Alla inlägg under februari 2015

Av tommy norum - 21 februari 2015 07:00


Sparbankshusetl på Kungsgatan

 

 


Hörnfastigheten Kungsgatan-Hjeltegatan



 


 

Av tommy norum - 20 februari 2015 07:00




Örnäs camping har bilvit en dyr affär för medborgarna i Åmål under åren

Tre vill driva Örnäs läser vi i PD

Låt nu ett beslut om driften av Örnäs bli grundat utifrån rent företagsekonomiska grundprinciper och ett beslut grundat på ett flertal av skattebetalarna intresse.


Skamligt att det skall sitta intressen i fullmäktige och kommunstyrelse som varken bryr sig om sunt förnuft eller i vilken roll det blivit invalda till sitt förtroendeuppdrag. Här har skattebetalarna i åratal tvingats till att subventionera Örnäs med miljoner under åren för att idrottsföreningar i kommunen skall få ett bidrag för sin verksamhet där man i åratal indirekt betalat ut skattemedel via Örnäs campings där idrottsföreningarna tar vinsten under bluesveckan medan medborgarna sedan får ta smällen via skatterna när verksamheten visar underskott.


 Lurendrejeriet fortsätter mot skattebetalarna.

Under Centerns tid så bokförde man kostnader på idrottsanläggningar, för ridhus, för slalombacke, där både drift och investeringskostnader hamnade på Örnäs verksamhet under konton som bara existerade i fantasin. Sedan gick man till fullmäktige och begärde nya pengar när budgeten inte gick ihop utan att våra förtroendevalda reagerade

Här fortsätter man med samma taktik men här har man nu i åratal i stället låtit andra intressen driva campingen under den mest lukrativa ekonomiska perioden och sedan skicka notan till skattebetalarna när man redovisar ett negativt budgetutslag,

Sedan finns det tydligen krafter bland våra politiker som på alla sätt vill använda Örnäs camping som en fortsatt mjölkko till sina egenintressen som i praktiken sedan blir en faktura till skattebetalarna.  Att försöka få till ett ekonomiskt underlag som garanterar att en privat arrendator klarar sin uppgift gör man inte genom att tur russinet ur kakan ,inte heller att som den nuvarande turistchefen försöka kräva vinteröppet för fritidsfiskarna som kommer hit.

Låt nu en eventuell arrendator få driva anläggningen under de ekonomiska förutsättningar sam han anser de rätta för att klara av uppgiften.

Vi har haft nog med krafter i den här kommunen som helt lämnar de ekonomiska förutsättningarna åt sidan för sina projekt och drömmar  när de senare visat sig få gå till fullmäktige med krav på mer pengar för att uppehålla verksamheten. Vår nuvarande turistorganisation är väl ett bra exempel på hur våra resurser slösats bort under en lång tid på projekt som inte visar sig hålla när de granskas..

Så släpp Örnäs camping så att det kan drivas på arrendatorns villkor det är enda sättet för att vi skattebetalarna skall gå skadelösa ur affären. Vi har haft nog med drömmare med dålig kompetens bland verksamhetschefer som mer drivits av visioner än sunt förnuft som under åren har kostat skattebetalarna miljoner och åter miljoner utan att visionerna kunnat uppfyllas som man gått på beslut på. 


Det räcker nu. Det finns betydligt viktigare verksamheter att slösa pengar på . .

Av tommy norum - 19 februari 2015 07:00




Världens kortaste skidkarriär.

 

Året var 1975 , det var på den tiden det fanns snö runt knutarna och is på småsjöarna . Jag bodde i Dals-Ed i Dalsland, en kommun som med sin natur och storlek var en utmärkt ort att växa upp i med barn före tonårsperioden. Själv var jag trettioett år med en period där mitt arbete tog en stor del av dygnets timmar i anspråk och där den vintriga sportsysselsättningen blev lite bandyspel med ortens bandylag. Här förekom det inga träningar i någon större utsträckning utan här samlades man till match och spelad , så var det bra med det.

Själv hade jag spelat ishockey ett tiotal år i min hemort Arvika så jag saknade att få köra slut på kroppen i ett träningspass. Inte lång ifrån där vi bodde fanns det ett elljusspår med bra förutsättningar för längdskidor.

Mina söner hade genom skolan fått delta i skidtävlingar och lite puffning från deras sida så beslöt jag mig för att prova på längdskidor som motionsform.

I Göstas sport, ortens sportaffär, inhandlade jag ett par gula Sundinskidor med stavar och specialskor som var anpassade till bindningen. Med lite information om vallning i bagaget så åkte jag upp till elljusslingan för en första skidtur med utrustningen.

Nu skall man komma ihåg att skidor var jag i princip nybörjare på för jag hade ägnat mig åt annan vinteridrott sedan tonåren, då fanns så mycket tid åt något annat. Nåväl, med nyvallade skidor bar det väg i perfekta spår, minus fem grader och vindstilla , förutsättningarna för en lyckad debut kunde inte bli bättre.

Men tyvärr i slutet av banan så fanns det ett nerförsbacke med djupa skidspår där jag satt som fastklistrad i spåret utan varken broms eller annat att ta till för att hindra den ökade framfarten. Det hela slutade med att jag tappade balansen i den för mig höga farten, stupade som en nyhuggen fura i marken med följd att en skida gick av.

Skam den som ger sig tänkte jag vilket gjorde att det blev ett nytt besök i sportaffären dagen efter där jag med stor övertalningsförmåga lyckades få köpa en ny skida av samma märke.  Slutrepliken i den affären  från affärsinnehavaren, jag får väl spara den andra skidan för du dyker väl snart upp igen .


Nästa dag i elljusspåret samma perfekta yttre förhållande i samma backe, tappade balansen på samma ställe , samma skida gick av . Dagen efter gick jag in till Göstas Sport köpte den andra skidan och fick bjuda på det skratt som blev reaktionen när jag dök upp och slutförde min kompletering av utrustning med ännu en skida. Samidigt som jag också avslutade min korta skidkarriär med att gömma undan de nästa n obegagnade skidparen och skidskorna i källaren för gott.

 

   

40 år gammal längdskidutrustning lite använd , ca 1 tim           

 

 

Ps Jag började sedan med slalomåkning smed  resten av familjen där jag åkte omkring i en lien buss med hustru , 4 ungar , hund och en massa skidutrustning på vintrarna där vi besökte skidbackar i omgivningen på helgerna. Att det sedan blev en strulig början också på den karriären, men det kan vi ta en anna gång  .

Av tommy norum - 17 februari 2015 07:00


Enorma problem har onekligen den ökade invandringen fått för det Svenska samhället när vi nästan dagligen får uppleva bråk mellan religiösa invandrarfraktioner där det skapas spänningar mellan Kristna och Muslimska grupper, mellan muslimer och judar och där svenska högerextremister slår hej vilt runt sig i sitt försök att skrämma i väg invandrarna.


Det är väl den här utvecklingen som partier som Sverigedemokraterna försökt varna för och som nu börjar bli realitet där vi är på väg mot någonting som stora grupper i alla läger nu försöker lösa med våld och skrämsel. Facit på en misslyckad invandrarpolitik under många år håller nu på att komma upp till ytan förstår vi när vi nästan dagligen blir uppmärksamma på vart samhällsutvecklingen är på väg. Vapen väller in i Sverige där hemmakontakter i Mellanöstern, Balkan kan ordna de flesta vapentyper utan att myndigheterna lyckas sätta stopp för det hela.


Och allt beror på en misslyckad invandrarpolitik där de nyanlända inte har en chans att komma in i samhället utan blir lämnad utanför och där sedan många hamnar i kriminalitet.

Våra politiker i de etablerade partierna står handfallna och ser på medan i retoriken till medborgarna tror sig ha lösningen på problemen år efter år utan resultat . Det enda ordet de har gemensamt är att så fort någon försöker ha synpunkter på politiken då anklagas man för främlingsfientlig, rasist, människors lika värde osv.


Men att man håller på att skapa just det samhället mellan grupper det verkar inte bekymra våra politiker.

Svenskar är rasister och främlingsfientliga när man opponerar sig mot den rådande politiken medan stora invandrargrupper som av religiösa skäl och hemlandsproblem inte vill ha och göra med grannen som har annan religiös tro eller där man i våra invandrartäta områden råder anarki där man både attackerar polis, brandkår och ambulanser, bränner bilar vad är man då. Ja inte är man rassist eller främlingsfientlig enligt våra politiker. Inte ens när man åker ner och dödar i muslims namn och kommer hem blir man kallad vid rätt namn.


Dubbemoral, feghet, hyckleri, det är vad det är frågan om i den politiska debatten.     


tn

Bo Inge Andersson: Enorma problem som måste lösas

Bo Inge Andersson

Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Nya medieuppgifter i Danmark talar om att den ihjälskjutne man som misstänks för terrordåden i Köpenhamn är en danskpalestinier. Därmed finns det risk för att ännu ett problem: Att motverka muslimhatet samtidigt terrorism och antisemitism måste bekämpas.



http://www.svt.se/nyheter/varlden/terrorhotet-enorma-problem-som-maste-losas

Av tommy norum - 16 februari 2015 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG

       

Av tommy norum - 16 februari 2015 07:00

              


    


Av tommy norum - 15 februari 2015 22:30

Ett bildspel från ett foto på de anställda på Strands snickeri i Åmål runt år 1900


 



 
 

Av tommy norum - 15 februari 2015 18:52


    

 


Valdemar Berg mer kännd som skåningen av oss som var unga på 1950 och 1960 talet. här med sin häst Juvel. 

 

Här vid SJ:s godsterminal på Järnvägsgatan utgick Valdemar och Juvel med sina dagliga godstransporter ut till Arvikaborna runt 50 och 60 talet.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards