Alla inlägg under december 2016

Av tommy norum - 20 december 2016 07:00




       

Av tommy norum - 19 december 2016 07:00


Med utgångspunkt från båtrampen vid Värmskogs räkkcafé så gjordes en båttur på Värmeln södra del där man fick se den gamla bruksmiljön på Borgvik från en annan sida än från landbacken.   



             

 

Av tommy norum - 19 december 2016 07:00



  

När man nu misslyckats att hålla vallöftena man lovade inför den här mandatperioden så har man nu börjat att lova löften inför nästa. Att det behövs en fortsatt regeringsmakt verkar inte bekymra Stefan Löfven

.


Sluta lova löften som ni i tid inte har möjlighet att uppfylla om ni mister regeringsmakten. .Vi väljare är mer förtjänta av att ni håller era vallöften under den mandatperiod ni är valda på  än att lova saker när halva er mandatperiod gott börjar lova saker som ni inte har en aning om ni har möjligheter kunna uppfylla.

 

Socialdemokraterna har en ny strategi att lova vallöften som sträcker sig utanför den mandatperiod de är valda för. Arbetslösheten som skall bli  EU:s lägsta fram till 2020 som var det stora vallöftet förra valet . Ett omöjligt löfte enligt i stort sett alla analytiker men som man slipper stå till svars för om man förlorar regeringsmakten 2018.  Löfven fortsätter i samma anda i sitt Jultal när han nu lovar snabbt bredband till halv miljon medborgare samt en strategi ” vad den nu är värd” till alla i Sverige att få en bredbandsuppkoppling inom 4 år..

 

Tydligt är det lika svårt att hitta löften för den här mandatperioden som det är att hålla de vallöften man gick till val på 2014. .


Medborgarna är inte betjänta av att bli itutade  i en massa löften som det visar sig de inte har en aning om de kan uppfylla. Varför inte föröka hålla de löften ni gick till val på i stället där man lovar guld och gröna skogar med något som  visat sig inte har en chans att uppfylla på grund av ditten och datten och där  samarbets  eller regeringspartnerna inte riktigt är på samma våglängd i politiken.  

 

Vi får väl se om väljarna är belägna att köpa grisen i säcken ännu en gång där man lägger röster på ett parti som det i verkligheten kommer ut något helt annat än det man lovade i valrörelsen. Miljöpartiet är väl ett bra exempel där man sturskade upp sig och lovade saker som man fick svårt att leverera i regeringsställning. En lärdom som är på väg att kosta partiet en plats i Riksdagen.

 

Är det några partier som är populister är det de partier som försöker ge sken av att de har en chans att få gehör för och få till stånd  det man går till val på i någon större utsträckning. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är väl om något populister som försöker värva röster för en politik som de vet har mikroskopiska chanser för att kunna uppfyllas. Rena lurendrejeriet som ett tiotal % av valmanskåren går på varje valrörelse.

 

Om man nu har en blockpolitik så får väl också partierna i respektive block vara så ärliga mot sina väljare att de kan leverera den politiken som man går till val på och inte gömma sig bakom en partipolitik som inte har en chans att få igenom. Rena skojet  gentemot väljarna där egoismen för det egna partiet går före för att locka väljare än vad de har möjligheter att leverera med sin politik till medborgarna.

 

tn




Av tommy norum - 18 december 2016 07:00





Bara en tidsfråga innan man förbjuder mörkhyade pepparbagsgubbar vara det dominerande utbudet på julbordet Vi får väl se vad den nya jämställhetsmyndigheten som Socialdemokraterna satt i sjön har för synpunkter när det lider




Bara att konstatera att det inte är invandrarna som skall integreras längre utan nu är det vi svensk födda som sakta men säker går i en riktning där svenska seder och bruk och där till och med nu sångtexterna till våra julsånger ändras för att inte våra flyktingar skall känna sig utanför och inte reta upp dem med ett textinneåll som inte ligger i linje med deras tro. 

 

Vad håller vi på med?

 

Att nu tändas tusen juleljus som sjungits i skolan runt juletid sedan den skrevs och är en tradition som bör bevars intakt om inte för annat än att visa för våra nyanlända med annan religiös åskådning, detta är Sverige och så är våran tradition med allt det för med sig . Nu gäller det att gilla läget om ni skall kunna leva i det här landet.  Det räcker nu, nu är det dags att sätta ner foten och göra klart för framförallt konflikträdda politiker, tjänstemän runt om i Sverige att det är svenskarnas intresse de är satta att bevaka och inte anpassa oss till religioner som har så mycket rappakalja i sina värderingar så man kan bli mörkrädd för mindre.

 

Könsstympning, fleräktenskap, en förödande kvinnosyn där kvinnan tvingas leva under vidriga förhållande där klädsel är bara en av alla förnedrande saker de tvingas gå med på för att inrätta sig till männens kvinnosyn. De får inte arbeta, de får inte prata med okända män, de får inte bada med det andra könet, medan männen från dessa starkt religiösa kulturer anser sig ha rätt att våldföra sig på våra kvinnor som inte passar in i deras beteendemönster hur en kvinna skall uppföra sig.

 

Dagligen får vi rapporter om hur många av dessa invandrare bryter mot våra traditioner   och hur man uppför sig.  Här i Sverige låter man romer eller EU-medborgare bete sig hur som helst. Man invaderar privat mark och skitar ner och beter sig som svin medan våra myndigheter i sin konflikträdsla för en liten grupp vänster aktivister att  bli anklagade för främlingsfientliga så släpper man igenom nästan vad som helst utan att ingripa. Vi har en massa EU medborgare som lever på att tigga men också med en svans som livnär sig på brottslig verksamhet här i landet utan att man sätter stopp på eländet.

 

Först nu verkar Regeringen få ändan ur vagnen och avisera en förändring. Men förbjuda det törs man inte med risk  att bli anklagad för främlingsfientlighet. Men att alltid ligga ett steg efter och inte reagera förän skadan redan har skett har blivit ett signum för Svensk politik. 

 

Medan vi här på hemmaplan ägnar oss att bojkotta böcker som inte följer dagens normer hur man skall titulera människor i andra kulturer och annan hudfärg, vi ändrar i texterna till våra traditionella julsånger för att inte reta upp nyanlända i deras tro. VI lägger vi oss platt och anpassar oss sakta men säkert till ett samhälle som mer och mer närmar sig till invandrarnas  religiösa traditioner medan vi lämnar vår egen med hjälp av konflikträdda politiker och tjänstemän med ett media som ser Sverige som ett mångkulturellt samhälle där det först och främst är svenskarna som skall intrigeras inte våra nyanlända.

 

Här ett exempel på hur en skola i Åmål försöker anpassa sig till den mångkulturella samhället där man lägger sig platt för att inte störa relationerna med de nyinflyttade invandrarna i kommunen. 

 


Och tillbaka till Julsången " nu tändas tusen juleljus " där texten " född av Herren Jesus Krist vår frälsare och gud" samt " en stråle av Guds kärleks ljus försvann i repotoaren. Texten " en stjärna över Betlehem " ändrades till " en stjärna över oss alla"  Ett bevis på att det är vi som är födda i Sverige som håller på att bli intrigerade i en ny kultur som bara för 10 år sedan var ett homogent samhälle byggd på i många fall hundraåriga traditioner som bevisligen skapat en av världens bästa plats att leva på . Frågan är väl hur det blir i framtiden ?     

        

 tn









Av tommy norum - 17 december 2016 07:00



Med ett system där de rika kommunerna i Stockholmsregionen göder pengar till glesbyggdskommunerna utan att de behöver ta ansvar för sin egen ekonomi kommer att få förödande konsekvenser för kommunens skattebetalare. skriver Nima Sanandaji i Svenska Dagblades ledare.  

Sverige är på väg in i en kommunal kris

 

 

 

 


För några år sen hördes ett varningens tecken om att samhällets möjligheter att ta emot flyktingar var vid bristningsgränsen. Varningarna ignorerades tills krisen var ett faktum. Det vi nu så tydligt har facit på i politikers ovilja att ta till sig verkligheten och med en totalt saknaden av sunt förnuft som präglat de senaste årens flyktingpolitik som mer hade någon sorts godhetssyndrom som rätsnöre där konflikträdslan att inte behöva stå i skanpålen för att inte stå upp för hela världens flyktingars behov av skyddtillsyn i lilla Sverige.

 

Här bjöd man på hela den sociala tårtan av sociala rättigheter som stod till buds för de nyinkommna. Ett himmelrike att få både bostad, barnbidrag till och med pension för sina anhöriga utan att bidragit med en enda krona i skatteintäkter. Kom hit ni får fri bostad, ni blir försörjda under hela er livstid, om ni har arbete eller inte gör desamma vi försörjer er ändå. Och vill ni åka på semester om några år till det land ni flytt ifrån så går det också bra. Vi kan kanske bidra med ett utökad socialbidrag för resan.  

  

En dyr nota har det visat sig för skattebetalarna i  politikernas konflikträdsla och total saknad av sunt förnuft i sitt beslutfattande.  


Vi får väl se om inte kommunkrisen kommer att gå åt samma håll . Konflikträdda politiker väljer att blunda för hur många kommunernas ekonomi inte på långa vägar går i hop på grund av ett kommunalt utjämningssystem som i grunden totalt urholkar kommunernas ansvartagande i hur man förvaltar våra gemensamma tillgångar.

Men att tro att det är rika kommuner som betalar för välfärden i resten av landet med det kommunala utjämningssystemet i så fall tror man fel. När det kommunala utjämningen borde vara att jämna ut grundförutsättningarna i stället som nu jämna ut skillnaden i utfall där om en kommun genomför en en klok näringspolitik är byggd på.

Den enkla förklaringen är att kommunerna skyfflar över ansvaret på resten av landet, genom utjämningssystemet. Det är ungefär som när Grekland förde en dålig ekonomisk politik, och övriga EU förväntades ta del av notan. Den stora skillnaden är att Grekland trots allt tar stort ansvar för den egna ekonomin. Svenska kommuner gör det inte skriver Nima Sanandaji i sin ledare

 

Fråga är väl om våra politiker är lika omedvetna om kommunskrisen som man varit i flyktingfrågan för då ligger medborgarna risigt till när vi blir tvingade att betala notan både för en naiv flyktingpolitik och en förestående kommunpolitik som bygger på ett utjämningssystem totalt avsaknad av sunt förnuft i sin utformning, och en gå på anda som tuta och kör så får vi ser vad som händer. Men frågan är väl om våra kommunpolitiker är så intresserade av sitt förtroendeuppdrag att de förstår farhågorna. 


tn


http://www.svd.se/nima-sanandaji-sverige-ar-pa-vag-in-i-en-kommunal-kris

 
Av tommy norum - 16 december 2016 07:00


1799 den 14 mars bildades "Venerns Seglationsstyrelse" i Kristinehamn på initiativ av Petter Johan Warberg.

Den primära orsaken var invigningen år 1800 av Trollhätte kanal vilken Vänern blev farbar till och från Västerhavet. .

1799-1812 var Baltzar von Platen  ordförande för Seglationsstyrelsen.


2004 den 1 juli tog Sjöfartsverket  över ansvaret även för utprickning och fyrarna. 

  • Seglationsstyrelsen upphörde därmed.
  • vänern blev  blev därigenom ett sjötrafikområde inom Sjöfartsverket. .


Åmål har varit i centrum för Seglationsstyrelsen sedan 1800 talet. Här är en bild från Åmåls inre hamn i slutet på 1800 talet som visar den dåvarande Polstjärnan ligga vid kajen 





Bilderna är från 1980 talet, det var på den tiden det var liv och rörelse i Åmåls inre hamn året runt. . Det som uppskattades av turister och Åmålsbor till någon fick för sig att nu skulle inre hamnen bli i ett turistparadis med restauranger och där till och med hotell var på tapeten. Hamnen blev övergiven som en arbetsplats och skulle i framtiden vara centrum för turister som under några sommarmånader skulle njuta av miljön runt småbåtshamnen men utan det som gör en hamn genuin som besöksmål, nämligen en arbetsplats för sjönäringen som ger liv och rörelse som är svårt att ersätta med konturerade arkitektdrömmar utan den minsta anknytning till verksamheten som hamnen var byggd för. 




 

Seglatinsstyrelsens huvudbas över 100 år , Åmåls  inre hamn.   




 


Polstjärnan som var arbetsfaryget för att hålla koll på fyrar och farleder i Vänern under en låg tid . 

Polstjärnan, fartyget på bilden, är det tredje i raden av fartyg som Vänerns Seglationsstyrelse haft i verksamhet på Vänern. Hon togs i tjänst 1929 och har sedan dess genomgått en rad moderniseringar. 1947 byggdes den öppna styrplatsen in och kompletterades med bryggvingar. 1959 installerades radar. 1960 genomfördes en totalombyggnad av fartyget som innebar att hon förlängdes med tre meter för att skapa bättre besättningsutrymmen. Även ny teknik installerades..

 

Holger Eriksson , kapten på polstjärnan.


 

   

Här var det inget plast i farledsutprickningen på den tiden utan homogent trä som bearbetades under lågsäsong för att vara klara att sätta i vattnet efter islossningen

     



http://t-norum.bloggplatsen.se/2015/12/31/7496159-seglationsstyrelsens-arbetsfartyg-pa-vanern-under-100-ar-polstjarnan/

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards