Direktlänk till inlägg 12 september 2014

pensionärerna en bortgömd grupp i valdebatten.

Av tommy norum - 12 september 2014 23:14



Tvinga inte oss pensionärer att rösta på SD



 Tomas Oneborg / SvD / TT

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Vad pratar vi då om, vi idiotförklarade och nedtystade gubbar och tanter? Jo, vi pratar om att frågan om pensionärernas tillvaro och ekonomi är stendöd i detta val, trots att vi är två miljoner”, skriver Lars Lundqvist.

Valet 2014
 
 
 Privat
Lars LundqvistPensionär

Jag har en stor mängd vänner och släktingar som nu är ganska nyblivna pensionärer. Varje gång vi träffas slår det mig hur det finns en uppgivenhet och en stor besvikelse hur pensionärerna har behandlats de senaste 15 åren.

Ingen grupp i Sverige har blivit så ekonomiskt illa åtgångna som dagens pensionärer. Jag berör inte i detta sammanhang arbetslösa, sjuka,studerande eller flyktingar.

Jag avser ett stort antal människor (drygt två miljoner enligt Pensionsmyndigheten) som i kanske uppåt fyrtio år arbetat och i stor utsträckning bidragit till Sveriges utveckling och välfärd.

De har medverkat till att vi har en demokrati där alla ska få komma till tals. Det är i dag 225000 svenska pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns – en ökning med 70 procent på tio år.

Vad är det som händer?

Ja jag vet att det sitter folk och tigger på gatorna. Men jag vet också att det finns pensionärer som letar i papperskorgar efter tomburkar att panta.

Under ovan nämnda period har det införts ett fondlotteri, där de stora vinnarna är förvaltarna som unnat sig jättebonusar.

Pensionsbromsen har införts (ingen begriper hur den funkar). Straffskatten har införts succesivt i olika steg (pensionärer betalar högre skatt trots att det är en form av intjänad lön).

Samtidigt har riksdagsledamöternas och EU-parlamentarikernas löner höjts kraftigt – för att inte tala om deras pensionsavtal. Tidigare talade man om att pensionärerna skulle bli en ny bransch där fyrtiotalisterna skulle ha allt större krav på livet som pensionärer.

Det skulle skapas speciella boendeformer, det skulle resas i stora mängder, det skulle kulturfrossas, det skulle upplevas, och så vidare. Man pratade om en ny sektor kallad äldreliv.  

Visst, det finns säkert de som har det bra som pensionärer men långt ifrån alla.

Vad pratar vi då om, vi idiotförklarade och nedtystade gubbar och tanter?

Jo, vi pratar om att frågan om pensionärernas tillvaro och ekonomi är stendöd i detta val trots att vi är två miljoner.

Alla försök från till exempel PRO att synas tystas ner i media. Man kan bara undra varför.

I de valtester/valkompasser som media erbjuder nämns inte pensionärernas villkor alls. Så dessa ger ingen vägledning vad pensionärerna ska rösta på.

Vi är så korkade att vi tycker det är bättre att ungdomarna kommer in på arbetsmarknaden, än att vi ska sitta på jobben tills vi är uppåt sjuttio år.

Att jobbskattaavdragen som införts i flera steg skulle gett fler jobb finns det inga som helst bevis för, i varje fall råder olika uppfattningar.

Är det inte bättre att underlätta för företagarna så att de kan anställa fler, framför allt ungdomar.

Om Sverige går dåligt ska inte pensionärerna ensamma betala statens underskott genom den så kallade pensionsbromsen. I så fall ska väl även vanliga löntagare vara med och dra sitt strå till stacken.

Ett annat problem är att den höga flyttskatten gör att många pensionärer sitter i stora villor som de visserligen får bra betalt för men det blir inte mycket kvar efter en försäljning för att skaffa ett mindre boende.

Det är i de flesta fall billigare att bo kvar än att skaffa något mindre, särskilt i storstadsregionerna.

Vilket parti är då minst dåligt för oss? Svaret blir i nuläget Sverigedemokraterna, de har i alla fall lovat att den extra pensionärsskatten ska tas bort.

Sossarna har lovat att se över skatten för de som bara har garantipension, övriga partier lovar ingenting. 

Jösses!

Ska vi bli rasister på köpet?  Vad har vi för alternativ?

Politike: ta tag i frågan på allvar och tysta inte ner pensionärerna.

Pensionärer vakna! Det är dags att visa lite pancho-power!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards