Alla inlägg den 14 februari 2018

Av tommy norum - 14 februari 2018 07:00



 

"Läget är jävligt allvarligt.”

Orden är vår egen Baghdad Bob Jerzy Sarneckis, och han syftar på det ökande dödliga våldet och skjutandet i Sverige. Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, är inte känd för att vara alarmistisk när det gäller brottslighet – tvärtom. Men nu är han bekymrad.



Tänk detta låtsasspel som fortgått nu i flera år där politiker med hjälp av så kallade experter och media som hängt med i spelet utan förmåga och vilja ta reda på verkliga fakta vad som händer ute i samhället. Polisen har bilden klar för sig sedan länge: ”Samhället är inte rustat för att hantera den stora numerär av kriminella aktörer, och polis och andra samhällsaktörer saknar förmåga att möta problematiken”, stod det att läsa i polisrapporten Utsatta områden som Nationella operativa avdelningen (NOA) släppte i juni 2017.

Först nu reagerar man från de som borde var mest insatta i hur samhället förändras de senaste åren. Det är ingen bra framtid vi går till mötes när man vet att det kan ta en 10–15 år att vända en sådan här utveckling säger Per-Olof Wikström, som är professor i kriminologi vid Cambridge university. Han fick år 2016 som förste svensk det prestigefulla Stockholm criminology price för sin forskning om ungdomsbrottslighet.   

 

Redan på 1980-talet undersökte vi våldet i ett antal svenska städer, och det är samma bostadsområden som nämns i dag – men då var det ju på en helt annan nivå. Så frågan vi medborgare borde ställa varför inte våra politiker reagerat tidigare ? . Man reagerar inte ens nu utan går i stället ut och försöker skapa en bild av Sverige som inte stämmer med den verklighet som vi medborgare dagligen blir påminda om via media med  dödsskjutningar, gruppvåldtäkter, en allmän oro över ökningen av småbrott som nu sker utan en chans för våra myndigheter att hänga med i utvecklingen.

 

Våra förtroende valda har med sin politik under flera år satt oss i en situation där man nu måste ta in ordningsvakter på offentliga platser för att hålla buset borta. Våra affärsidkare får numera hålla sig med vaktgarden för att skydda sina varor när polisresurserna inte räcker till. Man har till och med slutat att anmäla brott i sin förtvivlan att inget händer vilket snedvrider statistiken som sedan både våra politiker och kändisar i olika valörer får det till att det aldrig har varit så tryggt att bo i Sverige som nu.

 

När sedan personer som Peter Springare går ut och delger  sina erfarenheter som kriminalare både vilka grupper som står för den största delen av kriminella handlingar och även har teorier om orsaken då blir han polisanmäld av sin arbetsledning påhejade av våra politiker. I stället för att ta tag i den verkliga orsaken till problemen så koncentrerar man sig på att skapa nya lagar i tron att det hjälper men som ingen myndighet har resurser nog för att kolla om vi följer, försöka hindra det fria ordet där man tolkar allt som fake news som faller inom ramen för den egna politikens negativa konsekvenser. 

 

Skrattretande när man hör våra politiker i debatterna där de försöker vilseleda medborgarna med fake news vem som har ansvaret för den uppkomna situationen där beskyllningarna duggar tätt om vilken är den mest skyldige. Sanningen är väl att det som nu sker i samhället är konsekvenserna för de senaste 40 årens politik med olika regeringar i olika färgkombinationer. Försvaret, skolan, invandringen, sjukvårdskrisen, myndighetskriser med dåliga styrningar där väl polisen står i särklass när de under flera år inte klarat av sina uppgifter men med politikernas goda minne.  Sverige har en av EU:s lägsta operativa poliskår per capita vilket medför en allt större andel ouppklarade brott i alla valörer  under flera år utan att våra politiker har reagerat.

Det säger väl en del om kompetensen i de regeringar vi valt in de senaste decennierna. Att våra politiker sedan varit med om att bjuda in all världens flyktingar utan varken en integrationspolitik, bostadspolitik eller jobbpolitik  skolpolitik i ryggen som matchar antalet nyinkomna är det vi nu ser resultatet av med ökade klassklyftor, ökad brottslighet.   Oförsvarligt att inte våra politiker reagerat när vi redan på 1980 talet såg tendenser vad som höll på att ske i de utsatta områdena i samhället.

 

Men som jag alltid har hävdat, man inte skall rösta på partier för vad de vill göra utan för vad de gjort. För vad de vill göra det stämmer sällan överens med vad de gjort när man har facit i hand.    

 

tn




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards