Alla inlägg under december 2016

Av tommy norum - 15 december 2016 07:00

 

Av tommy norum - 14 december 2016 07:00



 

Lycksalighetens ö Vithall mitt i Vänern . Museum som man bara kan ta sig till med båt

Av tommy norum - 14 december 2016 07:00


Disponentbostaden  1920

1935

kontorsbyggnaden 1932

Sulfitfabriken 1923

1935

1930

1935

Av tommy norum - 13 december 2016 07:00



 

En Herkules ovan Hönsäter vid stranden av Kinekulle

Av tommy norum - 13 december 2016 07:00


 
Bengt Westerberg anser sig ha lösningen på dödläget i Svensk politik genom att föreslå ett ökat samarbete mellan Moderater och Socialdemokrater.


Man blir förundrad hur illa våra före detta politiker är informerade om hur strömningarna går i hur man röstar MELLAN DE OLIKA PARTIERNA. Det finns förståsigpåare som nu senast före detta folkpartiets partiledare Bengt Westberg som med sin analys försökte få fram en lösning på det parlamentariska dödläget i svensk politik genom att föreslå ett tätare samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.  

 

Det vore väl rena döden för både Moderaterna och Socialdemokraterna, men det kanske det han försöker åstadkomma med sitt förslag. Tar han inget intryck av hur Miljöpartiet utvecklas under sin tid i regeringen där de tappat väljare och är på väg att åka ur riksdagen när väljarna insett att det var inte den politiken vi gav vårt stöd till när de röstade på MP .

 

Med den ordningen kommer många fly från Socialdemokraterna till Vänsterpartiet likaså kommer många moderater flytta över sin röst till de övriga borgliga partier samt den stora vinnaren i det förslaget kommer troligtvis att bli Sverigedemokraterna.  Alla vet ju, fast man inte vill erkänna detta, att det inte är Sveriges bästa som man driver i sin partipolitik, utan partiets bästa ,är det gäller att få så många röster som möjligt, inte kortsiktiga samarbeten över blockgränserna som kommer att på sikt försvaga den politiska positionen genom att väljarna föredrar att lämnar partierna när man inte levererar det man tror sig få genom en röst på dessa. 

Socialdemokraternas största och viktigaste mål är nu att försöka splittra Alliansen samtidigt som man med alla medel försöker hindra att Sverigedemokraterna bjuds in i ett samarbete med det borgliga blocket vilket skulle för mycket lång tid få så stora negativa konsekvenser för Socialdemokraterna  där de framöver kommer att få bedriva oppositionspolitik utan ett uns av säga till om..

 

Socialdemokraterna tar alla till buds medel att försöka distansera SD från att delta i det politiska samarbetet i Riksdagen och där verkar alla till buds medel vara tillåtna och där också media faller in och hjälper till så gott de kan .   

 

Att sedan inte väljarna sväljer alla påhopp utan tar  hjälp av sociala medier att sovrar bland alla anklagelser och göra sina egna bedömningar som sedan sätter sina tydliga spår i opinionsmätningarna. Det har skapar en frustation och rädsla hos etablissemanget när man förstår att man håller på att tappa kontrollen över situationen. Väljarna börjar helt plötsligt göra prioriteringar efter vad  POLITIKERNA  åstadkommit i politiken inte vad de vill åstadkomma när de lägger sina röster. För det de vill det har sällan eller aldrig visat sig stämma med verkligheten. Så med den prioriteringen och av det facit partierna efterlämnat sig under den här och förra mandatperioden  så är det många partier som borde känna sig bekymrade över valutgången 2018.  .

 

tn      

Av tommy norum - 12 december 2016 07:00




 

Noblesse för ankar utanför Mariestad med domkyrkans torn i bakgrunden.

Av tommy norum - 12 december 2016 07:00






 


Är populismen som den objudne gästen från helvetet?

 

Populism, lyder samhällsdebattens skällsord för dagen. Den som uttalat det, hoppas ha vunnit på knock out. Men vad är populism?  

 

 

" Ett samhälle med självförtroende skulle kunna välja att betrakta populister som visselblåsare " Men i stället så används populism som ett skällsord för dagen skriver Susanna Popva i Söndagsledaren i SvD  


 

Populisten oavsett politisk färg intar gärna en outsiderposition och uppmärksammar " vanliga människor" där ofta en polarisering mellan folket och etablissemanget gör sig påmind i kommuniceringen.

 

Att använda populismen som ett skällsord och påstå att det förgiftar demokratin som är en vanlig ståndpunkt i Europa när det i stället borde av politikerna uppfattas som en signal att de inte riktigt ligger i fas med hur en stor del av medborgarna uppfattar den politik man står för. Populismen uppfattas som en objuden gäst av våra politiker som beter sig illa och säger sanningen som hos en del politiker helst vill avskärma sig ifrån när deras politik inte riktigt går de vägar man förutspått. 

 

 

 

 

Ofta är populismen en väg in i ett samhällsengagemang för politisk minder inflytelserika grupper vilket etablissemanget på alla sätt försöker förhindra. 

 

Men att populister som utmanar etablissemanget om makten om den sedan kommer från vänster eller höger är väl bara en sund företeelse i en demokrati. Det har ju varit signum för allt politiskt arbete i alla tider för att få förändringar i ett samhällsbygge som man anser går fel väg. 

 

 

 

 

 

Susanna Popova avslutar sin ledare med de tänkvärda orden att populismen kan vara en demokratisk hälsosam, en ventil som kan lätta på trycket när politiken blivit fartblind.      

 



not:  https://sv.wikipedia.org/wiki/Populism

Populism, (lat. populus, "folk"), politisk rörelse som vädjar till "folket" och "sunt förnuft" samt angriper en politisk eller social elit, ofta utan grund i en specifik ideologi. Begreppet kan härledas till romarriket då "populares" var politiker som förlitade sig på stöd från de lägre samhällsklasserna medan "optimater" var politiker som främst sökte stöd från samhällseliten. I USA fanns det ett parti som kallade sig för populistpartiet vid mitten av 1800-talet, och även i Tsarryssland vid samma tid fanns ett populistparti vid namn Narodnikerna. Populismen kan ha skiftande innebörd i olika länder.

Definitionen av begreppet populism saknar konsensus i den akademiska världen. Trots det används begreppet ofta i den politiska debatten. Vanligtvis används det som ett nedsättande uttryck, exempelvis för att antyda en form av extremism eller att det är förenklade lösningar på komplexa problem.







 
Av tommy norum - 11 december 2016 07:00

 



  

Bara att konstatera att det här gänget har svårt att leva upp att i sitt förtroendeuppdrag få fart på Åmål. 



Ja då är vi där igen. Inte så konstigt att vi har en av Sveriges högsta kommunalskatter när våra politiker totalt verkat tappat kontrollen över vår ekonomi och hur vi använder våra skatter. När vi nu fick ytligare en bekräftelse på den teorin när ännu en verksamhet tappat kontrollen över hur vi använder våra gemensama tillgångar. Vi ligger i topp kostnadsmässigt på kurser och konferenser för de kommunanställda bland Sveriges 290 kommuner.

 

Totalt sett så ligger Åmåls kommun med sina 54570 kr bland de som har högst kostnader per invånare i Sverige i klass med de inre norrlandskommunerna, kanske inte så konstigt med tanke på att vi också ligger bland de 18 kommuner i Sverige som har flest anställda per 1000 invånare. Vi har en av Sveriges högsta arbetslöshet samtidigt som vi är den kommun som ligger i topp att ta emot mest flyktingar. Ett konstaterande som gör att vi om en snar framtid kommer att få en av Sveriges högsta socialkostnader. Vi funderar på en ny skola a 400 miljoner som kommer att innebära att vi kommer att cementera tabellplaceringen för att vara en av de kommuner som har de högsta kostnaderna i verksamheten per invånare i Sverige. 

 

Kanske ändå hur man reagerar på uppgiften att vi ligger i topp i kostnader på kurser och konferenser ändå speglar hur dåligt man har koll på det ekonomiska läget i kommunen.  Här verkar det vara tuta och kör så får vi se vad som händer som är den politiska inriktningen fortfarande i kommunen. Alla verkar lika förvånade från kommunalrådet till kommunikatör Jan Andersson som förklaring var att han tyckte inte siffran var anmärkningsvärd eftersom den bara representerade ca en halv % av hela Åmåls budget. Men att det var en av de högsta i landet verkar inte bekymra honom och som också kanske speglar hur våra politiker och tjänstemän utövar sina uppdrag i förvaltningen av våra gemensamma tillgångar där man verkat tappat allt ansvar för hur de används.  

 

Tydligt är väl att man har varken budget eller några nyckeltal att gå efter eftersom man inte reagerat över att man ligger bland de högsta kostnaderna i Sverige på kurser och konferenser. Skamligt att man inte har mer koll på var våra skattekronor försvinner och inte reagerar förrän media avslöjar det hela. .Någon egenkontroll verkar inte fungera varken hos våra tjänstemän eller våra revisorer som inte slagit larm. 

 

Det är bara att konstatera att Åmåls politiker har lyckas med bedriften att få in Åmål i det ekonomiska bottenskrapet bland våra 290 kommuner utan att man verkar bry sig. 

Trots att vi ligger i topp bland antal anställda per 1000 invånare i Sverige så fortsätter man rekrytera nya medarbetare och då pratar jag inte om vad flyktingmottagningen erfordra utan andra tjänster på stadshuset som mer är inriktad på centrumutveckling, stadstävlingar, festivaler mm som visat sig inte har ett enda dyft med att utveckla kommunen från att befinna sig i stå flera decennier, utan i stället blivit ett ekonomiskt ok där det blivit en lekstuga för tjänstemän , med  projekt som för det mesta slutar i ett fiasko för kommunens positiva utveckling som man så gärna vill försöka åstadkomma i sin satsning med nya tjänster i den kommunala sektorn som egentligen bara ett fåtal kommuninnevånare efterfrågar. 

 

Med facit i hand och när vi ser att Åmål hamnat i det  ekonomiska  bottenskrapet bland Sveriges 290 kommuner borde väl ändå säger en del om hur våra politiker har lyckats förvalta våra gemensamma tillgångar i sina förtroendeuppdrag under åren. 

 

 tn

 







Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards