Alla inlägg den 26 januari 2018

Av tommy norum - 26 januari 2018 12:30



– Under det gångna året har vi gjort stora framsteg i USA – vi har lyft fram bortglömda grupper och hjälpt folk uppfylla den amerikanska drömmen. Efter år av ekonomisk stagnation upplever USA återigen stark ekonomisk tillväxt. Aktiemarknaden slår rekord efter rekord, vi har skapat 2,4 miljoner jobb och siffran går upp.



 

Jag är vald av USA:s medborgare att försvara vår ekonomi, våra företagare och våra arbetare. Vi är för frihandel men den måste vara rättvis. Det var huvudbudskapet i President Donald Trumps tal i Davos.  


USA inleder nu en offensiv för att få tillbaka företagsinvesteringar och kapital genom att bland annat införa tullar och lägre skatter för företag. Helt förståligt att många amerikanerna reagerar negativt när delar  av industrin som i huvudsak producerar produkter för hemmamarknaden flyttar sin produktion till grannlandet och säger upp arbetsstyrkan och där sedan arbetslöshet blir resultatet. President Trump levererar nu sina vallöften på löpande band i syfte att få tillbaka investeringarna till hemmaplan. Att sedan asiatiska företag med låga löner, dålig arbetsmiljö, skriker i högan sky för att de får handelshinder i form av tullar som skall jämställa konkurrensförhållandet och skydda USA.s hemmaindustrin ser nog de flesta amerikanare som något bra.


Sedan finns det de som är för frihandel i alla dess former många gånger talar i egen sak där väl Sverige är en av de länder som är mest beroende av frihandelsavtal som fungerar. Men nu är ju inte Donald Trump vald för att skydda de svenska intressena utan för de att uppfylla sina förpliktelser till det amerikanska folket i första hand. Något som våra Svenska politiker också borde ta sig i tankeställare över i bland i vilka intressen de är de valda att skydda i första hand.    

Den stora skattereformen i USA som president Donald Trump skrev på två dagar före julafton har redan börjat gälla. I Sverige är aktiviteten febril bland skattekonsulter och storföretag som påverkas. Både kapital och jobb kan flyttas från Sverige till USA. Den betyder också att USA ger sig in i den globala skattekonkurrensen på allvar.

– Vi ser definitivt ett ”race to the bottom” när det gäller skattesatser. Länder har börjat konkurrera mot varandra för att dra till sig investeringar genom att ha låg skattesats. Vad vi ser nu är att USA går in i det här, säger David Perrone, skattekonsult och delägare i revisionsrätten KPMG. 


Trump lockar också med rejäla avdrag för investeringar och jobb kan komma att flyttas till USA, även från Sverige.– Det kan bli så att vissa företag som har etablerat sig i Europa väljer att ta hem pengar och medarbetare till USA. I svenska internationella storföretag kan det bli färre jobb i Sverige och fler i USA i stället, i en del fall, säger David Perrone på KPMG.  Budskapet från Trump är att all produktion som sker i USA ska gynnas. Det ska vara förmånligare att producera där än att exportera dit. Redan har signalerna gett resultat i investeringarna som skjuter i höjden när företagen flyttar hem produktion, arbetslösheten sjunker.


Vi får väl se om de som i förhand räknade bort president Trump, kallade honom pajas som inte begrep politik och som skulle bli en katastrof för det amerikanska folket. Det är i så fall inte första gången de så kallade politikerexperter gissar fel, det finns det ju massor av konkreta bevis på de senaste åren.    




tn  


  

     

 

  

 




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards