Direktlänk till inlägg 25 april 2016

Krackeleringen av det Svenska samhället fortsätter.

Av tommy norum - 25 april 2016 07:00


Ytligare ett avslöjande på hur samhället håller på att krackelera. SVT har ju i olika programformer avslöjat hur i stort sett alla myndigheter i Sverige inte har rutiner som garanterar full säkerhet i myndighetsutövningen. Nu har Överförmyndarna och godemännen kommit i fokus där det visar sig är rena cirkusen hur man sköter sina uppdrag.

Och som vanligt så blir det media som avslöjar rena lurendrejeriet i branschen. 


    


SVT kan avslöja att hundratals miljoner kronor som skulle ha redovisats av svenska kommuners överförmyndare är borta. Pengarna tillhör utsatta människor, som skulle ha skyddats av staten



SVT avslöjar: Utsatta människors pengar förskingras

 



SVT kan avslöja att hundratals miljoner kronor som skulle ha redovisats av svenska kommuners överförmyndare är borta. Pengarna tillhör utsatta människor, som skulle ha skyddats av staten.

Hundratals miljoner kronor, tillhörande samhällets allra mest utsatta, är på vift. Det kan SVT Nyheter avslöja i en ny stor granskning. Det är gode män, förvaltare och förmyndare som inte redovisat var pengarna de fått förtroende att sköta, tagit vägen.

Stora kontouttag utan vare sig kvitton eller verifikationer. Pengaöverföringar direkt till den gode mannens konton. Och ”gåvor” till den gode mannen, som den gode mannen själv beslutat om.

Summor som inte spårats

Det handlar om stora summor som ingen brytt sig om att spåra.

Kommunernas överförmyndare har ansvar för att kontrollera att gode män, förvaltare och förmyndare sköter sig och inte själva tar de pengar som de anförtrotts.

Miljontals kronor

I en unik granskning har SVT Nyheter gått igenom Länsstyrelsernas samtliga inspektionsrapporter hos kommunernas överförmyndare, 2012-2015.

I länsstyrelsernas slumpmässiga kontroller av över 8.000 akter har SVT Nyheters granskande reportrar hittat över 26 miljoner kronor som inte redovisats. Då har länsstyrelserna bara tagit fram en bråkdel av alla akter, vilket innebär att det handlar om hundratals miljoner kronor som ingen vet var de gått.

Sålde hus till sig själva

Utöver detta beskriver länsstyrelserna ytterligare fall av försvunna pengar, men där summan inte anges. I rapporterna har SVT också hittat ett flertal fastighetsaffärer där vinsten ”försvunnit” eller där den gode mannen sålt huset till sig själv, till underpris.

Det förekommer också testamenten, med den gode mannen som förmånstagare (men släktskap saknas).

Människor som får gode män, förvaltare eller förmyndare behöver hjälp och stöd. Det kan bero på att de är minderåriga, lider av ett mentalt handikapp eller har en annan problematik. Det är människor som samhället behöver hjälpa lite extra. De allra mest utsatta.

Fattiga blir bestulna

Många har redan från början mycket små medel, ändå kan SVT berätta att de blir bestulna på det lilla de har, av den person som är satt att hjälpa dem.

I en intervju förklarar överförmyndaren i Skövde, Jan Wallgren, att kontrollerna inte är särskilt noggranna.

– Vi utgår ju från att vi har med hederliga personer att göra. Överförmyndarens nät är mer grovmaskigt än man tror.



not:

Här har vi ytligare ett exempel på hur naiva våra myndigheter och politiker ser på samhället där man helt och fullt litar på att folk är ärliga men som i verkligheten visar sig vara någonting helt annat. 

 
 
Ingen bild

Åke Olsson

25 april 2016 08:36

Synd att hela kåren svärtas av personer,vilka inte kan hålla fingrarna från "syltburken".De flesta är mycket seriösa av gode män,förvaltare och mycket hårt arbetande överförmyndare.Röst från fältet!

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

25 april 2016 09:36

Som god man och förvaltare förstår jag inte hur de, som förskingrar sina huvudmäns egendom, tänker.

Oftast går ju huvudmannens pension, sjukbidrag etc. in på dennes bankkonto. Och har huvudmanen en större eller mindre förmögenhet på banken så sitter också detta på något konto eller i depå. Förs pengar från dessa konton så ser man ju på kontoutdraget till vilket konto pengarnas förts. Jag förstår inte hur man kan vara så dum att man för över pengar till sitt eget konto. Allt syns ju. Hur kan man då tro sig kunna dölja detta?

För att lättare klara mina förordnande har jag skaffat mig ett dataprogram ( godman.se )där jag sköter mina huvudmäns tillgångar. Sen vid årsredovisningen till överförmyndaren skickar jag bara in utskrifter från det programmet och allt är klart och uppenbart hur jag förvaltat mina huvudmäns tillgångar. Det går inte att dölja något. Allt ska ju stämma på öret.

Sen är det ju så också att om man vill arbeta som god man eller förvaltare måste drivkraften vara medmänsklighet och inte för lönen. För lönen är så låg så den gör egentligen inte någon större skillnad i ens plånbok. Den mesta drivkraften bakom arbetet är ju att man vill hjälpa sin nästa som inte klarar sig själv.

Att som nu uppdagats, att man stulit över tjugo miljoner från sina huvudmän, kan jag inte förstå. Nä, det kan jag inte! Dels hur det gått till, och dels hur man varit så dum att man trott sig kunna göra det utan att bli upptäckt? För pengarna ligger ju inte i någon skokartong där man kunnat plocka till sig vad man velat.

Att det nu uppdagats att gode män har förskingrat sina huvudmäns pengar och fastigheter visar på moraliska brister hos de gode männen, men också på brister i systemet. Därför såg jag helst att en grundlig utbildning av varje en som vill bli god man eller förvaltare inte skulle vara helt fel. För det finns inte bara ett flertal lagar och förordningar som man som god man och förvaltare bör känna till utan också hur man ska sköta sitt uppdrag i praktiken. För det kan vara lite knepigt ibland ...

Sen har vi överförmyndarnämnderna. I Åmål fungerar överförmyndarnämnden bra. Dit kan man ringa eller skriva och fråga sig fram om man är osäker i någon fråga. För ett uppdrag är inte ett enmans jobb utan ett samarbete med alla inblandade. Såsom t.ex just överförmyndaren, olika myndigheter, banker, vårdpersonal, anhöriga, vänner och inte minst huvudmannen själv, allt i syfte att huvudmannen ska kunna ha det bra och få sina rättigheter i samhället tillgodosedda och sin egendom förvaltad på bästa och tryggaste sättet.



.

 
Ingen bild

Persson

25 april 2016 21:07

Överförmyndarnämnden i Åmål tycks då i varje fall fungera mycket bra ..då de slog larm ..och fick en av dessa filurer att fastna med fingrarna i syltburken ..sannolikt den ende också ..men ändå obehagligt för övriga god man i Åmål som snarare är god man av medkänsla än av girighet.. .en dyl individ borde trädhängas på torget ..stjäla pengar av de mest utsatta !

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

25 april 2016 22:23

Det var en sak till som jag idag gick och funderade på. Det är det där med hur en god man eller förvaltare kan stjäla pengar från sin huvudman.

Enligt den ordning som jag blivit lärd och som jag arbetar efter så skall man ordna upp huvudmannens konton enligt följande:
Först skall det finnas ett servicekonto dit lönen, pensionen eller sjukbidraget och eventuellt bostadsbidrag går in. Detta konto sköter godemannen eller förvaltaren. På detta konto får det endast finnas max 20 000:-. Från detta konto skall den som är god man eller förvaltare betala huvudmannens räkningar, men även föra över veckopengar till ett kortkonto som huvudmannen har att disponera fritt via ett kontokort eller betalkort.

Övriga pengar, alltså över 20 000:-, den så kallade förmögenheten, skall stå på ett överförmyndarspärrat konto. Den som är god man eller förvaltare får endast ta ut pengar därifrån om han fått tillstånd av överförmyndaren att så göra. För är kontot överförmyndarspärrat så bevakar banken det också. De släpper inte några pengar till vare sig en god man eller en förvaltare om denne inte kan uppvisa ett beviljat tillstånd från överförmyndaren.

Så när jag hör att någon god man eller förvaltare förskingrat stora belopp så är det överförmyndaren som brustit i sin tillsyn över de gode män och förvaltare denne har under sig. Ansvaret vilar alltså på överförmyndaren som inte bevakat att den förordnade gode mannen ordnat detta med kontona på banken.

.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards