Direktlänk till inlägg 12 september 2013

Lär sig aldrig våra politiker av misstagen ?

Av tommy norum - 12 september 2013 07:00



Pånyttfödd Åmålsanda i näringslivsprogram läser vi i PD .


Vi får hoppas att den nya andan håller sig till vad kommunallagen säger vad man får och inte får göra med våra skatter. Vi har fortfarande inte sett avslutningen på Centerns tolkning av näringspolitiken där man gick in med kommunala pengar för att stötta ett lokalt företag med miljonbelopp för att täcka upp investeringskostnad med kommunala medel.. Här försökte de ansvariga in i det längsta slå blå dunster, genom att ljuga både för medborgarna och rättsväsendet med osanna påståenden.


Tyvärr så föll även PD med Sune Tholin in i debatten på ett olyckligt sätt genom sina påståenden, när våra politiker som kom efter Centerns ville städa upp efter eländet,  att det kommer få följder för förtroendet till våra politikerna i hur man behandlat sina egenföretagare. I Sunes värld där är subventioner och orättvisa fördelar för vissa ett tecken på bra företagsklimat.

Att det dessutom ligger långt ifrån vad Kommunallagen säger om den ordningen det är inget att bry sig om i alla fall inget att skriva om, tycker PD

Att sen den nuvarande näringslivsprogrammet innehåller en god samverkan med näringslivet i olika lokala forum kanske ändå inte skall  tas på så stort allvar när vi ser hur kommunala tjänstemän med politikernas goda minne klampar in och med kommunala pengar driver restaurang verksamhet som direkt blir en konkurrent till de lokala krökarna i staden.

Är det den andan som skall råda i det näringslivsprogram som nu sätts i sjön eller ?


Det hopplösa arbetet med att utveckla Åmål som handelsstad skall tydligen fortsätta med mer miljoner i stöd trots att minst 15 år satsning med miljonbelopp i olika projekt hittills slutat i fiasko med en fortsatt nerläggning av butiksytor till förmån för andra verksamheter.

Besöksnäringen skall utvecklas med tonvikt på Vänern . Det har vi nu hört i minst tjugo år utan att de ansvariga kunna visat upp ett resultat som styrker någon framgång i den näringen, trots att kommunen har en egen organisation och är med i ytligare två, just för den sakens skull.

Hur man sen kan göra Åmål mer attraktivt känt i vår omvärld genom att utveckla evenemang inom kultur, musik och idrott och på vilket sätt skulle det gynna kommunen kan man fråga sig ?  Har vi inte hört också i åratal att dessa tävlingar och olika jippon skulle ge reklam för kommunen för miljoner. Men till vilken nytta.? Har vi fått mer jobb, har vi fått nya medborgare, har vi fått bättre ekonomi ? Snarare är det väl precis tvärtom när okunniga politiker gått på tjänstemännens drömmar i olika satsningar i områden som ligger långt ifrån våra kärnverksamheter för att kommunens skulle göras attraktiv med investeringar i kultur och fritid som rent ekonomiskt bygger på skatteintäkter från en kommun med femtontusen  invånare än en som Åmåls, med tolv tusen. 


Men med en minskad befolkning som genererar minskade skatteintäkter, minskade arbetstillfällen , ungdomar flyttar ut, en åldrad befolkning som fodrar mer och mer vårdresurser och en ekonomisk kvarnseten i alla dessa kultur och fritidssatsningar som gjorts under åren, så fortsätter man i samma spår, med samma satsningar, och med samma drömmar och med samma mål . Ibland undrar man hur det står till med omdömet hos våra sittande politiker som inte vill analysera vad som gick snett och med lärdom om detta ändra på konceptet för att få kommunen på fötter igen.

 
 
Ingen bild

Observer

12 september 2013 15:06

LSS är en lag som beskriver att den handikappade skall utifrån sin egen förmåga leva ett så normalt och värdigt liv som det går att skapa.....Åmåls kommun har ett antal invånare boende i andra kommuner då det inte bereds plats till alla som behöver egen bostad i vår kommun. Mikael Karlsson är inte positiv till nybyggnation och säger "kommer en och skall ha kommer alla andra också", lite förvånande att ett kommunalråd har denna syn på handikappade. Dagarna före detta uttalande säger han, angående Bluesföreningens prekära läge: " Vi måste försöka hjälpa till och göra vårt för att stödja".
Lagstadgade samhällstjänster som skola, barnomsorg, handikapp- omsorg, äldreomsorg och annat måste få gå före fritidssektorn och föreningsstöd.

Observer

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

12 september 2013 21:57

Michael Karlsson är en dålig politiker. Och den politik som har förts i Åmåls kommun de senaste 20 - 30 åren är ingenting att skryta över precis. Således styrde Centern lika bedrövligt som Socialdemokraterna gör nu. Och om nya konstellationer skulle röstas fram blir nog inget bättre bara för det.

Men eftersom jag själv saknar en bra kösning på problematiken verkar det lika dödfött att ventilera eländet. Till slut låter man det liksom bara vara och sen stänger man dövörat till. Man orkar liksom inte med allt detta tjafsande. Sanden silas mellan fingarna och vinden för bort det till ingenting och ingenstans.

Inte heller tror jag att politiker kan lösa problemen i kommunen. Det har de inte kapaciteten till och inte heller finns det i själva systemet någon möjlighet för nya idér att slå igenom till det bättre.

Det skrivs nya lagar som alla ska följa och rätta sig efter, men politikerna, som fattade beslut om lagtexterna, är oftast de som först bryter mot lagarna och får därmed hela samhällskonstruktionen att sakteliga falera och blekna bort, liksom om den aldrig hade funnits.

Så om än någon skulle komma med lösningen på än det ena eller än det andra problemet så skulle det snart vara borta - för själva politikersystemet är inte byggt för att det ska bli till det bättre. Och då politikerna själva är av så dålig kvalité finns ingen ljusning att vänta.

Den kommunala administrationen administrerar bara kommunen. Själva administrationen nyskapar ingenting. Den får liksom bara det som är att rulla vidare i samma upptrampade spår ur vilket inget avvikande är i sikte. Och varför skulle det avvika? Mot vad skulle det avvika i så fall? De mål och den mening de själva stipulerar i olika ändlösa versioner är bara politiska jippon utan annan kosmetisk verkan än att förgylla dagen för de uttrötta. Ett kosmetiskkladdande som rinner bort i det rådande ovädret som kastas i ansiktet på aktörerna i sin frustrering över de tomma krubborna. Det som skulle bli till näring åt de starka och segdragna har blivit till träta och gnäll över det som inte finns.

Har då problemet ändrat fokus? Eller är problemet hos de som drabbas. Kanske att sydväst, regnställ och stövlar gagnar bättre än gnället över vilket munväder som rår i Päronsalen?

Eller så låter vi dom hålla på i sin sandlåda där de kan gläfsa runt och hålla tunt så som de själva alltid har gjort. En fråga återstår dock: Varför ska gemenerna alltid betala för all den meningslösa idioti som dessa väggklättrare håller på med?

Dag Blomqvist
Ånimskog

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards