Alla inlägg under augusti 2013

Av tommy norum - 8 augusti 2013 07:00


Inte lätt när man är trädgårdsintresserad och välja mellan alla dessa tidskrifter som finns på hyllan i mataffären. Jag tror jag räknade till 6 st som vänder sig till kategorin trädgårdsintresserad. Det blir större och större utbud som försöker spegla våra intressen i form av tidskrifter. Berglins Söndag I SvD kultur har som vanligt träffande tolkade teckningar i ämnet.


BERGLINS SÖNDAG



         

Av tommy norum - 7 augusti 2013 07:00


Varför inte passa på nu och besöka Bohusläns kustsamhälle innan det blir alldeles dött. Vi ser redan hur båtturisterna lämnat Åmål åt sitt öde trots det fina vädret. En och annan eftersläntrare håller sig kvar på Vänern, mest pensionärer är väl det som nu håller sig kvar ute så länge vädret tillåter.

En kustresa på land mellan Strömstad och Fjällbacka får man väl ändå intrycket att det finns åtskilliga semesterbåtar i hamnarna fortfarande men vad ja förstår så har trycket minskat betydligt enligt hamnpersonalen på plats.


      

Strömstad denna metropol i närheten av Norge, där Kosterbåtarna går fullastade med turister, där både båtar och bilar med norskt ursprung dominerar, där parkeringsproblematiken är av sådan art att i jämförelse med Åmål så här har man verkligen parkeringsproblem medan i Åmål tror sig ha parkeringsproblem. Här gör verkligen p-skivan sin tjänst för att skapa rotation på lediga platser i Centrum.  


 


Det är inte bara båtar som skapar uppmärksamhet när man strövar omkring i staden, det finns andra fortskaffningsmedel som också får folk att bli intresserade. En familj, 2 vuxna och 2 barn parkerade med detta fordon och folk drog som flugor till en sockerbit för att granska det ovanliga färdsättet.



Rossö eller Råssö som vägverket påstår att det heter med tanke på vägskyltarna var en ny upplevelse. Ett litet fiskesamhälle där centrum i ena delen av ön var ett gammalt hamnmagasin ombyggt till café och en liten minimuseum i bilder som speglade Rossö förr. Förövrigt numer vanligt förekommande att man passar på och ge lite historia på ställen där turister samlas. 


 

   

Caféet på Rossö hade en härlig bryggservering där man kunde sitta och njuta över båttrafiken utanför.



I Rossö var Hummerfisket betydande förr i tiden.'

   

En av anledningar till Rossöbesöket var förövrigt att försöka lokalisera min hustrus sommarjobb för 50 år sen i en handelsbod på just Rossö.Det var på den tiden när sillen förvarades i silltunnor i gårdsförrådet, fanns det mesta för de flesta göromål ute i skärgården där handelsboden var både byggvaruhus,matbutik,och klädesbutik mm i samma skepnad. 

Kvinnan i kassan för caféet blev en aning förnärmad när jag frågade om hon viste hur platsen såg ut för femtio år sen och vad den tänkta handelsboden kunde tänkas ligga . Ser jag ut att vara så gammal sa hon med glimten i ögat. Att hon kanske högst var 40 år och dessutom inte uppvuxen på Rossö kanske gjorde att frågan kändes lite konstig för henne. Senare i samspråk med en ortsbo framkom det att handelsboden var riven och ersätts med en parkeringsplats. Däremot kunde vi lokalisera var hon bodde under sommarvistelsen på ön för femtio år sedan vilket gav lite speciella känslor så här långt efteråt


 


Välsorterade fiskebutiker finns det gott om i Bohuslän.  I Grebbestad passade vi på att inhandla färska räkor

i en sådan

 

I Fjällbacka står Ingrid Bergman som byst nere i hamnen. Här tillbringade hon flera somrar på egen ö utanför Fjällbacka. Frågan är vä hur många i dagens generation känner till hennes skådespelar karriär på bioduken.


 

Har ingen bra erfarenhet av besöket i Fjällbacka som båtturist för en herrans massa år sedan.. Efter att ha legat i naturhamn på natten kom vi in en förmiddag och la oss längs med kajen, fendrade upp på utsidan i fall att någon ville ligga utanför. När kvällen kom så hade vi ett tiotal båtar utanför oss. Ett himla spring på däck nattetid där skodonen inte alltid var anpassad till att beträda ett  teakdäck. Emellertid så tråcklade vi oss ut på morgonen. inte så populärt hos alla båtä'gare som låg utanför oss som tvingades upp för att förtöja om sina båtar . Numera finns bryggor med enskilda platser för varje gästbåt vilket underlättar avgången betydligt..

 

En livlig commerce i de småbutiker som växer upp som svampar ur jorden sommartid i kustsamhällena och där allehanda ting är till salu. Kläder av alla sorter verkar dominera utbudet.

 

Restaurangerna längst kajerna är fortfarande välbesökta i det fina augustivädret.

   

Pass på nu och gör ett besök längst Bohuskusten och insupa de speciella atmosfären i de forna fiskesamhällena innan det dör ut för året när restaurangerna stängs, handeln i de små butikerna upphör och gästhamnarna gapar tomma.

Men vilken sommar vi har upplevt i år det blir något att minnas i framtiden.


Tänk vilken sommar vi hade 2013 eller var det 2012, nej jag minns inte längre det var i alla fall på 2000 talet eller var det i slutet på 1900 talet. Minnet är kort men man får försöka ta vara på stunden när den är.   




Av tommy norum - 5 augusti 2013 07:00

  

 



Det finns många hål att stoppa i när det gäller de kommunala åtagandena i skötseln av våra gemensamma tillgångar.

Åmålsån som är pulsådern och det som gör staden lite speciell och som också sätter sin särprägel på staden och som göra att våra gäster som besöker oss kommer ihåg den ringlande vattnet i stadens centrum. Tydligen ligger skötseln av ån långt ner på prioriteringslistan hos våra politiker kan man an förstå när man ser hur den håller på att växa igen.


       

Ingen vacker syn när vi ser Åmålsåns snabba igenväxning som på sikt kommer att helt förändra stadsbilden om inget görs snart.


 

Det är inte ofta vandalernas kriminella otyg med att förstöra växtsamlingarna på våra broar sätter positiva synintryck i efterhand när man nu kan skåda  dessa röda blommor som fastnat i gräset och som piffar upp synintrycket av ån.

Kanske näckrosor i framtiden skulle vara ett sätt att få bort den sterila  intrycket av ån har när den är rensad.


Och var tog fontänen vägen utanför polishuset`?  



Gråta över spild mjölk är ingen idé men nog kan man i bland tycka att Åmålsån som den ser ut nu aldrig kommer att bli den idyll som den en gång var. 


Här är ett axblock av bilder hur Åmålsån såg ut förr 


.


Den här bilden tagen i slutet på 1800 talet och anses en av de första fotografier som speglar hur det såg ut i Åmål förr.

.




.

KANAL.Landskap


       

klicka på bilden för större storlek




Sista båtfärden på Åmålsån innan regleringen

                          

klicka på bilderna för större srorlek.


Av tommy norum - 4 augusti 2013 07:00

Det här skrev i bloggen för ett år sen, frågan är väl om våra politiker börjat att agera anerlunda och rätta sig efter den kommunallag som reglerar vad man får och inte får med våra skatter.

Den senaste bravaden är att man gått in i restaurangbranchen där man med skattepengar i botten öppnar en ny verksamhet. Det där med sunt förnuft det verkar fortfarande vara en bristvara i kommunledningen. Här låtsas man värna om de lokala företagen, sedan går man ut och konkurerar med dessa . Att men sen inte förstår att man skjunker i rankinglistan för hur våra lokala företagare upplever samarbetet med kommunen kanske inte är så konstigt med den attetyden när man går in och slår undan benen på dessa med illojal konkurens. 

Enligt Håkan Jarnryd har man fått klartecken från kommunens ekonomichef bara man inte går in och dumpar priserna. Det första man gör så tar man just till det skamgreppet genom att annonsera om priser som ingen krögare kan följa om man samtidigt skall tjäna på sin verksamhet.                                       
                                                  
                                               


Vi har haft nog med hemmasnickrade lösningar utan den minsta eftertänksamhet hur det drabbar kommuninnevånarna i framtiden.


Vi läser i PD att socialdemokraterna troligtvis hoppar över sin lovade skattesänkning i Åmål..

Att man gick  ut och lovar att den skattehöjningen som infördes skulle vara temporär utan en susning om hur den kommunala ekonomin såg ut visar väl bara hur illa våra politiker informerar sig om den verklighet de är med och styr i. 

Ibland undrar man om man sover på fullmäktigemötena när man är med och röstar på än det ena än det andra utanför kärnverksamheten, när man år efter år får  negativa siffror i befolkningsutvecklingen utan den minsta försök till en anpassning till våra skatteintäkter.

Även oppositionen  ( s ) har faktiskt skyldigheter att informera sig  i verksamheten  speciellt när vi skattebetalare  försåg dem  med ett extra kommunalråd just för den sakens skull.


Vi har en lånesituation där borgarna friskt lånade även till driften i många år  utan att någon reagerade om förhållandena. Vi gjorde satsningar i fritidsektorn som låg långt över vad en kommun med den befolkningsutvecklingen mäktade med. Vi informerades om pensionsskulden årligen av ekonomikontoret, tyvärr för döva öron visade det sig. All politik skall vara långsiktig där man värnar om medborgarnas väl och ve .

I Åmål har fullmäktige i stället drivit kvartalspolitik  utan en susning av de ekonomiska följderna av sina beslut.

Vi har sett några trevare från den nu sittande  politiska majoriteten för en anpassning till vårt ekonomiska situation  ibland annat Husets och vår dubbla turistorganisation men där man snabbt drog tillbaka förslagen när oppositionen  la in sitt veto. 

Tydligen lättare att förklara bort lovade valfjäsk  än att börja anpassa sig till den ekonomiska verkligheten som man som socialdemokratisk politiker borde varit insatt i när man med eget kommunalråd satt med  i kommunstyrelsen och gav klartecken för alla tokigheter  som skickades till fullmäktige för beslut.


En otrolig nonchalans mot väljarna att lova saker  som man i grund och botten inte har en susning om det går att genomföra. Så kan man inte driva politik och tro att man får fortsatt mandat att styra Åmåls kommun.


Skall man vara med i politiken så skall man vara så intresserad av sitt uppdrag så att man förstår vad man röstar om och vilka konsekvenser det får i framtiden. Sunt förnuft det varan har det varit tunt med bland Åmåls fullmäktiges medlemmar . Det kan vi lätt konstatera när vi skärskådar facit efter deras härjingar i kommunens ekonomi.


Men har man samma inställning  som Gustav Wennberg  ( s) när jag för några år sen frågade om varför man inte gör någonting med vår pensionsskuld som närmar sig en kvarts miljard så blev svaret , vi prioriterar annat i vår politik . Kan man göra något annat än att skaka på huvudet av ett sånt svar som skvallrar om en total  okunnighet  i ekonomiska realiteter.


Tyvärr håller inte argumenten Michael Karlsson att du inte visste hur illa  det är med Åmåls ekonomi när du lovade att skattehöjningen skulle vara temporär till nästa val.  Ni har haft heltidspolitiker  som borde vara insatt i de ekonomiska realiteterna  runt ekonomin.Ni har haft tillgång till ekonomikontorets analyser  som presenteras och där varningar gått ut om situationens allvar. Ni  har haft representanter i kommunstyrelsen som varit med och skickat ärenden till  fullmäktige för beslut.

Okunnighet på grund av slöhet och en inställning till politiken där man inte behöver ta ansvar för vad man är med och beslutar om är absolut ingen ursäkt när man inte kan hålla det man lovat för att få förtroende för att leda kommunen i framtiden. 


Inte så roligt när nästa generation skall ta över en kommun som  en samling ointresserade fritidspolitiker ställt till det som genererat  en  av Sveriges högsta kommunalskatter .  Inte lätt att få nya eventuella kommunmedlemmars förståelse för att vara med och betala för gamla försyndelser  utan att få en kommunal service som matchar  skatteuttaget. 

     

Det bästa för oss kommuninnevånare vore väl att våra politiska partier i fortsättningen anstränger sig i sitt sökande efter  att få in kandidater som har både en utbildning och sunt förnuft i bagaget så de förstår vad de är med och beslutar om.  Tyvärr har det visat sig vara en bristvara länge i Åmålspolitiken.    

           

Av tommy norum - 1 augusti 2013 10:54



Kommunen genom turistchefen Håkan Jarnryd har infört alkoholförtäring med rabatterade priser i samband med fotbollsmatcher på Örnäsvallen.





Vad har Michael Karlsson ( s ) vårt kommunalråd för synpunkter på ett sådant initiativ tro ?  



Nu har vä ändå de styrande i kommunen totalt tappat all sans och förnuft när vi i PD att kommunen annonserar om att nu finns det starköl och en räksmörgås att inhandla på Örnäs restaurangen för ett starkt rabatterat pris av 100 kr i en så kallad “uppladdning “ inför IFK Åmåls höstpremiär mot Sävedalens IF den 3/8 .


Tycker verkligen våra styrande att kommunen skall gå i bräschen för en kultur där man måste ha sprit i kroppen för att uppleva ett idrottsevenemang. Inte nog att man subventionerar alkoholintag med skattepengar ( själv har jag inte lyckas få en stark med räksmörgås för det priset ) men det är väl bara att gratulera oss kommuninnevånare när kommunen går in och sätter ribban för vad en starköl med räksmörgås skall kosta i framtiden hos andra krögare i staden.

Men att locka fotbollsintresserade till alkoholförtäring innan man går och ser på matchen är väl ändå långt ifrån vad den officiella bilden av hur kommunens alkoholpolitik ser ut eller ?

Tydligt är väl att PD i sin nyhetsbevakning tycker det är inget att bry sig om när Sune Tholns kompis, Håkan Jarnryd, vår turistchef,  leker företagare med kommunala pengar med en marknadsföring som ligger långt ifrån det kommunen säger sig stå för . Men det kanske är omtänksamheten för våra ungdomar som är idrottsintresserade att för en billig penning komma in i en spritkultur där alkohol blir ett måste för att kunna njuta av vad man ser på planen.

Av tommy norum - 1 augusti 2013 07:00


Hittade en bild tryck föreställande Åmålsåns avslutning till Vänern i Erikshjälpens tavelsammling i Karlstad till ett pris av 65 kr. Bilden föreställer hur Åmål såg ut på 1880 talet. En gåva till Åmåls stad 1936. Var befinner sig orginalet av målningen ?  


 


Av tommy norum - 1 augusti 2013 07:00


Räkor och åter räkor i stora lass bjuder Värmskogs hembyggdsförenings café att köpa på under sommarhalvåret.


Det finns två storlekar att välja på XL och max. 


  .  

Här har vi den mindre storleken a´85 kr

 

Kön ringlade sig långt utanför cafét när vi var på besök.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21
22
23 24
25
26 27
28
29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards