Direktlänk till inlägg 12 september 2014

Vem bryr sig mer än politkerna vem som utför tjänsterna i den offentliga verksamheten.

Av tommy norum - 12 september 2014 17:59



,


Vem bryr sig vem som har hand om äldreomsorgen om den är privat driven eller offentlig. Det som tar emot tjänsterna är bara intresserade av vilken kvalité som levereras. Frågan är väl om det inte bara är politikern ur ren ideologiska skäl faqttar sina beslut utan att bry sig om vad de som använder tjänsterna har för synpunpunkter. Som vanligt när det gäller politiker så sker det över medborgarnas huvuden utan en tanke vad de tycker. Vänstersidan har ju en tendens att alltid tro sig veta bäst i vad medborgarna tycker och tänker det handlar därefter. Det är både inom äldrevården, skolan , föräldraförsäkringen så är många gånger inte medborgarnas inställning som man lyssnar till utan rent ideologiska skäl utan medborglig förankring.  TN



”Partierna ignorerar innehållet i äldreomsorgen”

4 timmar sedan

 Jessica Gow / TT

Foto: Jessica Gow / TT

”Vi hoppas kunna ta del av partiernas olika åsikter om innehållet i äldreomsorgen under kvällens partiledardebatt – inte återigen höra en debatt om vinster i välfärden eller om omsorgspersonalens löner”, skriver Christina Rogestam.

Valet 2014
 
 
Christina RogestamFörbundsordförande SPF, Sveriges Pensionärsförbund

När den svenska väljarkåren listar sin viktigaste frågor inför valet hamnar äldreomsorgen alltid i topp fem. 26 procent av väljarna är 65 år och äldre, alltså drygt var fjärde väljare.

Men inget av ovanstående har avspeglat sig när vi tittat eller lyssnat på de partiledardebatter som hittills har sänts. Äldreomsorgens innehåll och kvalitet diskuteras inte – trots att det är en viktig fråga för många, inte bara för äldre. Detta är rent ut sagt dåligt.

Istället görs äldreomsorgen till en generell fråga om välfärden som inkluderar sjukvård och skola där fokus ligger dels på ja eller nej till vinster i välfärden, dels på personalens arbetsvillkor.

Politiker från båda läger berättar stolt om att de har samtalat med personal i äldreomsorgen och därefter format sina politiska förslag. Har både politiker och medier glömt att äldreomsorgen i första hand är till för de äldre?

När får vi höra våra politiker säga att de har pratat med och tagit intryck av äldre som för sin trygghet och självkänsla vill träffa samma hemtjänstpersonal så ofta som möjligt?

Eller av ett äldre par som vill bo tillsammans på ett boende fast att bara en av dem har omfattande vårdbehov? Eller av dottern till en äldre dam som vill komma till ett boende med gemenskapsutrymmen och lagad mat?

För oss äldre är det inte vem som utför hemtjänsten eller vem som driver ett äldreboende som är det viktiga. Från Sveriges Pensionärsförbunds sida vill vi betona att det är kvalitet, innehåll och äldres möjligheter att påverka äldreomsorgen som är avgörande.

Det måste vara utifrån äldres önskningar som äldrepolitiska förslag formas – och debatteras.

I de fyra partiledardebatter som fram till idag sänts i nationell media har ingen haft äldreomsorg som debattämne. Inte nog med det, ämnena har varit nära nog identiska. Inte bara politiker, utan också medierna själva har här ett ansvar att ta upp de olika frågor som väljarna bryr sig om.

Så här långt ignoreras den fråga som äldre väljare anser viktigast - äldreomsorg. Ikväll hålls den sista partiledardebatten i SVT inför valet på söndag. Var fjärde väljare i Sverige är 65+.

Vi hoppas kunna ta del av partiernas olika åsikter och skarpa förslag som syftar på innehållet i äldreomsorgen under kvällens partiledardebatt – inte återigen höra en debatt om vinster i välfärden eller om omsorgspersonalens löner.

Det är på tiden att vi får vi höra någon av partiledarna säga: ”I förra veckan träffade jag Gösta, 87 år, som oroar sig över att det inte ska finnas plats för honom på ett särskilt boende inom det närmaste året. Hans ork börjar tryta och han känner sig ensam.”

Då undrar vi vad partiledarens besked till Gösta och andra som grubblar på liknande sätt är.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards