Alla inlägg under september 2014

Av tommy norum - 27 september 2014 07:00


Malmö på 1940 och femtiotalet

. Inre hamnen med "Rundan" och Köpenhamnsbåten 

 Inre hamnen 

. Järnvägsstationen och Posthuset 

. Motiv vid Vänersbron med Järnvägsstationen  
 
 
 
 Rådhuset 
 
 Savoy Hôtel och Skånepalatset 
 Södergatan med Flensburgska huset
Flensburgska huset uppfört i slutet av 1500-talet 
 
 Kanalparti med "Rundan
 Museum, Malmöhus slott 
 
"Rundan" startar sin tur under Malmö broar
 
Klicka här nedan för mer inslag
Av tommy norum - 26 september 2014 07:00


    

 


Valet visar att många är oroliga skriver Lennart Widing i sin krönika i PD medan signaturen ljus framtid anklagar 1323 Åmålsborna att vara rasister för att man röstar på SD.


På tiden att också mer etablerade samhällsdebattörer som Lennart Widing kommer fram till en annan slutsats om Sverigedemokraternas frammarsch bland väljarna än dessa debattörer som ser en främlingsfientlighet i alla som på något sätt har en avvikande mening än etablissemanget i de politiska partierna.

Här är det verkligen inte högt till tak när t.ex Kd:s. Sara Skyttedal i ungdomsförbundet gav utryck att det finns en gräns hur många flyktingar vi kan ta emot. Det gillades inte av partirepresentanter från alla partier, så får man inte säga då är man invandrarfientlig, rasist och vete gudarna allt.


Själv gjorde jag en lite studie och frågade våra politiker på gågatan före valet hur man uppfattade uttalandet och om de ansåg att det fanns en gräns i hur många flyktingar vi kan ta i mot.

Samtliga utom Miljöpartiets representant insåg att det finns en gräns hur många vi orkar ta emot, det fanns de som till och med ansåg att gränsen är redan nådd i Åmål, där man kan se skenande kostnader i skolan och socialbidrag som ständigt ökar i en hopplös arbetsmarknad, men det får man inte säga för då går våra moderpartier i taket för det anses inte vara politiskt korrekt att sådana funderingar. En moderat politiker i Nysäter svarade att det finns nog en liten Sverigedemokrat i alla Svenskar. Det vi kan vi konstatera att de i alla fall finns eller fanns inom moderaterna när man tar del av valanalysen hur strömningarna går mellan partierna vid rösningen.


Men som Lennart Widing skriver i sin krönika i PD, den svenska välviljan stannar vid Migrationsverkets dörr. Sedan är det stopp. Vi är bäst på att ta emot flyktingar men vi är sämst på att ge dessa jobb. Det tar genomsnitt 8 år för en invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. - slut citat.

Och vem får ta huvudansvaret för kostnaderna ?. Emigrationsverken lämnar över det det ekonomiska och sociala ansvaret till kommunerna efter två år. Så det där med signaturen ljus framtid i sin rubrik skriver SD- väljare, känn er blåsta kanske speglar den okunskap som råder när man bara kan komma med  argument som rasism, med rötter i nazism, främlingsfientlighet, okunskap, rädsla, missnöje, och personliga angrepp på Jimmie Åkesson, korkade, egotrippad. som en analys över varför man röstat på SD.


Men inte ett ord om hur våra kommuner skall klara ekonomin när man får ta över ansvaret, för att få skolan att fungera med alla nyanlända med ett annat språk i bagaget, inte ett ord om den ökade kriminaliteten bland invandare på grund av social utslagning, inte ett ord om hur man skall lösa arbetsmarknaden för nyinkomna där många kommer att resten av livet leva på bidrag utan en chans att komma in i samhället.

Ett livslång utanförskap för många det är det samhälle man vill cementera med en obegränsad invandring.

Tala om att sticka huvudet i sanden som sign ljus framtid  anklagar sd anhängare för när man själv inte vill se hur det ser ut i samhället. Ta bort skygglapparna är en bra början där man i sin omedvetet inte vill se hur samhäller i många år har utvecklas i vi och dem trots politikernas försäkran att de nu i minst tjugo år tror sig hitta medicinen för en hållbar anpassning till vår sociala kultur. Tyvärr så kommer vi längre och längre bort från den drömverisionen med ett mångkulturellt samhälles fördelar som många går och väntar på, ju mer nyanlända vi får ta oss an .

Men det är väl så som den miljöpartist svarade på gågatan om det fanns någon gräns för hur många vi kan ta emot. Nej så länge det finns folk som behöver vårt skydd så skall vi ta emot dessa, kosta vad det kosta vill blir väl slutsatsen av det svaret. Hur verklighetsfrämmande det svaret är kan man väl fundera över lite till mans. Men det är väl ungefär i de tankebanorna signaturen Ljus framtid har i sinnet, kan man förstå, när han skriver insändare i PD utan att lämna ut sitt namn.

Men hur tänker man på PD att man anonymt få komma in i debatten  med det innehållet i Synpunkt kan man fråga sig det främjar ju verkligen inte debattklimatet om man får kläcka ur sig vad som helst utan att behöva stå för detta med sitt namn.


Av tommy norum - 25 september 2014 07:00




Det är inte bara Jimmie som inte får vara med och leka i Stefan Löfvens sandlåda. Jonas Sjöstedt får heller inte vara med verkar det som.



Det var väl den här orkestern som Jonas ville delta i men tydligen så spelar han för falskt för att platsa


Man kan undra vad som finns i huvudet på våra vänsterpartister runt om i Sverige.



I valrörelsen gick man stenhårt fram och ville ha kredit för sin politik där bland annat vinster i välfärden , 6 timmars dag , heltid åt alla utan den minsta ekonomisk analys värd namnet på vad reformerna kostar som kanske ändå talar sitt tydliga språk att partiet  är inget att lita på.  Ingen av de politiska partierna vill samarbeta med Vänsterpartiet, de är mer isolerade än Sverigedemokraterna, men låtsas om i retoriken att de är det parti som skall rädda Sverige från Högern. Trots alla högljudda tonarter från rörelsen  i valet , att partiet växer så det knakar, vänstervindarna blåser kuling och där man påstår att Vänsterpolitik är det Svenska folket vill ha.

Det blev inte så mycket av den varan när vi tar del av valresultatet.  Vänsterpartiet står fortfarande och stampar på samma fläck opinionsmässigt hur många partiledare de än byter ut.  Svenska folket genomskådar  deras politik som luftslott utan en chans till att kunna förverkligas. Frågan är väl om ens Vänsterpartister själva tror på sina versioner...

I alla fall så har medborgarna sagt sitt i valet om den saken . Jonas Sjöstedts retoriska inlägg i valkampanjen har nog uppfattas som rena bluffen av väljarna verkar det som när man ser till valresultatet.


Kanske skulle Vänsterpartiet förstå att det finns inget parti i Sverige som vill samarbeta med dem i rikspolitiken, ni är lika isolerade som Sverigedemokraterna men de är dubbelt så stora i Sverige

.

Kanske skulle man tagga ner och förstå att man är ett ytterst lite parti som ingen vill samarbeta med på grund av att ni inte är seriösa . Ett parti som bara har ca 350000 röster bakom sig i ryggen men låter som de har hela Svenska folket med sig i sin retorik kan man inte ta på särskilt stort allvar. Det är det som Socialdemokraterna men Löfven nu så öppet visar när valet är över . Det är väl för Jonas Sjöstedt och de övriga partimedlemmarna att gå hem och analysera utgången och förstå att retoriken gick inte hem den här gången heller. 

Av tommy norum - 24 september 2014 07:00



 



Med i stort sett samma politiska besättning som 2010  så trodde sig Centerpartiet ha förmåga att få tillbaka partiet till fornstora dar.  Frågan är väl om inte misskötseln av ekonomin har varit stötestenen för att inte väljarna känner förtroende för Centerpartiet i Åmål. Frågan är väl om man  fortfarande går omkring och tror att man skötte ekonomin bra när vi nu läser insändarsidorna att det är Centerns politik som gjort att vi fått tillbaka dessa miljoner i försäkringspremier som gör att vi nu kan täppa igen de ekonomiska hålen efter deras vanstyre under flera år.  


 


Detta var inne i bloggen 2010 strax efter valet i ett inlägg från Annie Sörqvist i en kommentar i PD där hon försökte förklara sin politik. Det vi kan konstatera efter det inlägget så har åtskilliga miljoner kommit till i skulder, Najadfabriken, den totala avsaknaden av underhållet av våra fastigheter och alla halvfärdiga investeringar som fått avslutas. Kanske ytligare över ett 100 miljoner som vi skattebetalare får stå för i slutändan för den noll koll på ekonomin som Centern stod för .

2010

Tänk att det skall vara så svårt att ta till sig verkligheten med utgångspunkt hur man skött ekonomin i Åmål de senaste 3 mandatperioderna.


Centern har länge i sitt styrande ändrat sin ekonomiska politik efter vi är så nödd och tvungna. Här går Anne Sörkvist ut i PD och låtsas som om Centern har tagit ekonomiskt ansvar för kommunens ekonomi. Här har vi en kommun med en minskande befolkning under 20 års tid med minskade skatteintäkter som följd. Vad gör Centerpartiet, de satsar på skidbackar, konstsnöanläggningar, ridhus, konstgräsplaner, inomhushall för fotboll och bygger ut campingen som resulterar i stora underskott. De bygger omklädningsrum för miljoner till våra fritidsanläggningar, investeringar som genererar stora kapital- underhåll- och driftkostnader. Kostnader som tar resurser från kärnverksamheten vård, skola, omsorg och infrastrukturen, som verkligen fått stryka på foten under Centerns tid. Kostnader som sen betalas med uppsägningar av personal i alla kommunala sektorer med  följd av minskad service för oss innevånare.  


Ni har under alla dessa år haft nästan obefintlig kontroll med uppföljningar av alla investeringar, ni har subventionerat egenföretagare med miljonbelopp utan att ni ens vet om det enligt Kurt Svensson. En "gå på" politik, långt ifrån hur man som kommuninnevånare anser att en kommun skall drivas.


Ni har på 10 år ökat vår upplåning från noll till ca 80 miljoner. Ni har totalt nonchalerat vår pensionsskuld som nu ligger på ca 360 miljoner och kommer i framtiden ta en mycket stor del av våra resurser som kommer att sätta sina spår kärnverksamheten. 


Sedan kommer Anne Sörkvist och påstår att ni har tagit ansvar för ekonomin i kommunen. Tyder på en något skev verklighetsuppfattning med sådana uttalanden. Tack gode gud att Centern kommer ifrån den politiska arenan ett tag så att vi har möjlighet att slicka alla sår i ekonomin som de har ställt till med.    

Av tommy norum - 23 september 2014 08:30

Det vi kan avläsa är att Kurt Svensson är tillbaka i Centerpartiet som nr 2 efter Sven Callenberg. Kanske ändå säger en del om den politiska kompetensen hos Cemterns väljare med det facit han efterlämnade efter sig när han fick avgå. Frågan är väl om det inte är en proteströstning från gamla centerpartister som inte är nöjda med den nuvarande ledningen.

Folkpartiets väljare röstade in Håkan Sandberg som väntat och han intar därmed en andra plats efter Thorin. Thomas Olson petades ner till tredje plats och Lisbeth Vestlund först på femte plats.


Socialdemokraternas väljare kryssade in Rolf Lindström till en tredjeplats som kommer in med nytt blod i partiet men som inte förändrar nomineringsordningen på valsedeln.


En ny generation i  Miljöpartiet med Lotta Robertsson Harén som första namn . 



Vänsterpartiet där Rolf Bobo Bergström petade ner Peter Sund till en andra plats kanske ändå var en överraskning.



 Svenskarnas parti  hittade till slut en representant i Jonathan Wennermark som får representera partiet



Det här blev ordningen efter att kryssen på valsedlarna räknats 

  

MPersonröster Moderaterna23727,92%
MUlf Hanstål809,42%
MUlla Berne617,18%
MJohan Paulsson333,89%
MNamita Magnusson172,00%
MMichael Karlsson121,41%
MBarbro Spjuth101,18%
MJörgen Eliasson70,82%
MAnn Ottosson50,59%
MJoachim Adolfsson40,47%
MNina Rouvali40,47%
MPatrik Sandvall30,35%
MJerry Eliasson10,12%

C

Personröster Centerpartiet58242,70%
CSven Callenberg30222,16%
CKurt Svensson997,26%
CLars Ottosson302,20%
CAnne Sörqvist261,91%
CLinn Johansson251,83%
CAnders Bäckström221,61%
CThomas Fridlund201,47%
CKjell Kaså181,32%
CAnelia Dotcheva110,81%
CLeif Aronsson100,73%
CEmil Radanov40,29%
CMagnus Andersson40,29%
CKjell-Åke Wivatt30,22%
CNermin Pismo30,22%
CRune Ericsson20,15%
CBengt Wallin10,07%
CStellan Andersson10,07%
CUlf Gärdensmo10,07%

FP

Personröster Folkpartiet liberalerna30850,74%
FPJan-Eric Thorin9715,98%
FPHåkan Sandberg8013,18%
FPThomas Olson416,75%
FPKlas Häggström335,44%
FPLisbeth Vestlund162,64%
FPEivor Leander121,98%
FPPeter Stenberg50,82%
FPGun-Britt Larsson40,66%
FPAnders Hansson30,49%
FPLena Hesselroth30,49%
FPNada Cvijanovic30,49%
FPPeter Vestlund30,49%
FPTage Stahre30,49%
FPLennart Hansson20,33%
FPRebecca Asp Olson10,16%
FPReza Gavgani10,16%
FPUlla Hedenberg Eriksson10,16%

D

Personröster Kristdemokraterna13340,30%
KDChrister Törnell10632,12%
KDPeter Landälv92,73%
KDBengt Hagström30,91%
KDInger Herfindal30,91%
KDPer-Lennart Olsson30,91%
KDCharles MacWange20,61%
KDLillemor Hårdstedt20,61%
KDMaria Ström20,61%
KDBeryl Karlsson10,30%
KDHarald Hårdstedt10,30%
KDHolger Jonasson10,30%

S

Personröster Arbetarepartiet-Socialdemokraterna110131,97%
SMichael Karlsson49914,49%
SFredrik Bengtsson812,35%
SRolf Lindström661,92%
SAbetare Lulaj571,66%
SLaila Andrén511,48%
SEwa Arvidsson330,96%
SOlof Eriksson310,90%
SSahir Aldousari300,87%
SWilhelm Bodmark300,87%
SIda Carlsson Glavmo280,81%
SMikael Norén180,52%
SSofia Karlsson180,52%
SGöran Karlsson160,46%
SAnette Andersson140,41%
SPer Källvik140,41%
SLinda Strand110,32%
SCajsa Branchetti Hallberg100,29%
SDorentina Lulaj100,29%
SChrister Örtegren90,26%
STobias Holmberg90,26%
STommy Lerhman90,26%
SBo-Göran Jonasson70,20%
SPartik Edvinsson70,20%
SPerti Rolöf70,20%
SAnders Hedin50,15%
SAnders Hög50,15%
SGöran Ekman50,15%
SIngvar Larsson50,15%
SBarbro Axelsson40,12%
SBjörn Weiderstrand40,12%
SNiklas Larsson30,09%
SMarcus Liden20,06%
STina Manner20,06%
SMorgan Torger10,03%

V

Personröster Vänsterpartiet13239,05%
VRolf Bobo Bergström7321,60%
VPeter Sund4312,72%
VChristina Wallin133,85%
V

Per-Arne Andersson

30,89%
MPPersonröster Miljöpartiet de gröna15937,68%
MPLotta Robertsson Harén7116,82%
MPMagnus Nilsson368,53%
MPChristoffer Karlsson163,79%
MPJonatan Malm92,13%
MPSara Vogel-Rödin81,90%
MPBirgit Karlsson71,66%
MPEmmy Bernhardsson61,42%
MPLisa Malm30,71%
MPSiv Bernhardsson30,71%

SVP

Personröster Svenskarnas parti2031,75%
SVPJonathan Wennermark2031,75%

 Klicka på adressen så får ni fram antalet mandat som varje parti fått. Förändringen i tabellen är att S tappar ett mandat medan V tar ett nytt. 
 
Av tommy norum - 23 september 2014 07:00


Åmål när det förra seklet var ungt .



         

Mellanbron

         

Hamnen

Kyrkogatan   

     


Karlstadsvägen

   

Kyrkogatan

    Kungsgatan 

 

Lunnegatan




     

                                 Torget                            

Torget

  

Hjeltegatan

   

Hjeltegatan

Av tommy norum - 22 september 2014 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG



       

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards