Alla inlägg under september 2014

Av tommy norum - 21 september 2014 14:00


Bilderna kommer från Värmlandsarkivet


Skohandlare R. Bergquists fastighet, tidigare Falska gården, i hörnet Tingvallagatan - Ö Torggatan. I fastigheten även C G Olssons Manufakturaffär, Wahlbergs Juvelerarfirma  1920  

Handlare Carl Elghs fastighet Drottninggatan - Järnvägsgatan med fasaderna. Ett flertal affärer. Hörnaffären var senare firma Tapto 1915 


Sandbäcksgatan 1 (Klara 1) vid översvärmningen 1916.


Mjölkdroppen Herrgårdsgatan 3. Bilden tagen från gårdssidan med lång rad av barn som hämtar mjölk. 1910 



Tidholmska gården med utomhuslängor. I bakgrunden Klarälven och Sockerslottet. Vinterbild  1920 


Direktör Ludvig Martins villa i hörnet av Kungsgatan-Ö Kyrkogatan. Villan sedd från trädgården med gaveln mot Kungsgatan. I bakgrunden kyrktornet.  1900 


Från Herrhagsparken 1919. Statyn Lekande Barn har ersatt springvattnet 



Konsul Herman Geijers fastighet vid Kungsgatan - Västra Torggatan. 1900 övertog Geijer och J A Nygrens Jernkramhandel tillsammans med Carl Gustaf Andersson. T v Ludvig Martins Raksalong  1910 



Taget mot öster från Malmtorgsgatan över Sandbäcksgatan med Kyrktornet i bakgrunden.
Utsikt från Malmtorgsgatan 13  1903 



Av tommy norum - 21 september 2014 07:00


Kurt Svensson..Michael Karlsson

Kurt Svensson................Michael Karlsson

Frågan är väl vem som har störst meriter att ljuga bland Åmåls politiker ?




En sandlådedebatt pågår i PD: Synpunkt om vem som talar sanning .


Frågan är väl om det gäller samma Kurt Svensson som var kommunalråd och Centerpartist i Åmål som talar osanning om den hyressubvention på en halv miljon om året som gavs till en enskild företagare där han både till åklagaren och i Pd försökte göra sken av att det inte var någon subvention och där partikamraterna var dödstysta i debatten. ?


Att han sedan i fullmäktige innan beslutet togs om investeringen i Hamnterminalen försäkrade och att det i fullmäktigebeslutet klart framstod att hyresgästerna skulle fullt ut betala investeringen via hyreskontrakt.


Var det samme Kurt Svensson som inför köpet av Slalombacken försäkrade att köpeskillingen var det som gällde inga andra kostnader skulle drabba medborgarna ?

Hur det gick med det löftet kan vi nu se några miljoner senare.


Är det samme Kurt Svensson som i denna blogg åtskilliga gånger blivit anklagad för att ljuga men utan reaktion från varken Centerpartiet eller Kurt Svensson själv ?

 Normalt vore det väl att skribenten som kommer med sådana anklagelser så vore väl det minsta man kunde begära att man blev anklagad för förtal eller någon annan punkt om det inte vore osant det som påstås..


Men icke, total tystnad från Centerpartiet i frågan .


Var det inte samma Kurt Svensson som trots information om de konstigheter som förekom i den gamla Samhällsbyggnadsnämnden intog en total tystnad både när det framkom hur man disponerade om budgetmedel och  struntade i fullmäktige beslut.

Var det inte Kurt Svensson som var ansvarig när man lurade skjortan av Fullmäktige när man redovisade Örnäs campings minusresultat under åren som en tappning av besökare men som var en systematisk utnyttjande av Örnäs som en kassako till projekt utanför verksamheten ? 


Här blev det både stugor och andra påhittade projekt som inte fanns i verkligheten men som Kurt Svensson inte reagerade på när det uppdagades i PD: s insändaresidor.  Det var mycket konstigheter under Centerpartiets och med Kurt Svensson som ledare hur man disponerade och förvaltade våra gemensamma tillgångar .

Den som satte stopp på hur det hela sköttes det var Socialdemokraterna i sin nya roll som politisk ansvarig när de kom till makten vid förra valet. Där fick hela Åmålsorganisation  en uppryckning, den verksamhetschef som var ansvarig för samhällsbyggnadsnämnden fick klart för sig att man inte längre hade förtroende för hur han skötte sitt uppdrag.

Var det inte sedan  Kurt Svensson som var en av de första som avtackade tjänstemannen för ett gott arbete i kommunen trots det facit han efterlämnade efter sig, får väl kanske en och annan tro att Kurt Svensson själv hade ett finger med i spelet genom att ge klartecken till alla konstiga prioriteringar som blev resultatet av tjänstemannens agerande.

Vem som talar sanning i den pågående debatten i Pd det låter vara osagt . Men med den meritlista Kurt Svensson efterlämnade i sin roll som kommunalråd i Åmål så kan man ju undra.

En sak kan man väl säga att Centerpartiet verkar ha dåliga förlorare i sitt led där väl Kaså är den mest gör sig till känna över sin frustration över att förlorat i valet ännu en gång. Förra valet så gick han ut i PD och spydde galla över de övriga partierna att de ändrade ståndpunkt i Vindkraftsdebatten och följde den klara opinion strömning som var tvärt emot det Centern ville.

Nu är det frågan om vem som har sagt vad och vem som ljuger om ditten och datten.

Med facit hur Centern skött sina förtroendeuppdrag under åren så skall vi nog vara glada att de försvann från den politiska makten innan man ställde till mer elände i den kommunala ekonomin. Men om Centerpartiet vill ha en debatt så skall jag mer ingående förklara för läsarna hur man skötte sina åtagande i förvaltningen av våra gemensamma tillgångar.

En skrämmande läsning där en samling förtroendevaldas ansvar kom att präglas av tuta och kör så få vi se vad som händer.

Men vad jag förstår av den sandlådedebatt som nu försegår och som ger intryck av att Centern inte ensam vill stå för det politiska ansvaret under sin tid vid makten utan nu efterhand några dagar före valet gärna vill dela med sig detta till Socialdemokraterna i det elände man ställt till med ihop med KD och FP. 



   


Av tommy norum - 20 september 2014 07:00


”Väljarna bestraffade slöseri”

Ur filmen: Någon annan betalar - en film om slöseriet med dina skattepengar.

Ur filmen: Någon annan betalar - en film om slöseriet med dina skattepengar.

”Politiker från alla partier kan nu konstatera att domens dag kommer, även om det dröjer fyra år”, skriver Martin Borgs.

 
 

 

Det är inte bara i Åmål som man sparkat ut politiker som har svårt att förvalta våra gemensamma tillgångar på ett vettigt sätt.

Centerpartiet i Åmål borde nu fått klart för sig vad som kan hända när man inte tar sitt förtroendeuppdrag på sånt allvar så att man prioriterar vad i första hand medborgarna efterfrågar inte en massa särintressen där väl fritid och kultur varit överrepresenterad hur våra skattepengar har används i en takt som mer talar om en kommuns skatteintäkter på 15 000 invånare än en på drygt 10 000 och allt med lånat kapital.  Att man sedan med i stort sett samma besättning trodde man skulle få ett nytt förtroende all leda Åmål i fortsatt fördärv satte medborgarna stopp för än en gång.


Centerpartiet med ytligare ett tappat mandat får nog tänka om och skaffa sig nya kandidater på partilistan om man skall ha en chans att återkomma. Ett parti som gömmer sig på kammaren inte vill gå ut och förklara och debattera utan försöker i stället strax före valet gå ut och skylla den uppkomna situationen de ställt till med på andra. Ett kommunalråd som inte skyr några medel för att ljuga inför åklagare när han blev ertappat att gå förbi kommunallagen i sin politiska strävan att i det man kallar företagsvänligt ge en enskild företagare subventioner på en halv miljon om året. Tacka tusan för att Åmåls kommunmedborgare betackar sig för den politiken som Centerpartiet stod för. Förövrigt så är det många kommuners politiker som blivit straffade i detta val för att de använd skattepengarna på fel saker där då intressen som ligger lång från kärverksamheten prioriteras.


Att det också finns media utanför lokaltidningarna som på ett helt annat sätt intreserar sig för hur politiker sköter sig och för fram dumheterna i stället för mörkning av olika skäl kan också vara en orsak till att det bir större förändringar i maktförhållandena mellan partierna.  TN


  • Martin Borgs opinion@svt.se  skriver:  Den film på adressen här nedan  intervjuas  Inga-Britt Ahlenius, internationell expert på revision. Hon konstaterar att det är fullständigt otillräckligt att utkräva ansvar i val vart fjärde år om vi vill ställa enskilda tjänstemän och politiker till svars.

Vi måste därför återinföra det tjänstemannaansvar som avskaffades på sjuttiotalet, menar Ahlenius. Jag håller med henne. Det borde finnas andra konsekvenser än att lösa ut en fallskärm när tjänstemän och politiker gör fel.

Samtidigt kan politiker från alla partier nu konstatera att domens dag kommer, även om det dröjer fyra år. Låt därför Gustav Möllers ord bli ditt motto för den kommande mandatperioden:

”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.”




Klicka på adressen så kanske både politiker och medborgare får sig en tankeställare att vi alldeles för länge låtit politikerna ta över helt och hållet utan att vi medboragre bryr oss.

                     https://www.youtube.com/watch?v=vdi-Lg9pwkY&feature=youtu.be

Av tommy norum - 19 september 2014 07:00


 



Löfvens regeringsbildning blir inte lätt. Den utsträckta handen verkar inte imponera på alliansen .


När alliansen försökte lösa det parlamentariska läget genom att bjuda in Miljöpartiet 2010 då sa Maria Wetterstrand till TT “ Jag blir förbannad . Han (Rainfedt ) försöker lämpa över ansvaret på någon annan . Frågan är väl om inte det som Löfven nu försöker göra genom att hänvisa till ansvaret för Sverige.


Kanske man skall använda samma retorik som man använder mot SD:s framgångar att det är ändå 87% som inte har samma inställning som SD i invandrarfrågan . Men faktum är väl också att det är 70 % av medborgarna som har röstat på andra partier med andra politiska värderingar än Socialdemokraterna så kanske skulle Löfven visa lite ödmjukhet , framförallt mot vänsterpartiet som retoriskt i hela valrörelsen ställt upp på Löfven.


Men som sagt, med Vänsterpartiet i regeringen så har han definitivt stängt dörren till Alliansen

i det parlamentariska läget som råder.

Men att som Jasenko Selimovic skriver i Expressen att ena stunden anklaga FP och C att förstöra landet skolan skapat klyfter i samhäller och fyra dagar senare bjuda in partierna för att bygga upp landet det låter inte trovärdigt..

Det är bara att konstatera att väljarna blev grundlurade när Löfven vägrade före valet till väljarna presentera ett alternativ till Alliansen. Ett 30% parti som fortfarande lever kvar i forntiden där Socialdemokraterna dikterade politiken utan att behöva bry sig om andra partiers åsikter. Blockpolitiken är ute basunerar både fack och s-tidningar nu ut i etern . Tacka tusan för det, nu har Socialdemokraterna fått en värdig motståndare som två år i rad fått medborgarnas förtroende att leda landet.


Att sedan Socialdemokraterna vill splittraden konstellationen det är ju deras enda chans att få komma tillbaka till makten.

Det vi nu kan vänta oss är inte den retoriska politik som man basunerade ut till väljarna utan en urvattnad politik som ingen av väljarna i den rödgröna sörjan kommer att känna igen.


Grundlurade med andra ord .

Av tommy norum - 18 september 2014 07:00

 


Det är nog så att man får lämna storstaden och se sig omkring ute i landsbygden för att förstå SD:s framgångar i valet.

Flera glesbygdskommuner har anammat riksdagspolitikerna vädjan att ställa upp solidariskt och ta emot flyktingar där många fritidspolitiker sett en chans att få snurr på ekonomin genom att få kommunen att växa. Man får sitt bostadsbestånd uthyrt, frid och fröjd tills det slutar att komma bidrag från emigrationsverket efter två år. Då står man där med ett antal invandrare som fortfarande inte är förberedda för den svenska arbetsmarknaden, man måste sätta in extra resurser i skolan för deras barn där till och med hemspråksundervisning ingår. Flyktingar som bor kvar har överhuvudtaget ingen arbetsmarknad att tillgå. Socialbidragen skjuter i höjden och når budgettaket flera gånger per år med nya skattepengar. Kommunerna har varken resurser eller ekonomiska möjligheter att klara situationen på sikt utan skattehöjningar där då kommuninnevånarna ser att inskränkningar i de sociala standarden också kommer som ett brev på posten.

 Medan riksdagspolitikerna talar om det mångkulturella samhällets fördelar, så upplever tyvärr inte medborgarna i glesbygden det på samma sätt.


Problem i skolorna, många av barnen springer vind för våg ute på kvällarna utan vuxentillsyn, Man uppfattar många gånger att invandrarna tar för sig både i sjukvården och andra inrättningar på ett sätt som inte Svenskarna gör. 

Våra kommunpolitiker anser inte att riksdagen tar sitt fulla ekonomiska ansvar för situationen utan låter kommunerna ta smällen på bekostnad av välfärden eller skattehöjningar . Flera kommunalråd runt om i Sverige anmäler sin oro för situationen där de börjar gå på knäna både resursmässigt och ekonomiskt men tyvärr verkar det till döva öron.


Politikerna skryter om alla nya arbetstillfällen som kommit till där Stockholm fått hälften och övriga storstadsområden i stort sett resten men som inte ens matchar antalet nyanlända, medan glesbygden fortfarande tappar arbetstillfällen runt om i Sverige men får en ständig ström av nyanlända flyktingar.


 Och sedan undrar man varför landsbygden röstar på Sverigedemokraterna .

Av tommy norum - 17 september 2014 07:00



Ulf Hanstål (m)

 Ulf Hanstål har gjort sitt inom moderaterna i Åmål kan vi läsa i PD. Politiker som pratar först och tänker sedan blir ofta en politisk belastning för partiet.   



Man kan ju fråga sig vad Ulf Hanstål har för verklighetsuppfattning om sina före detta partisympatisörer när han går ut och ondgör sig över att en stor del av hans forna partikamrater helt plötsligt har blivit rasister när de lämnat Moderaterna och i stället röstat på Sverigedemokraterna. En strömning som är dokumenterade av valforskarna


Jag vet inte ens om jag vill bo kvar i Åmål där det går omkring 1323 rasister i staden klargör han för PD:s läsare. Frågan är väl vart han skall flytta när hela Sverige blivit full av rasister ( Sverigedemokrater. Skåne där han kommer ifrån är ju uteslutet där går partiet fram och är nu det landskap som har mest Sverigedemokrater.

Våra granländer blir det också svårt att flytta till för de är ju också rasister hela bunten som inte lever upp till den invandringspolitik som alla våra politiska partier står upp för utom Sverigedemokraterna. Och att sedan hela Europa dessutom vägrar att följa Sveriges invandrar och flykting politik utan har en mer återhållsam invandring, det som Sverigedemokraterna i åratal har som målsättning att bromsa invandringen till ett antal som vi klarar att ta emot och intrigera på ett vettigt sätt.

Tänk att vi kan leva i Europa som ett isolerat land där våra granländer röstat in rasister och främlingsfientliga politiker i församlingar.


När hör vi skallet från Vänstern , Moderater , Kristdemokrater, Folkpartister , Socialdemokrater , Centerpartister att nu får vi avsluta allt samarbete med dessa länder ?. Men kan vi fortsätta att ha politiska förbindelser och samarbete med länder som inte har den invandrarpolitik som vi. Främlingsfientliga länder som inte delar vår uppfattning om solidaritet, människors lika värde och att de inte öppnar sina hjärtan mot världen och öppnar sina gränser för en obegränsad invandring. Varför inte då vara konsekventa i vår politik och sluta att ha förbindelser med länder som inte har samma invandringspolitik som vi och på samma sätt som ni på alla sätt försöker marginalisera Sverigedemokraterna när de i demokratiska val lycka uppnå att bli Sveriges tredje största parti.


Att man inte kan ta till sig den utvecklingen och vad det beror på kanske ändå säger en del av den politiska kompetens som finns och som också vid ett eventuellt nyval kommer att visa sig i ändå högre grad när väljarna förstår att de ännu en gång blivit lurade och bortfintade från den politiska makten som speglar deras väljarstöd till Sverigedemokraterna.


Ett faktum som kommer att sätta ändå större spår i den politiska bilden när vi om några månader troligtvis får ett nyval på halsen när det visat sig att Socialdemokraterna inte lyckas föra den politik som man förväntat sig på grund av det politiska läget i Riksdagen. .

Av tommy norum - 16 september 2014 07:00


Michael Karlsson
Michael Karlsson den stora segraren i Åmåls kommunalval. 

Grattis Michael Karlsson och det socialdemokratiska partiet i Åmål.


Det lönar sig att ha ordning och reda i den kommunala ekonomin. Lite paradoxalt när de borgliga med Alliansen försvinner från makten i Sverige kanske på grund av ordning i ekonomin men där de rödgröna vill satsa med versioner både när det gäller arbete investeringar och högre skatter. Så konceptet som Alliansen stod för i riksdagsvalet vann Michael Karlsson (s) på i Åmål där ordning och reda och inte göra för stora utsvävningar med våra skatter utan mer inrikta sig på att anpassa sig till våra skatteintäkter och försöka beta av våra skulder för att i någon mån stå för vad vi själva ställer till i skulder och inte föra över dessa till våra barn och barnbarn.


Det var väl något som Centern totalt struntade i många år utan här var det tuta och kör så får vi se vad som händer ett faktum som man även vid detta val dyrt fick betala med ytligare ett tappat mandat.

Men kunde man vänta sig något annat, med i stort sett samma besättning i tron att medborgarna glömt vad de ställt till med i Åmåls ekonomi. Nu börjar väl Centerpartiet närma sig riksgenomsnittet i förtroende så vi som ser partiet som ett intresseparti för RLF och markägarna och bönderna kanske nu är på väg till en storlek som mer speglar medborgarnas intresse vad som bör prioriteras . De övriga borgliga fick också dåligt gehör för förtroendet att få föra borglig politik i Åmål av väljarna .

Men det är väl som när det gäller Centerpartiet att förtroendet med det facit de efterlämnade sig vid förra mandatperioden fortfarande sätter sina spår hos väljarna.


 Vindkraftsfrågan vilket inte alls kom på agendan på samma sätt som förra valet med där väl väljarna anade ugglor i mossen när man kunde läsa i PD hur de borgliga partierna svarade på den ankäten.


Här var det inga raka svar utan mer goddag yxskaft för att efter valet kunna agera utan att de bröt mot något som de lovat om de vann valet. Att det sedan fanns borgliga politiker som i Pd :s insändarsidor och i andra medier kom med mer eller mindre verklighetsanpassade versioner om både hotellbyggnader, ombyggnad av Marinan till sätta in hissar, fortsatt investering på Örnäs med varmbassäng, stora husvagnsparkeringar ondgöra sig över att inte kommunen satsade på ett kulturhus i gamla kyrkan, där man mellan raderna förstått att det ekonomiska tänket fortfarande saknades hos många borgliga kandidater till fullmäktige.

Det behövs nog en ordentlig utrensning av kandidater hos flera partier på den borgliga sidan om man skall ha en chans att få komma tillbaka vid nästa val.


Klicka på adressen för att se valresultatet ÅMÅL  

 

  http://valresultat.svt.se/31492.html

Av tommy norum - 15 september 2014 18:34





Det är nog så att Vänsterpartiet inte har koll på läget som vanligt kan man väl säga när det gäller politikens förutsättningar i verkliga livet.

Jonas Sjöstedt liksom sina föregångare försöker retoriskt få väljarna att tro att de företräder mer än sina ca 5% av väljarkåren. Politiska utspel om både det ena och andra där Vänsterpartiet tror sig  ha hela Svenska folket med sig men som i verkligheten visar sig att både partier och väljarna har svårt att ta till sig deras utspel i politiken. Ett parti som inför Svenska folket i valrörelsen hotar med att om man inte gör som Vänstern vill så blir det både det ena och andra som straff. Vänsterpartiet har väl i alla tider svårt att tas riktigt på allvar i sina politiska utspel där det visar sig att de är för det mesta orealistiska för alla andra utom för vänsterfolket.

Som vanligt så gör väljarna sina val med den utgångspunkten och partiet står och stampar runt 5% oberoende vilken partiledare som representerar partiet inför väljarna. En samling idealister som för en politik som om hela Europa vore vänsterstyrt när de lägger fram sina förslag. Det är inte bara Löfven som misstror Vänstern utan alla partier har svårt att ta till sig deras politik och också väljarna har vi nu sett sedan 50 år tillbaka i tiden. Ett litet marginalparti utan sunt förnuft i politiken som ingen vill ha samarbete med mer än nödvändigt i Riksdagen.  TN


V utesluts från regeringen

1 minut sedanSVT.se" data-id="2324985-1202338" data-start="click" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2324985&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false" data-available-on-mobile="true" data-disabled="" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2324985&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2324985&format=json&type=embed&contextSectionId=5479" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2324985&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false" data-length="441">Jonas Sjöstedt. TT
 

V utesluts från regeringen vilket Jonas Sjösdedt har svårt att förstå.

SVT.se

 
 
Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Vänsterpartiet kommer inte att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering, det meddelade Stefan Löfven i dag. Sjöstedt kallar beslutet för ett misstag och säger att V nu mera kommer att vara ett oppositionsparti gentemot Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet höll i kväll presskonferens med anledning av dagens samtal mellan Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven. Tidigare hade S-ledaren meddelat att Vänsterpartiet inte kommer att ingå i regeringen. Sjöstedt inledde med att säga att han i eftermiddags besökte Stefan Löfven för ett samtal. Men att Löfven direkt varit tydlig med att han inte vill ha en regering där Vänsterpartiet ingår.

– Jag tror Socialdemokraterna har gjort ett stort misstag, jag beklagar beslutet. Vi har varit det mest tydliga alternativet i den här valrörelsen.

– Vi kommer att vara ett oppositionsparti gentemot regeringen Stefan Löfven.

Löfven vill gå över blockgränsen

Vänsterpartiet kommer varken rösta ja eller nej i en statsministeromröstning om regeringen enbart består av S och MP, utan lägga ner sina röster.

– Vi kommer inte att rösta för regeringen, vi kommer heller inte att rösta emot, vi kommer att släppa fram regeringen.

Motiveringen som Sjöstedt har fått är att Löfven vill ha möjlighet att gå över blockgränsen och samarbeta.

V:s villkor för budgetuppgörelse

Något budgetförslag kan inte förhandlas förrän S och MP har tagit fram ett förslag.

– Vi kan inte lova att vi kommer överens, men när vi går in i en förhandling så gör vi det med ärligt uppsåt och vilja att komma överens.

Sjöstedt förutsätter att V får ”betydande inflytande” över budgetens innehåll.

– Men vi har ett villkor, och det är att det parallellt med budgeten görs en uppgörelse om vinster i välfärden som vi är nöjda med. Får vi inte det så blir det ingen budgetuppgörelse.

Sjöstedt sade att han tycker att Vänsterpartiets relation till Socialdemokraterna under valrörelsen varit bra.

– Vi ser ju det som att Vänsterpartiet var med och vann det här valet. Utan Vänsterpartiets insatser mot alliansregeringen så hade det inte sett ut som det gör i dag. Därför är det naturligtvis med besvikelse vi ser att man inte ens vill diskutera möjligheten att regera tillsammans med oss, sade en tydligt upprörd V-ledare.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards