Alla inlägg den 26 mars 2011

Av tommy norum - 26 mars 2011 09:16

Nu har även Sune Tholin värvat Bosse Larsson vår gamla kommunchef och respekterad bankman att försöka räta ut frågetecknen runt uthyrningen av Hamnterminalen eller är det så att  Handelsbanken som fått kalla fötter när de ser risken av att förlora det utlånade  kapitalet  som kallar.

Ju  mer debattörer det dyker upp och  har sin syn på verklighetsförloppet ju mer frågor kommer fram  och  Bosse Larssons inlägg är då inget undantag.

Frågorna som dyker upp angående Bosse Larssons inlägg i Synpunkt är följande.


Vad i består den investering som Bosse Larsson antyder, utöver inredning och andra byggnationer som inte hör till fastigheten, och som då Dalbo-Båtar med eget kapital har investerat i byggnaden och som han nu anser sig gått förlorat i branden och som han  sen inte fått kompensation för genom sitt eget försäkringsbolag.


Av de totalt 11000 timmar (motsvarar 5,2 år med 40 timmars vecka) som Dalbo-båtar lagt ner enligt Bosse Larsson i byggnaden, motsvarar ca 4,4 miljoner kr med en antagen timtid på 400 kr/tim.  Ligger den kostnaden med i de ca 12 miljoner som är redovisade i kommunens investering för bygget ?  Eller menar Bosse Larsson att den kostnaden ligger utanför den redovisade,eller i klartext har Håkan Skogh fått betalt för sin insats i bygget ? 


Om det är så att han har fått betalt för sin insats vari består då den kompensation  som skulle föranleda en subvention på minst  en halv miljon om året som motsvarar  minst 10 miljoners subventioner under de tjugo åren hyresavtalet löper ? 


Underhållet på snöröjningen på 120000 kr ses också av Bosse Larsson som en kostnad  som belastar Dalbo-Båtar och som ses i perspektivet en hyra för lokalen.

Antingen står fastighetsägaren genom en hyra anpassad efter driftkostnaderna eller så står hyresgästen för driftkostnaden  konstigare är det inte och i bägge fallen är det hyresgästen som får stå för kalaset.


800 000 kr/ år  anser Dalbo-Båtar sig ha i fastighetsrelaterade kostnader där då snöröjning och besväret med flyttningen av båtar ut och in med  städning för bluesen skall ingå i beräkningen av vad som är hyreskostnader. Kostnader som är rena företagskostnader och har ingenting med hyressättningen med utgångspunkt från de kapitalkostnaderna kommunen har för investeringen och som skall ligga till grund för en hyra som täcker kommunens kostnader.


Här försöker Bosse Larsson göra sken av att Dalbobåtars insats i byggnationen ligger på ca 4 miljoner ( 400 kr/tim) i och med egen insats och det skall han ha kompensation för, han försöker också ge sken av att utöver kapitalkostnaden så ligger driftkostnaden på snöröjning och städning av lokalerna efter vinterförvaringen som en kostnad som bör redovisas som en del av fastighetshyran.


Om det är så att Håkan Skogh genom Dalbobåtar lagt ner 11000  dokumenterade timmar på fastighetens byggnation  utan att få betalt så skall han givetvis ha kompensation för detta efter branden genom att skicka en faktura på motsvarande belopp, inte genom en hyresnedsättning, utan den skall bokföras som  kostnad för kommunen i  Hamnterminalen och som  Dalbo-båtar skall redovisa som en intäkt vilket i sin tur då ökar kommunens beräknade kapitalkostnader för investering från 12 till 16 miljoner (400 kr/tim.)

Detta bör då vara ingångsvärdet för det bokförda värdet i fastigheten som förstördes genom branden. 

Därmed skulle  också ingångsvärdet för att täcka kapitalkostnaderna för byggnaden öka hyran från ca 1,2 miljoner till ca 1.6 miljoner/år för att få täckning av kapitalkostnaderna.

Kanske är det så att Dalbo-Båtar vill ha betalt 2 gånger för samma arbete

Frågor som jag tycker Bosse Larsson borde räta ut . Gärna i denna blogg.

Och lämna detta otyg i debatten när man tar in Håkan Skoghs familjesituation. . Tycker verkligen Sune Tholin och nu Bosse Larsson att i en hyresförhandling skall man ta hänsyn till familjesituationen. 

Det där med att lobba för sänkta hyreskostnader som Handelsbanken genom Bosse Larsson gjorde under sin tid enligt insändaren för att skydda bankens  egna investeringar från förlust och i stället föra över kostnaderna på skattebetalarna kanske inte är det som vi medborgare tycker våra skatter skall gå till i första hand. 

   


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards