Direktlänk till inlägg 2 april 2018

1 april verkar vara ett stående datum i många av våra nyhetsmedia.

Av tommy norum - 2 april 2018 08:13


Klarar man inte av att argumentera med utgångspunkt från den egna politiken då får man skaffa sig en yttre fiende som man kan fokusera sina krafter på i sina försök att vinna valet. Nu försöker man få till det att det finns risk att det kommande valet blir riggat med hjälp av trollfabriker och desinformation och fake news. Men man har lika svårt att definiera och bevisa sin påstående konkret lika svårt som man hade när man körde med inbillade ubåtskränkningarna på 1980 talet i Stockholms skärgård. Där körde både myndigheter och politiker med fake news nästan dagligen har det visat sig i efterhand för att få förståelse för sin tes varifrån hotet kom. Frågan är väl om man inte har lika lite kött på benen nu som man hade då när man försökte inbilla medborgarna vilken nationalitet de inbillade ubåtskränkningarna kom i från.       





 

Tomtar och troll har lämnat fantasivärlden och är nu verkliga väsen i våra politiker hjärnor.  



1 april var då man förr letade efter aprilskämt i tidningarna. I bland gick man på den fejkade nyheten i bland var det så uppenbart fejk. Nu verkar 1 april vara ett stående datum för en del tidningar där det produceras fejkade nyheter på löpande band. När vi nu närmar oss ett val i Sverige så kommer problemet med alternativa fakta upp i strålkastarljuset och där journalister och våra politiker börjar se spöken på ljusan dag där rädslan att vi får ett riggat val där vi översköljs med  fake news och trollfabriker från olika håll som kan avgöra valet.


Ryssland och sociala medier är tydligen fulla av dessa fenomen som pumpar ut nyheter till oss för att påverka valet i en viss riktning påstår man. Är det en förberedelse för rädslan att man kanske förlorar valet ? Att man redan nu börjar spekulera för att förbereda ett försvar i en släng av dålig förlorarmentalitet som lyser fram där man heller vill skylla på andra faktorer som trollfabriker och desinformation än att inse att det var fel på den politik man står för. Kan man tro något annat när vi i de två senaste viktiga valen det i Amerika av en ny president eller i Englands val att gå ur EU där de så kallade experterna verkligen fick på nöten när det visade sig att de var helt ute i att spå valresultaten men där de som dåliga förlorare heller vill skylla på trollfabriker än sin oförmåga att läsa vad medborgarna vill..

 

Fenomenen "fake news" och "alternativa fakta" har varit flitigt omdiskuterade på sistone, inte minst sedan Donald Trump på riktigt steg in i rampljuset. Läser man sedan dessa självutnämnda experters kröniker och lyssnar på en del politiker så är det inte det politiska budskapet som gav det resultat som blev utan det var påverkan av Rysslands trollfabriker där de med desinformation och medvetna lögner styrde medborgarna till att rösta som man gjorde. I ren desperation så försökte nu de svenska politikerna strypa nyhetsflödet genom en ny lag som var tänkt att sovra bland nyheter och sätta stopp på dessa trollfabriker som tydligen snurrar runt i hjärnan som små spöken på en del politiker och som de är rädda för skall påverka valet. Som tur var så satte lagrådet stopp på planerna i det förslaget som varken var ordentligt utrett eller tog hänsyn till vår grundlag.


En öppnare diskussion kring källkritik behövs verkligen framförallt om det som står i tidningarna eller sägs på TV som inte alltid behöver vara sant. Men i bland tror man sig kunna se att mediabranschens företrädare, som är väl  de som producerar mest fake news till medborgarna, har en någon bisarr uppfattning om sig själva att det är inte de som är det stora problemet utan alla andra som förekommer i nyhetsvärden.  Men med arbetet mot uppenbara lögner från anonyma avsändare behöver traditionella media rannsaka också sig själva och inte bara vända blicken på andra aktörer. Fortfarande så uppfattar nog många medborgare att inom känsliga områden som  migration och integration så har de traditionella medierna många gånger svårt att leva upp till konsekvensneutralitet.


Nyhetskonsumenterna är inte dummare än att de upptäcker när journalisterna utesluter eller mörkar information i nyheterna som man då tuppfattar som ett spel i att försöka styra opinionen i en viss riktning och då blir nyhetssidornas journalister mer som aktivister , många med vänstersympatier. Inte så konstigt att de alternativa medierna frodas där många tycker sig få en mer nyanserad bild av verkligheten än i gammalmedia. Något som också speglar sig i upplageraset bland printtidningarna i Sverige.


När våra statsråd försöker försköna statistik i spåren av deras politik, sånt som är så enkelt att kontrollera, utan att Public service eller andra så kallade seriösa mediaföretag reagerar och när   avslöjandet  kommer från andra aktörer, det är då förtroendet för den etablerade mediabranschen sjunker som en sten. Det är början till en välbehövlig sanering i en bransch som fortfarande ser sig som den tredje statsmakten där man i åratal kunnat härja fritt med nyheter och politisk påverkan utan att blivit ifrågasatta i tron att man sitter säkert i sadeln oberoende i hur man beter sig. Tänk vad fel man kan ha.  


tn  

 



 


 
 
Thore Hult

Thore Hult

3 april 2018 13:11

Får jag kopiera till min blog?
Ah, jag gör det och tar bort det om det ogillas
Kram
Thore Hult

http://https://folketsmening.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards