Alla inlägg under februari 2015

Av tommy norum - 15 februari 2015 07:00


  
Den nya LO rapporten visar väl att våra kommunpolitiker har svårt att växa in i sitt ansvar för skolan när vi ser resultatet där många unga inte kommer in på arbetsmarknaden på grund av dåliga skolresultat.. 

Att börja kasta sten i glashus som  Michael Karlsson (s) försöker med genom att göra arbetsförmedlingen till syndabock kanske ändå får en och annan tro att politikerna inte vill ta sitt fulla ansvar för stuationen där många inte tagit till sig den utbildning som erbjuds för att sedan ha en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Att göra brandkårsutryckningar efter skolan som Michael (s) blir tvingad till med nya resurser i stället för att anpassa skolan till att ha resurser för alla elever när de går i skolan, inte bara dessa som kommer från hem med studietraditioner bakom sig. Kommer på sikt att bli en dyr historia för skattebetalarna om inte politikerna skärper sig i skolfrågan.


Att med en utveckling där många går ur grundskolan utan betyg som räcker till för vidareutbildning borde fått våra kommunpolitiker att dra öronen åt sig för länge sedan.


Ibland undrar man om våra politiker missuppfattat sitt uppdrag. Man kan anställa en massa tjänstemän som arbetar utanför kärnområdena som tar plats och resurser men som har svårt att visa ett positiv resultat av det man håller på med, Vi lägger miljoner på föreningsbidrag i olika former både när det gäller personalresurser, lokaler och driftkostnader. Men när man har en kommunal skola som inte klarar att förbereda eleverna till arbetsmarknaden när de går ut med dåliga betyg och att i det läget inte ha reagerat för länge sedan kan väl närmast ses som ett tjänstefel av politikerna.

När ser vi samma satsning där, extra lärare, mindre klasser och en förbättrad dialog med föräldrar för de elever som inte klarar av att följa med i skolarbetet.



Resurser som till hundra % är anpassat till behovet. Har man inte lämnat sitt politiska ansvar i skolfrågan  när man med facit i hand få ta del av ett resultat av skolarbetet lämnar stora grupper utanför arbetsmarknaden ?  Det är resurser till skolan i tid som fattas vilket skapar onödiga brandkårsutryckningar som i slutändan blir en dyr nota för skattebetalarna när man inte kan få eleverna att hänga med vid den ordinarie skolgången.

 

Låt kärnområden först budgetera för att med råge klara sina uppgifter.?


 Sedan kan våra särintressen i handel, fastighetsägare, fritid, kultur slåss om det som blir över. Då först får vi en kommun som på sikt är värd att leva i både för elever, arbetssökande, pensionärer och vi andra som tycker att kärnområdena skola, vård och omsorgs , service till invånarna är det som i fösta hand skall prioriteras.


Så det där som PD:s Ove Rydh utryckte i sin krönika , vi skall ha lite roligt också för våra skattemedel kan nog upplevas en aning cyniskt när man ser resultatet av de prioriteringarna som lämnat en stor grupp ungdomar utanför arbetsmarknaden för att de inte fått ta del av ett skolarbetet på vilkor som de klarar av.


 

 

Av tommy norum - 13 februari 2015 07:00



    

Vad kan vi förvänta oss av Åmåls kommuns utveckling i framtiden ?

Det finns många experter som har synpunkter på hur vi skall bryta trenden på kommunens negativa utveckling med en hög arbetslöshet, en hög kommunalskatt och en åldrande befolkning som kräver mer och mer resurser av skattefinansierade resurser.

En del propagerar för att locka pensionärer till kommunen i ett boende på Måkeberg i tron att det är lösningen för att få rotation på hjulen . En del har förespråkat en utbyggnad av fritidsanläggningar som en förberedelse för en inflyttning och där det skulle locka företagare att flytta in och med nya arbetstillfällen. En del har förhoppningar att centrumhandeln skall växa och där kommunen har satsat miljoner på på detta. En del tror att turistnäringen med Örnäs camping är lösningen för att få kommunen och växa där vi har haft 3 st turistorganisationer som arbetat med frågorna. En del tror att evenemang av olika sorter är lösningen där bluesfestival, bokdagar och andra sorter av upplevelser gör kommunen intressant för inflyttning.


Det vi kan konstatera att det är en samling lekmän som i sin politikerroll varit de drivande i frågorna utan med en enda utvärdering kunnat verifiera att de är på rätt väg. .



Vi måste satsa säger en del vi kan väl inte lägga oss ner och dö. Trots att i stort sett alla glesbygdskommuner har samma problem med utflyttning, hög arbetslöshet , minskad befolkning, så fortsätter politikerna och satsa pengar på samma hästar år efter år och som kostat kommunalinnevånarna hundratals miljoner under åren utan att någon kan visa ett positivt resultat av satsningarna.


 Kanske skulle man gå andra vägen och göra kommunen attraktiv i kärnområdena där skola , vård och omsorg prioriteras fullt ut för att medborgarna skall få full valuta för det kommunalskatten i huvudsak skall gå till.

Varför inte försöka bli en kommun med Sveriges bästa skola , bästa äldrevård och en social service utöver det normala.. När får vi höra detta hos våra politiker i stället för utbyggnad av Camping som vi är med och subventionerar för varje besökare där också slalombacke, ishall, ridhus, konstsnö, fotbollsplaner, idrottshall , badhus, där miljoner och åter miljoner rinner ut och tar resurser från kärnverksamheten.


Våra politiker tycker det är viktigare att serva fastighetsägarna i centrum med både heltidsanställda tjänstemän och miljoner under åren för att hålla handlarna under armarna i stället för att anpassa bemanningen efter behovet i våra kärnverksamheter.  


 Nu är man på gång att rekrytera en ny turismansvarig utan en aning vad som kommit ut av den senaste ansvarige där prat och versioner hit och dit inte givit ett enda spår av utveckling på det området under åren.. Och var är utvärderingen av alla dessa bortkastade år i turism med miljoner i investeringar, med driftresultat som gång på gång inte klarar budgeten utan där skattebetalarna fått fylla igen hålen efter dessa tjänstemän utan varken branschvana, ekonomisk kompetens  som fått härja fritt i kommunen i åratal utan att våra politiker reagerat.


Så sluta satsa på hästar som inte tar hem någon vinst utan använd pengarna i stället för att förbättra kärnverksamheten i kommunen.

Jag tror att kommuninnevånarna förväntar sig att vår kärnverksamhet inte skall behöva sakna resurser för att tillfred ställa särintressena i kommunen som helt pratar i egen sak  när de är med och snyltar på våra kommunal skatter.

Av tommy norum - 12 februari 2015 12:00


 


Så här såg Arvika ut på våra föräldrars tid , vi som var unga på 1950 och 60 talet.  Klicka för att ta del av ett bildspel från ett foto av Torget i Arvika 1928



 

Av tommy norum - 12 februari 2015 07:00

Man kan ju fråga sig hur vi som fick betyg från första klass överhuvudtaget klarat av samhällsansvaret när man hör dessa förståsigpåares inlägg att det är skadligt med betyg så tidigt.


Att dåliga betyg i tidig ålder skulle sätta sina spår som gör att barnen mår dåligt. Men frågan är väl hur man hanterar de muntliga omdömena till föräldrarna . Får barnen inte reda på dessa ?  Mörkar föräldrarna den informationen för att inte göra barnen ledsna eller ?  Har man svårt att hänga med i skolarbetet så är det nog detta som sätter sina spår i framtiden oberoende om man sätter detta på pränt i ett skriftligt betyg. eller inte. Men för föräldrarna borde ett tidigt dåligt betyg få dessa att vakna upp och förstå att nu är det dags att försöka förändra inlärningen med mer resurser inte bara av lärare utan att också föräldrarna får börja ta sitt ansvar för situationen.


Lite skrämmande när elever går ur skolan utan godkända betyg utan att föräldrarna reagerat under hela skolgången.

Frågan är väl om de också har en stor del av den uppkomna situationen när de inte klarar av att ta sitt föräldraansvar på ett sätt som samhället kräver för att barnen överhuvudtaget skall ha en chans att komma in på arbetsmarknaden efter skolan.

Tyvärr så hör man sällan våra politiker prata om föräldrarnas skuld i vad som kommer ut av dåliga kunskapare i skolarbetet.


Kanske också vissa föräldrar borde sätta sig i skolbänken för att bli informerad vad som ingår i ett föräldraskap där förutsättningen för många elever är att också föräldrarna tar sitt ansvar fullt ut med utgångspunkt från barnens behov att kunna lyckas i skolarbetet. Går man genom hela grundskolan utan godkända betyg då kan man fråga sig om verkligen föräldrarna tagit sitt fulla ansvar mot sina barn. Men klartext och raka rör det är något vi svenskar överlag har väldigt svårt att ta till när det kärvar till sig

tn


                                  Betyg från fyran på försök


SVT.se" data-start="click" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2670513&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false">

 
 

Regeringen och Alliansen överens om tidigare betyg

Regeringen och alliansen har enats i frågan om betyg från årskurs 4. Tidigare betyg införs på försök i maximalt hundra skolor över landet.


Klicka för att ta del av inlägget


http://www.svt.se/nyheter/kompromiss-i-betygsfragan

Av tommy norum - 12 februari 2015 07:00




 

Kungsgatan med stadshuset 2015 


Här har vi samma område i början på 1900 talet   

 

Till vänster samma område på 1930 talet



Sedan såg området ut så här från 1940 talet när stadshuset byggdes och fram till 1960 talet 

 

Så här ser området ut nu 2015 från andra sidan

Här har vi samma område i början på 1900 talet 


Så här såg samma område ut fram till 1960 talet

  

Här är området på övre bildhalvan från en flygfoto på 1930 talet


Av tommy norum - 11 februari 2015 17:15

Foto: Ludvig Åberg.



  Bruden Kjersin Göransson-Ljungman dotter till frun till  Christian Bratt på Krokstad. Kjerstin var på sin tid välkänd författarinna med detektivromaner på sitt samvete. Hon var också en av de första kvinnlga teknologerna på KTH.

 Äktenskapet varade inte så länge utan gifte senare om sig med skådespelaren Curt Norin. 


Klicka här nedan för att se ett bildspel från fotot



   


klicka på Säffle förr för mer bilder

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards