Direktlänk till inlägg 29 januari 2014

Tre av fyra företag missnöjda med Åmål i Svensk Näringslivs rankning

Av tommy norum - 29 januari 2014 07:00


 

 

Tre av fyra företag missnöjda med Åmål i Svensk Näringslivs rankning läser vi i PD.


Kanske vi skall ta dessa undersökningar med en nypa salt när det visar sig att inte ens hälften av de 196  som fått ta del av enkäten svarat och anser det tydligen inte ens är värt besväret så kanske man inte skall ta så alvarligt på svaren.


Det som är mer alvarligt tycker jag nog är att inte de 34 politiker som fått enkäten inte ens hälften behagade svara, kanske ändå speglar hur man uppfattar sitt förtroendeuppdrag .


Det som förvånar mig är att inte inklampandet på restaurangreviret där man med skattepengar konkurerade med lokala krögare också gav ett negativt gensvar i enkäten . Men det kanske inte fanns några krögare med i enkäten som fick göra sin röst hörd. Att det skiljer sig en del av hur våra politiker och företagarna ser på frågorna så är man bara överens om en sak att tillgången till kompetensen är urusel. Om det är så att politikerna ser först och främst till sin egen position i samhället där också tillgång till kommunala tjänstemän ingår så förstår jag full ut deras betygsättning som väl också mångt och mycket också speglar företagens svårigheter att få tillgång till rätt kompetens i sina verksamheter. Bara att konstatera att våra politiker har en betydligt positivare självbild över sina agerande i politiken än vad företagarna har. Kanske är det bilden över en saknad verklighetsförankring utanför stadshuset som speglar politikernas svar i enkäten.  


Men att företagsklimatet i kommunen inte är helt godtagbart få en och annan politiker och se över kompetensen på stadshuset som är ansvariga för att resultatet blev som det blev.


Kanske är det dags att se över näringslivsorganisationen i kommunen där väl ingen har en bakgrund inom näringslivet utan mer fått tjänsterna genom lång och trogen tjänst inom kommunen där hoppandet mellan de kommunala tjänsterna och verksamheterna slutdestinationen till slut blev inom näringslivsorganisationen. Kanske speglar väl de tjänstemannatillsättningarna ändå politikernas ljumma Intresse för näringslivsfrågor i kommunen.

 
 
Ingen bild

schwartzwald

29 januari 2014 10:31

Åmål har ett näringslivsprogram. Detta är framtaget av politiker, tjänstemän i Åmålskommun i samarbete med näringslivet i Åmål. Kommunfullmäktige antog detta så sent som 25 september 2013. Denna information finns på Åmåls kommuns hemsida. Så anledningen till att svarsfrekvensen är låg kanske beror på att även näringslivet känner sig nöjda? Eller? Jag förstår inte din ilska över att Åmåls tjänstemän och politiker enligt dig ska de vara allvetande både om kommunala regler och lagar och samtidigt vara fyllda av kompetens när det gäller näringslivs frågor. Det finns andra aktörer som kan bistå näringslivet med den kompetensen,tillväxtverket tex där små företag kan ansöka om stöd. Länsstyrelsen har näringslivsutveckling som ett av sina åtaganden. Jag tror nog att de flesta som arbetar på stadshuset vet hur verkligheten ser ut utanför stadshuset och att de gör sitt bästa för sina arbetsgivare Åmålskommuns befolkning även om de inte svarar på en enkät från svenskt näringsliv, före detta SAF.

tommy norum

29 januari 2014 13:12

Det är väl klart att de skall vara allvetande om kommunala lagar och regler hela politiker och tjänsteutövningen bygger ju på detta i en demokratisk process eller ? Lite si och så med den kunskapen har det visat sig under åren. Sedan har du inte riktigt förstått kommunens roll i det hela när du räknar upp aktörer som har till syfte att utveckla företagen. Kommunens roll är att vara lyhörda för den service i den offentliga sfären man kan erbjuda, inte att utveckla våra företag i kommunen. Men du får väl som vanligt återkomma med en förklaring vad du menar när du skriver.

 
Ingen bild

schwartzwald

29 januari 2014 22:47

Svenska kommuner ansvarar för barnomsorg, grundskola, gymnasieskola, för vård av gamla och handikappade och mycket mer. Kommunen ansvarar även för gator,vägar, vatten och avlopp och mycket andra tekniska frågor. Vissa frågor driver kommunerna för att det finns lagar för detta. Andra frågor driver kommunerna som frivilliga åtaganden. Kultur ,fritidsfrågor. Näringslivsfrågor finns det inga lagar som styr. Kommunerna känner naturligtvis ett stort ansvar för dessa frågor trots att det inte finns något lagligt ansvar för detta. Detta var bara ett förtydligande för andra läsare som tror att kommunen kan och har ansvar för allt. Om vi återgår till kommunens roll att vara lyhörd, så hoppas jag i och med att det nu anställs en centrumutvecklare att det blir en lättare väg in i stadshusets tjänstemannaförvaltningar. Och att näringsidkare därigenom snabbare kan få svar och förslag på eventuella frågor. Annars är svenskt näringsliv en bra mentor!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards