagandaspel i PD med följdfrågor som ger en läsarna chans att själva avgöra hur man vill ha det i framtiden."

Egentligen så är väl detta självklara saker man borde ha rätt att förvänta sig och som man därför inte skulle behöva påtala. Men jag undrar om inte PDs medarbetare saknar detta i sitt regleringsbrev; i sin arbetsbeskrivning. Därtill verkar det också som om de saknar personliga visioner, objektivitet och vidsynthet. De har liksom fått jobbet som varande som vilket annat jobb som helst och är nöjda med det.

Att det jobbet blev just på en tidningsredaktion är liksom bara av en slump. Man var på rätt plats i rätt tid och så var jobbet deras.

Sen tror jag också att det finns en tigande sida som fångar in vederbörande i "vedboden". Man har liksom självmant flytt dit av rädsla för ännu värre repressalier. Genom sin smala åsiktsspringa i dörren överblickar journalisten inte läget, om ens hela gårdsplanen. Än mindre då sin omvärld. Och om så vore fallet att hen överblickade det hela skulle hen aldrig våga behärska situationen utan undfallande bli kvar i sin förskansning för att utåt vilja verka snäll, moraliskt ren och oförarglig medan man täljer på sina livlösa trägubbar till artiklar.

Den tillbakadragne som funnit sig i sin ditskrämda situation tror inte att hen "skämmer ut sig", även om hen skulle kunna ta över och dominera; ställa den utfrågande till svars för sitt handlande. Även om det vore det enda moraliska och pliktskyldiga och skulle visa på just de särdrag man som läsare vill förvänta sig finna hos en aktiv och objektiv journalist.

Att kasta sig in i, eller ut i, en situation (intervju) för att överhuvudtaget få tag på något att skriva om i sin tidning blir fullständigt kaos när vederbörande inte har kompetensen, eller ens modet, att fortsättningsvis agera professionellt och som skulle, och som du skriver, ge "läsarna chans att själva avgöra hur man vill ha det i framtiden".

Eller så ligger det en ond, slugt planerad politisk agenda i botten som tillspringande lagt på haspeln på utsidan av vedbodens dörr och som nu styr journalistens tillkortakommanden.

Eller så är det både ock.

.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16
17
18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards