Alla inlägg under maj 2013

Av tommy norum - 19 maj 2013 07:00


 



Klarar enskilda kommuner i Dalsland med sina begränsande skatteintäkter klara servicen till innevånarna på ett bra sätt eller är det nu dags att inleda ordentliga diskussioner om en sammanslagning av Dalslandskommunerna ? Med en minskande befolkning där ungdomen flyr Dalsland på grund av en minskad arbetsmarknad , en äldre och äldre befolkning som fodrar mer och mer av våra resurser. Ett dyster konstaterande som våra politiker borde reagera lite mer bestämt på och redan nu ta initiativ för en ordentlig utredning som belyser problemen med utgångspunkt från den befolkningsminskning som i årtionden har pågått i Dalsland.


 Man kan inte som politiker sitta med armarna i kors och låtsas som det regnar år efter år utan att reagera mer bestämt över situationen. En ekonomi som bara krymper allt eftersom åren går med sämre och sämre service för medborgarna. Vi får väl se vad samarbetet med Säffle ger för resultat, kanske det ger ett bra svar på vad man kan åstadkomma ekonomiskt med ett samarbete om man nu bortser från att man lämnade över en budget för den gemensamma verksamheten där en stor del var kapitalkostnader för gamla försyndelser som man skjutit framför sig och på alla sätt försökt dölja. En bubbla som sprack rejält när Säffle fick ta över.


Åmål har ju så smått redan inlett ett samarbete på turismsidan men där man vägrar att anpassa sig som de övriga Dalslandskommunerna har gjort genom att överlåta turismfrågorna i Dalsland till en gemensam organisation. Men Åmål som enda Dalslandskommun anser sig att ha råd med två organisationer till och med tre om man räknar in den gemensamma västsvenska som också Åmål är med och stöttar ekonomiskt.

Slöseri med våra skatter till en nytta som ingen har en susning om eftersom det saknas ordentliga uppföljningar av resultatet.


Politikerna i Åmål har bestämt för att hålla oss utanför det gemensamma miljökontoret som Dalslandskommunerna utom Åmål är med i . Kanske blir det en ändring på det när nuvarande miljöchefen i Åmål nu blir chef för Dalslands gemensamma miljöenhet. Vi får väl se när utredningen har sagt sitt om Åmål skall ansluta sig.

Vid en gemensam Dalsandskommun så kan både skolförvaltning, socialkontor, lönekontor, byggnadskontor, framförallt kan man minska på tjänstemannastaben , och politikerna där ca 150 fritidspolitiker och 5 kommunalråd kan ersättas med 30 och kanske två eller tre kommunalråd. En kommunstyrelse i ställer för 5 bara det är en ordentlig besparing för dalslänningarna när våra politiker titt som tätt i sina uppdrag uppehåller sig i de politiska styrelserna runt om i kommunerna


På skolområdet kan man ha en gymnasieskola, vi kan ha ett brandförsvar med gemensam ledning, Vi behöver bara en kommunchef, en ekonomichef, förvaltningschefernas antal kan drastiskt minskas med övriga chefer. Varför inte redan nu ta initiativet för en ordentlig gemensam utredning som belyser för och nackdelar om slå ihop de fem Dalslandskommunerna till en.


Vi kommuninnevånare kan inte i längden se hut våra kommunalskatter blir högre och högre medan servicen blir sämre och sämre . En av de viktigaste uppgifterna våra politiker har i sitt uppdrag är att förvalta våra gemensamma tillgångar på bästa sätt.


Frågan är väl om man gör det genom att fortsätta i samma spår som nu.

Av tommy norum - 17 maj 2013 07:00



 

 


Vi läser i PD :s insändarsida där Socialdemokraterna går till angrepp mot den sittande regeringen när det gäller ungdomsarbetslösheten. I dag är 400000 svenskar arbetslösa. Den svenska ungdomsarbetslösheten är ungefär 25 % och högre än jämförbara länder. Över 30000 unga har i dag varit utan arbete mer än sex månader. Det är tre gånger så många som när regeringen tillträdde .skriver man i PD:S Synpunkt där vårt kommunalråd Michael Karlsson ( s ) har sin underskrift med Magdalena Andersson som är ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.


Sen läser vi i Sten Lindströms krönika i Dalslands affärer där Leif Svensson, ordförande i småföretagarnas riksförbund som med fakta om arbetslössiffrorna ger en mer nyanserad bild av problemet med ungdomsarbetslösheten. I mars var 182 000 ungdomar mellan 15 och 24 år arbetslösa 28% av hela gruppen. 103000 var i åldern 20-24 år . Av samtliga var 117000 heltidsstuderande.. Av den ekvationen så är det ca 65 000 ungdomar som på riktigt är arbetslösa så att säga.


En liten illustration hur man som politiker försöker få fram största möjliga politiska effekt genom att bolla med siffrorna… Att vi har en hög ungdomsarbetslöshet är väl alla medvetna om. Här har man 2 lösningar att ta till sig .Socialdemokraterna vill att alla skall få behörighet att kunna söka till högskolan, där till och med på betald skoltid är på förslag . Medan företagarna som ändå de som i slutändan är de enda som kan rätta till arbetslöshetssiffrorna genom att anställa, är mer inne på ett lärlingssystem som finns i våra grannländer där man med varvad utbildning och praktik i ett yrkesval förbereder ungdomarna för ett arbete som efterfrågas på arbetsmarknaden.


Vilket låter mest realistiskt kan vi låta läsarna bedöma. Själv tillhör jag den generation som växt upp i ett samhälle där i stort sett alla hantverksyrken var baserade på ett lärlingssystem på 50 och 60 talet och som fostrat och gett genuina yrkeskunskaper och med den kunskapen varit med och byggt upp det här landet vad det är i dag. Socialdemokraterna var de som avförde den möjligheten från dagordningen när man tog politiska beslut på att alla skulle ta studentexamen eller gå ur en gymnasieskolan i sin iver att alla skulle minsann få samma möjligheter att studera vilken man ville eller inte.


Så frågan är väl om inte det är Socialdemokraterna som i är boven i dramat för den ungdomsarbetslöshet som finns i dag genom att ta bort ett fungerande lärlingssystem som fanns fram till 1970 där arbetsgivarna tog ett större ansvar för en utbildning som var anpassad till den verksamhet man arbetade i. Att sen socialdemokraterna med fackets inflytande propsade på att de nytillkomna på arbetsmarknaden , med små variationer, skulle ha samma lön som de som arbetet och har erfarenhet kanske också bidrog till att intresset för att anställa ungdomar svalnat hos arbetsgivarna.


Sen att den totala arbetslösheten , trots 200000 mer sysselsatta än under socialdemokraternas tid, är högre kanske ändå till viss del beror på en ökad invandring där stora skaror inte har en chans att komma in i på arbetsmarknaden på lång tid med den många gånger obefintlig skolgång i bagaget när de anländer. Som exempel är 80% av alla Afrikanska Somalier helt utan skolgång när de kommer till Sverige. Många utrikesfödda kommer att närma sig pensionsålder innan de är klara för en svensk arbetsmarknad med Socialdemokraternas dröm om hur man skall komma tillrätta med arbetslösheten där fortsätta studier tydligen är det som är lösningen .


 Det är nog många som tvivlar på att det är den rätta vägen för skoltrötta ungdomar som heller vill komma ut och tjäna pengar än att tillbringa tiden i skolbänken till , som många  anser,  ingen nytta.

.


.

.

Av tommy norum - 16 maj 2013 07:00




Här ser vi nu synergieffekterna i och med sammanslagningen med Säffle i vatten och avloppsverksamheten. 750 000 kr i ett överskott, ingen dåligt resultat där man nu som konsument kan förvänta sig, kanske inte en sänkning med det investeringsbehov som föreligger, men kanske en mer moderat taxehöjning i fortsättningen.



Här har man med gemensamma chefer i kommunerna där också verksamhetens arbetsuppgifter centraliseras sätt sina spår i kostnaderna.. Att vi sen fått en chef på va sidan , Berith Öhman , som både är utbildad inom området och har klart för sig var man skall kontera kostnaderna , gör ju inte saken sämre. Man kan ju misstänka i och med att de styrande politikerna inte var intresserade att göra en ordentlig revision på den gamla Samhällsbyggnadsnämnden, att det var lite si och så med den saken förut under Tommy Jingfors ledning .


Kanske för att inte vilja stå i skottgluggen för den slapphet som präglat hur våra resurser har används under åren, där kanske den taxefinansierade verksamheten även till viss del ekonomiskt bidragit till övrig verksamhet i kommunen. Ett förhållande som om det uppdagas får ekonomiska följdverkningar för kommunen med återbetalningar till konsumenterna i den taxefinansierade verksamheten. Men är man inte beredd att göra en totalrevision över den gamla samhällsbyggnadsnämndens revir så får medborgarna leva i ovishet om den saken i fortsättningen.




Av tommy norum - 15 maj 2013 07:00

 Sven Callenberg



Sven Callenberg ( c ) har invändningar mot de nya reglerna för avloppsrening på landsbygden



Reglerna där man lutar sig mot den lagstiftning och vattenmyndighetens bedömning om behovet att öka takten för att åtgärda bristfälliga enskilda avlopp som belastar miljön.


 Man får intrycket av Sven Callenbergs motion, att det är kostnaden för den enskilde som skall avgöra om man får fortsätta att släppa ut skit i naturen på landsbygden. Att den som föranleder tillsyn eller prövning också skall stå för dess kostnader ifrågasätts också i motionen. Tydligt är väl att Sven Callenberg heller ser att övriga kommuninnevånare solidariskt skall vara med och betala för landsbyggdens fastighetsägares åtagande.

Vad jag förstår så betalar vatten och avloppskonsumenterna i tätorterna sina kostnader via va taxan både för tillsyn, tillstånd och det som där hör till. Inte har det kommit röster från Centern att även landsbygdens fastighetsägare som har egna avlopp skall vara med och solidariskt bidra till den kostnaden.


Kanske skulle Sven Callenberg läsa på lite bättre innan han motionerar om frågorna kring hur man borde lösa avloppen på landsbygden. För om inte Sven Callenberg viste det förut så släpper den miljonen som inte är anslutna till  ett kommunalt reningsverk ut lika mycket skit och föroreningar i naturen som de 8 miljoner som är anslutna .


Fastighetsägarnas kostnader frågar sig Callenberg får av  rättvisesjäl inte överstiga kostnaderna för ett hushåll anslutet till kommunalt reningsverk. Men att konsumenterna tätorterna tagit det ansvaret under många år med både anslutningsavgifter och avloppstaxor som troligtvis på sikt kommer att explodera i ökade kostnader med tanke på den försummelse som våra kommunpolitiker stått för genom åren att strunta i att förnya ledningsnätet , där också Sven Callenberg och hans politiker kolleger representerat i alla läger har ett stort ansvar för situationen.


Så frågan är väl om inte det är på tiden att även landsortsbefolkningen som inte har godkänd avloppsrening tar sitt ansvar och rättar till förhållandena . Centern är ett intresseparti för bönderna och dess näring har jag påstått i bloggen med jämna mellanrum . Det där med miljötänkandet det är bra så länge det inte påverkar dem själva med nya kostnader. Vi har sett exempel runt om i landet både i fråga om vattentäkt områden som man vill skydda, där lokala bönder stretar emot . Vi ser övergödningen i våra vattendrag där många bönder vägrat att ta till sig nya rön för att minska utsläpp. Vi har vindkraften som lokala centerpolitiker helst vill köra över medborgarna och besluta utan hänsyn till opinioner. Vi ser med jämna mellanrum att man tummar på djurskyddlagarna runt om i landet när den ekonomiska vinningen får företräde.   


Så jag undra om inte Sven Callenberg  med sin motion är ytligare en i skaran av Centerpartister som mer ser till sina egna intressen än värna om medborgarnas väl och ve i vår närmiljö.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards